Jak zrobić idealną karkówkę z grilla? Kluczem jest odpowiednio skomponowana marynata oraz przygotowanie mięsa już dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso przejdzie przyprawami oraz tłuszczem, a po ugrillowaniu będzie miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Zobacz, jak zrobić karczek z grilla.
Spis treści:
Marynata do karkówki z grilla
Marynatę do karkówki najczęściej przygotowuje się w wersji paprykowej lub czosnkowej. Podstawą jest jednak sól i pieprz, a także olej lub oliwa. Marynata może być bardziej sucha lub lejąca, ale bardzo ważne jest, aby dokładnie natrzeć mięso z każdej strony. Tej czynności warto poświęcić kilka dobrych minut.
Do przygotowania marynaty możesz także wykorzystać miód oraz musztardę - najlepsza będzie sarepska, miodowa lub dijon. Świetnie sprawdzi się także karczek wymoczony w passacie pomidorowej oraz przyprawach. W ten sposób przygotujesz pyszne i nieoczywiste danie na grilla, dzięki czemu zaskoczysz wszystkich.
Jeśli chcesz przygotować miękkie i soczyste mięso z grilla, zamarynuj je, a następne ugrilluj na tacce lub w folii aluminiowej. Do środka włóż także paprykę, cukinię, pieczarki lub cebulę. Dzięki temu uzyskasz pyszną potrawkę z karkówki oraz grillowane warzywa.
fot. Jaka marynata do karkówki/Adobe Stock, Edbeck
Soczysta karkówka z grilla: przepis
Soczyste mięso możesz przygotować także bezpośrednio na ruszcie (pamiętaj, aby przed sezonem dokładnie wyczyścić grill), przygotowując dość "mokrą" marynatę. Trzymaj w niej mięso minimum 12 godzin, a najlepiej całą dobę.
Składniki:
- 6 plastrów karkówki,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki miodu (prawdziwego, żadne podróbki),
- 3/4 szklanki oleju,
- 3 łyżki sosu sojowego (jak nie mamy sosu, to trzeba posolić mięsko),
- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
- pieprz,
- papryka słodka,
- bazylia,
- odrobina gorczycy lub musztardy dijon.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wlej olej, a następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek (i musztardę, jeśli używasz).
- Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą, a następnie umieść w środku umyte i osuszone plastry karczka. Ubierz rękawiczki i dokładnie "wymasuj" mięso w przyprawach.
- Tak przygotowane mięso pozostaw na 12-24 godziny w lodówce (pod przykryciem).
- Następnie ułóż mięso na rozgrzanym ruszcie lub tacce i grilluj ok. 10-12 minut z każdej strony. Grill musi być mocno rozgrzany.
fot. Soczysta karkówka z grilla/Adobe Stock, myviewpoint
Karczek z grilla w marynacie miodowej
Marynata miodowa to świetny sposób na to, aby przygotować karkówkę w bardziej łagodnej wersji. Tak ugrillowane mięso idealnie pasuje do sałatek i pieczonych ziemniaczków. Możesz je także podać jako danie obiadowe - na pewno wszystkim będzie smakować.
Składniki:
- kilogram karkówki w plastrach (ok. centymetr grubości),
- ok. 5-6 łyżek miodu,
- łyżka musztardy Dijon,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- sól i pieprz,
- łyżka słodkiej papryki,
- kilka gałązek rozmarynu,
- łyżka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy wymieszaj z musztardą, miodem i sosem sojowym. Wymieszaj rózga, a następnie umieść w środku umyte i osuszone mięso.
- Dokładnie natrzyj karkówkę marynatą i odstaw na ok. 12 godzin w lodówce.
- Następnie umieść karczek na grillu - bezpośrednio na ruszcie. Grilluj ok. 10 minut z każdej strony. Na wierzchu umieść gałązki rozmarynu.
fot. Karczek z grilla w miodzie/Adobe Stock, elmowski
Sprawdź też inne pomysły na dania z grilla: