Keto jagodzianki i inne niskowęglowodanowe słodkości jagodowe – 5 przepisów na keto desery z jagodami

keto jagodzianki fot. Adobe Stock, pbd Studio
Keto jagodzianki można przygotować bez użycia drożdży. Będą wtedy nieco mniej puszyste. Aby były bardziej podobne do tych tradycyjnych, można użyć drożdży, ale pod pewnymi warunkami. Z jagodami można też przygotować inne keto desery o małej zawartości węglowodanów. Wszystkie są smaczne i idealne na letni podwieczorek.
Ewa Cwil / 01.07.2023 05:51
keto jagodzianki fot. Adobe Stock, pbd Studio

Każdy powinien spróbować keto jagodzianek, gdyż są nie tylko pyszne, ale można je jeść bez obaw o gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. W diecie ketogenicznej jest też miejsce na inne słodkości z dodatkiem jagód, np. galaretkę, tartę czy muffinki. To naprawdę zdrowe zamienniki tradycyjnych wypieków na bazie białej mąki.

Spis treści:

  1. Keto jagodzianki – czy drożdże i jagody są keto?
  2. Jagodzianki z mąki migdałowej
  3. Przepisy na keto deser z jagodami

Keto jagodzianki – czy to możliwe?

Tak, keto jagodzianki można sobie przygotować w domu. Niestety w cukierniach ich się nie dostanie. Nie ma się jednak co martwić, bo domowej roboty keto desery z jagodami wychodzą naprawdę smaczne.

Czy na diecie keto można jeść drożdże?

Tak, ale najlepiej pod pewnymi warunkami. Drożdże żywią się cukrem – dzięki niemu się namnażają i wytwarzają dwutlenek węgla, który nadaje pieczywu puszystość. Tymczasem w diecie keto należy cukier ograniczać. Wystarczy jednak nakarmić drożdże nie węglowodanami z mąki, a inuliną w proszku. Podstawowy proces polega na dodaniu inuliny do ciepłej wody, następnie dodaniu drożdży i pozostawieniu mieszanki na około 10 minut, aż zaczną „bąbelkować” i się spienią. Tak przygotowane drożdże dodaje się do innych składników keto ciasta.

Inną opcją jest użycie niewielkiej ilości cukru, miodu lub syropu klonowego. Drożdże przekształcą je w dwutlenek węgla i alkohol. Zatem dawka tych węglowodanów nie wliczy się w znaczący sposób do zawartości węglowodanów w potrawie, o ile drożdże w pełni je sfermentują, co nastąpi, gdy pozwoli im się znacznie wyrosnąć. Drożdże w diecie keto najczęściej zastępuje się proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną.

Jakie owoce można jeść na keto?

Takie, które zawierają małe ilości węglowodanów. Do owoców o niskiej zawartości cukrów zalicza się:

  • maliny – 5,5 g węglowodanów netto w 100 g, czyli bez błonnika,
  • jagody – 9 g węglowodanów netto w 100 g,
  • jeżyny – 4,2 g węglowodanów netto w 100 g,
  • truskawki – 5,6 g węglowodanów netto w 100 g,
  • arbuzy – 8,1 g węglowodanów netto w 100 g.

Jak widać, jeżyny i truskawki na keto diecie są najlepsze, ale jagody także można jeść, ograniczając liczbę węglowodanów w diecie.

Keto jagodzianki z mąki migdałowej i kokosowej

Składniki:

  • 1,5 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella,
  • 55-60 g serka śmietankowego,
  • 1,25 szklanki mąki migdałowej,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,25 szklanki tartego parmezanu,
  • 2 łyżeczki słodzika z owoców mnicha,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 200 g jagód.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj masłem foremki do bułeczek, aby jagodzianki się do nich nie przykleiły.
  2. W średniej wielkości misce dokładnie zmieszaj: mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, tarty parmezan i słodzik z owoców mnicha (lub inny preferowany keto słodzik). Odstaw na bok.
  3. W dużej misce przeznaczonej do podgrzewania w mikrofalówce wymieszaj mozzarellę i serek śmietankowy. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej w odstępach 30-sekundowych, aż ser całkowicie się rozpuści.
  4. Gdy ser się roztopi, dodaj suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj 2 jajka i łyżkę roztopionego masła i zagniataj, aż ciasto się połączy.
  5. Podziel jagody mniej więcej na 10 równych porcji.
  6. Nabieraj ciasto łyżką do lodów (około 2-centymetrowa kula) i rozwałkowuj, aż będzie w miarę płaskie.
  7. Na każdy krążek ciasta nakładaj porcję jagód, zawiń brzegi ciasta nad owocami, połącz i włóż tak ulepiona jagodziankę do foremki na bułeczkę, umieszczając miejsce lepienia na spodzie.
  8. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać ładny złocistobrązowy kolor jagodzianek.
  9. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut. W połowie pieczenia zajrzyj do piekarnika, gdyż czas ostateczny pieczenia, zależy od piekarnika i wielkości bułeczek.
  10. Wyjmij z piekarnika i oprósz keto słodzikiem, jeśli chcesz.

keto jagodzianki z maki migdałowej

fot. Keto jagodzianki z mąki migdałowej/ Adobe Stock, O.B.

