Każdy powinien spróbować keto jagodzianek, gdyż są nie tylko pyszne, ale można je jeść bez obaw o gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. W diecie ketogenicznej jest też miejsce na inne słodkości z dodatkiem jagód, np. galaretkę, tartę czy muffinki. To naprawdę zdrowe zamienniki tradycyjnych wypieków na bazie białej mąki.
Spis treści:
- Keto jagodzianki – czy drożdże i jagody są keto?
- Jagodzianki z mąki migdałowej
- Przepisy na keto deser z jagodami
Keto jagodzianki – czy to możliwe?
Tak, keto jagodzianki można sobie przygotować w domu. Niestety w cukierniach ich się nie dostanie. Nie ma się jednak co martwić, bo domowej roboty keto desery z jagodami wychodzą naprawdę smaczne.
Czy na diecie keto można jeść drożdże?
Tak, ale najlepiej pod pewnymi warunkami. Drożdże żywią się cukrem – dzięki niemu się namnażają i wytwarzają dwutlenek węgla, który nadaje pieczywu puszystość. Tymczasem w diecie keto należy cukier ograniczać. Wystarczy jednak nakarmić drożdże nie węglowodanami z mąki, a inuliną w proszku. Podstawowy proces polega na dodaniu inuliny do ciepłej wody, następnie dodaniu drożdży i pozostawieniu mieszanki na około 10 minut, aż zaczną „bąbelkować” i się spienią. Tak przygotowane drożdże dodaje się do innych składników keto ciasta.
Inną opcją jest użycie niewielkiej ilości cukru, miodu lub syropu klonowego. Drożdże przekształcą je w dwutlenek węgla i alkohol. Zatem dawka tych węglowodanów nie wliczy się w znaczący sposób do zawartości węglowodanów w potrawie, o ile drożdże w pełni je sfermentują, co nastąpi, gdy pozwoli im się znacznie wyrosnąć. Drożdże w diecie keto najczęściej zastępuje się proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną.
Jakie owoce można jeść na keto?
Takie, które zawierają małe ilości węglowodanów. Do owoców o niskiej zawartości cukrów zalicza się:
- maliny – 5,5 g węglowodanów netto w 100 g, czyli bez błonnika,
- jagody – 9 g węglowodanów netto w 100 g,
- jeżyny – 4,2 g węglowodanów netto w 100 g,
- truskawki – 5,6 g węglowodanów netto w 100 g,
- arbuzy – 8,1 g węglowodanów netto w 100 g.
Jak widać, jeżyny i truskawki na keto diecie są najlepsze, ale jagody także można jeść, ograniczając liczbę węglowodanów w diecie.
Keto jagodzianki z mąki migdałowej i kokosowej
Składniki:
- 1,5 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella,
- 55-60 g serka śmietankowego,
- 1,25 szklanki mąki migdałowej,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,25 szklanki tartego parmezanu,
- 2 łyżeczki słodzika z owoców mnicha,
- 3 jajka,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 200 g jagód.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj masłem foremki do bułeczek, aby jagodzianki się do nich nie przykleiły.
- W średniej wielkości misce dokładnie zmieszaj: mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, tarty parmezan i słodzik z owoców mnicha (lub inny preferowany keto słodzik). Odstaw na bok.
- W dużej misce przeznaczonej do podgrzewania w mikrofalówce wymieszaj mozzarellę i serek śmietankowy. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej w odstępach 30-sekundowych, aż ser całkowicie się rozpuści.
- Gdy ser się roztopi, dodaj suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj 2 jajka i łyżkę roztopionego masła i zagniataj, aż ciasto się połączy.
- Podziel jagody mniej więcej na 10 równych porcji.
- Nabieraj ciasto łyżką do lodów (około 2-centymetrowa kula) i rozwałkowuj, aż będzie w miarę płaskie.
- Na każdy krążek ciasta nakładaj porcję jagód, zawiń brzegi ciasta nad owocami, połącz i włóż tak ulepiona jagodziankę do foremki na bułeczkę, umieszczając miejsce lepienia na spodzie.
- Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać ładny złocistobrązowy kolor jagodzianek.
- Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut. W połowie pieczenia zajrzyj do piekarnika, gdyż czas ostateczny pieczenia, zależy od piekarnika i wielkości bułeczek.
- Wyjmij z piekarnika i oprósz keto słodzikiem, jeśli chcesz.
fot. Keto jagodzianki z mąki migdałowej/ Adobe Stock, O.B.
