Przygotowanie: 30 min * pieczenie: ok. 50 min * 1 porcja: ok. 490 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- sól
Na masę:
- po pół strąka papryki żółtej, czerwonej i zielonej
- 3 jajka
- 300 ml kremówki
- 5 dag żółtego sera
- natka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, szczyptę soli i 1–2 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto, schłodź.
2. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę. Upiecz na rumiano w temp. 200 st. C.
3. Papryki umyj, pokrój w paski, usuń nasionka, wyłóż na przestudzony kruchy spód.
4. Jajka ubij z kremówką, dopraw. Wymieszaj z posiekaną natką i startym serem, zalej nią paprykę.
5. Tartę piecz ok. 35 min w temp. 200 st. C.
Kulinarne inspiracje - forum >>

Krucha tarta z papryką
Kolorowe danie na obiad lub ciepłą kolację