Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 małe bakłażany,
- 4 średnie pomidory,
- 3 cebule,
- 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta),
- 3 ząbki czosnku,
- 70 ml oliwy,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Ratatuj (ratatouille) to danie kuchni francuskiej, na które w całości składają się aromatyczne warzywa. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego również ser feta, mozzarella i czarne oliwki, które wzbogacą smak dania i nadadzą mu greckiej nutki. Jeśli to możliwe, plasterki pokrojonych warzyw powinny mieć podobną wielkość. Dlatego postaraj się wybrać cukinię i bakłażan w zbliżonych rozmiarach.
Ratatuj to wyjątkowo kolorowe letnie danie - plastry warzyw ciasno ułożone w naczyniu do zapiekania nie tylko świetnie smakują, lecz także bardzo efektownie wyglądają. Ratatuj to doskonałe danie na upały, najlepiej przygotować je w lecie, gdy sezon na pomidory i cukinie jest w pełni. Jeśli chcesz, ratatuj może także przypominać warzywny gulasz - wówczas każde z warzyw należy dusić na patelni. Paprykę warto oddzielnie zgrillować. Ratatuj to potrawa, którą możesz zrobić bez piekarnika, w garnku.
fot. Przygotowanie dania ratatuj/ Adobe Stock, kucharev
Oto przepis na ratatuj:
- Wszystkie warzywa (bakłażana, cukinię, pomidory, cebulę, paprykę) umyj i pokrój, najlepiej za pomocą krajalnicy.
- Czosnek i zioła drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Jeśli korzystasz z suszonych ziół, krok siekania oczywiście pomiń.
- Dno naczynia żaroodpornego posmaruj lekko oliwą, a następnie układaj w nim plastry warzyw naprzemiennie.
- Polej ratatuj oliwą wymieszaną z czosnkiem i ziołami.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- Do piekarnika włóż naczynie z warzywami na ratatuj, polanymi aromatyzowaną oliwą.
- Ratatuj piecz przez około 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i lekko się przypieką.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 29.09.2016.
Zobacz więcej przepisów na dania z cukinią:
Placki z cukinii
Frytki z cukinii
Pasztet z cukinii