Przepisy na keto deser z jagodami

Zgodnie z zasadami diety keto uda się przygotować wiele deserów z jagodami. Najbardziej typowy jest oczywiście keto sernik, który można posypać świeżymi lub rozmrożonymi jagodami. Ale to nie jedyna możliwość. Poniżej 4 fajne przepisy na słodkości z jagodami.

Keto muffinki z jagodami

Składniki:

  • szklanka mąki migdałowej,
  • 2 łyżki erytrytolu lub innego keto słodzika,
  • 0,25 szklanki mleka,
  • duże jajko,
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 0,75 szklanki jagód.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180  stopni. Bardzo dobrze wyłóż papierem lub posmaruj tłuszczem foremki na muffinki.
  2. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, oprócz jagód, i dokładnie wymieszaj.
  3. Nakładaj po niewielkiej ilości ciasta do foremek, powkładaj do nich po kilka jagód i przykryj je resztą ciasta. Reszta jagód posyp ciasto z wierzchu.
  4. Piecz 10-18 minut na środkowej półce (czas pieczenia zależy od wielkości foremek).
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Ostrożnie wyjmij muffinki z foremek. Nie musisz tego robić, jeśli użyjesz papierowych foremek. Podawaj.

Muffinki z jagodami

fot. Muffinki z jagodami/ Adobe Stock, Carey

Keto tarta z jagodami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,25 szklanki keto słodzika,
  • łyżeczka gumy ksantanowej,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • 5 łyżek masła,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • minimum szklanka jagód.
  • 200 g śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i natłuść formę do tarty.
  2. W misce wymieszaj mąkę migdałową, kokos, imbir, gumę ksantanową, sól i słodzik.
  3. Rozpuść masło i dodaj do suchych składników. Mieszaj, aż się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku.
  4. Rozłóż ciasto i na spód i boki formy. Wyrównaj górną krawędź brzegu, lekko ją dociskając.
  5. Piecz 12-15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Uważaj, mąka migdałowa może szybko zbrązowieć.
  6. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  7. Wsyp żelatynę do gorącej wody i mieszaj, aby się rozpuściła. Gdy ostygnie, dodaj śmietankę i wymieszaj.
  8. Wlej krem na tartę i wstaw całość do lodówki, aby krem stężał.
  9. W międzyczasie dokładnie porozgniataj widelcem jagody (możesz je zblendować).
  10. Gdy krem na tarcie stężeje, rozłóż ugniecione jagody na wierzchu. Jeśli wolisz, możesz posypać tartę nierozgniecionymi jagodami. Podawaj.

 Keto tarta z jagodami

fot. Keto tarta z jagodami/ Adobe Stock, pronina_marina

Keto deser śmietankowy z jagodami i ricottą

Składniki:

  • 650 g ricotty z pełnego mleka,
  • 0,25 szklanki śmietany kremówki,
  • 1-2 łyżki startej skórki z cytryny,
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub innego keto słodzika,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 szklanki jagód.

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze szybko połącz 600 g ricotty, śmietanę, skórkę z cytryny, sproszkowany słodzik i ekstrakt waniliowy.
  2. Rozłóż do 4 filiżanek/szklaneczek masę serową. Wsyp po kilka jagód i delikatnie wymieszaj.
  3. Na wierzch nałóż resztę sera ricotta, na niego wsyp pozostałe jagody.

Keto deser śmietankowy z jagodami

fot. Keto deser śmietankowy z jagodami/ Adobe Stock, Igor Normann

Keto galaretka z jagodami

Składniki:

  • 400 g jagód,
  • 0,25-0,5 szklanki keto słodzika,
  • 0,3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i odsączone jagody (trochę zostaw całości) zblenduj jak najdokładniej. Przełóż całość na sito i przetrzyj, aby pozbyć się skórek i pestek (jak nie chcesz, nie musisz tego robić).
  2. Do masy jagodowej dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj.
  3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Gdy ostygnie, dodaj do masy jagodowej i dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej galaretkę do szklaneczek czy miseczek i wstaw do lodówki, aby stężała.
  5. Podawaj udekorowane jagodami, a jeśli chcesz to także bitą śmietaną.

keto galaretka z jagodami

fot. Keto galaretka z jagodami/ Adobe Stock, 5second

Czytaj także:
Jak upiec smaczne keto bułki?
Przepisy na keto ciasto marchewkowe
Keto pączki – najlepsze przepisy

 

Redakcja poleca

REKLAMA