Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym - prosty przepis na obiad

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym przygotujesz już w 45 minut. Użyj pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej, a w sezonie skorzystaj ze świeżych warzyw.
Weronika Kwaśniak / 12.12.2019 09:41
DRUKUJ PRZEPIS
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym - prosty przepis na obiad fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duża pierś z kurczaka,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • zioła prowansalskie.

Na sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów,
  • ok. 100 ml śmietany kremówki,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina cukru,
  • sól,
  • zioła prowansalskie.
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym najlepiej serwować z ryżem lub puree ziemniaczanym, chociaż dobrze będzie smakować również z kaszą, a nawet makaronem. Mięso możesz pokroić na kotlety albo w drobną kostkę.

  1. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj.
  2. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój według uznania - na większe kotlety lub mniejsze kawałki.
  3. Natrzyj przyprawami. Jeśli masz taką możliwość, odstaw je na kilka godzin lub całą noc.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kurczaka, aż się lekko zrumieni. Dodaj czosnek i cebulę.
  5. Teraz dodaj pomidory z puszki. Gdy sos pomidorowy się zagotuje, dopraw solą, cukrem i ziołami.
  6. Wymieszaj, duś pierś kurczaka w sosie pomidorowym pod przykryciem (najlepiej przez 10-15 minut). Co jakiś czas zamieszaj.
  7. Do sosu dodaj śmietankę, gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.

Zobacz więcej przepisów na pierś z kurczaka:
Pierś kurczaka z kurkami
Pierś kurczaka z morelą
Kurczak z fasolką szparagową
Pierś kurczaka nadziewana kaszą
Czerwone curry z kurczakiem
Kąski z kurczaka

DRUKUJ PRZEPIS