Krucha tarta z papryką fot. STOCKFOOD/FREE

Krucha tarta z papryką

Kolorowe danie na obiad lub ciepłą kolację
/ 27.10.2010 08:04
Krucha tarta z papryką fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie: 30 min * pieczenie: ok. 50 min * 1 porcja: ok. 490 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- sól

Na masę:
- po pół strąka papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- 3 jajka
- 300 ml kremówki
- 5 dag żółtego sera
- natka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, szczyptę soli i 1–2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto, schłodź.

2. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę. Upiecz na rumiano w temp. 200 st. C.

3. Papryki umyj, pokrój w paski, usuń nasionka, wyłóż na przestudzony kruchy spód.

4. Jajka ubij z kremówką, dopraw. Wymieszaj z posiekaną natką i startym serem, zalej nią paprykę.

5. Tartę piecz ok. 35 min w temp. 200 st. C.

Kulinarne inspiracje - forum >>