Przepisy na keto deser z jagodami
Zgodnie z zasadami diety keto uda się przygotować wiele deserów z jagodami. Najbardziej typowy jest oczywiście keto sernik, który można posypać świeżymi lub rozmrożonymi jagodami. Ale to nie jedyna możliwość. Poniżej 4 fajne przepisy na słodkości z jagodami.
Keto muffinki z jagodami
Składniki:
- szklanka mąki migdałowej,
- 2 łyżki erytrytolu lub innego keto słodzika,
- 0,25 szklanki mleka,
- duże jajko,
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 0,75 szklanki jagód.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bardzo dobrze wyłóż papierem lub posmaruj tłuszczem foremki na muffinki.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, oprócz jagód, i dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj po niewielkiej ilości ciasta do foremek, powkładaj do nich po kilka jagód i przykryj je resztą ciasta. Reszta jagód posyp ciasto z wierzchu.
- Piecz 10-18 minut na środkowej półce (czas pieczenia zależy od wielkości foremek).
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Ostrożnie wyjmij muffinki z foremek. Nie musisz tego robić, jeśli użyjesz papierowych foremek. Podawaj.
fot. Muffinki z jagodami/ Adobe Stock, Carey
Keto tarta z jagodami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 0,25 szklanki keto słodzika,
- łyżeczka gumy ksantanowej,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- 5 łyżek masła,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki gorącej wody,
- minimum szklanka jagód.
- 200 g śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i natłuść formę do tarty.
- W misce wymieszaj mąkę migdałową, kokos, imbir, gumę ksantanową, sól i słodzik.
- Rozpuść masło i dodaj do suchych składników. Mieszaj, aż się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku.
- Rozłóż ciasto i na spód i boki formy. Wyrównaj górną krawędź brzegu, lekko ją dociskając.
- Piecz 12-15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Uważaj, mąka migdałowa może szybko zbrązowieć.
- Odstaw ciasto do ostygnięcia.
- Wsyp żelatynę do gorącej wody i mieszaj, aby się rozpuściła. Gdy ostygnie, dodaj śmietankę i wymieszaj.
- Wlej krem na tartę i wstaw całość do lodówki, aby krem stężał.
- W międzyczasie dokładnie porozgniataj widelcem jagody (możesz je zblendować).
- Gdy krem na tarcie stężeje, rozłóż ugniecione jagody na wierzchu. Jeśli wolisz, możesz posypać tartę nierozgniecionymi jagodami. Podawaj.
fot. Keto tarta z jagodami/ Adobe Stock, pronina_marina
Keto deser śmietankowy z jagodami i ricottą
Składniki:
- 650 g ricotty z pełnego mleka,
- 0,25 szklanki śmietany kremówki,
- 1-2 łyżki startej skórki z cytryny,
- 1/2 szklanki erytrytolu lub innego keto słodzika,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki jagód.
Sposób przygotowania:
- W blenderze szybko połącz 600 g ricotty, śmietanę, skórkę z cytryny, sproszkowany słodzik i ekstrakt waniliowy.
- Rozłóż do 4 filiżanek/szklaneczek masę serową. Wsyp po kilka jagód i delikatnie wymieszaj.
- Na wierzch nałóż resztę sera ricotta, na niego wsyp pozostałe jagody.
fot. Keto deser śmietankowy z jagodami/ Adobe Stock, Igor Normann
Keto galaretka z jagodami
Składniki:
- 400 g jagód,
- 0,25-0,5 szklanki keto słodzika,
- 0,3 szklanki wody,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Umyte i odsączone jagody (trochę zostaw całości) zblenduj jak najdokładniej. Przełóż całość na sito i przetrzyj, aby pozbyć się skórek i pestek (jak nie chcesz, nie musisz tego robić).
- Do masy jagodowej dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Gdy ostygnie, dodaj do masy jagodowej i dokładnie wymieszaj.
- Przelej galaretkę do szklaneczek czy miseczek i wstaw do lodówki, aby stężała.
- Podawaj udekorowane jagodami, a jeśli chcesz to także bitą śmietaną.
fot. Keto galaretka z jagodami/ Adobe Stock, 5second
Czytaj także:
Jak upiec smaczne keto bułki?
Przepisy na keto ciasto marchewkowe
Keto pączki – najlepsze przepisy