Ratatuj - prosty przepis na warzywne danie prosto z Francji

Ratatuj (ratatouille) to francuskie wegetariańskie danie. Podstawą ratatuj są: bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, pomidory i papryka, a także duża ilość ziół i przypraw. Ratatuj możesz zaserwować z podpieczonym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Tak naprawdę to danie smakuje jednak równie dobrze w wersji solo.
Weronika Kwaśniak / 02.03.2022 05:59
DRUKUJ PRZEPIS
Ratatuj - prosty przepis na warzywne danie prosto z Francji fot. Adobe Stock, GreenArt
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 cukinia,
  • 2 małe bakłażany,
  • 4 średnie pomidory,
  • 3 cebule,
  • 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 70 ml oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.
Przygotowanie:

Ratatuj to danie kuchni francuskiej, na które w całości składają się aromatyczne warzywa. Jeśli chcesz, możesz dodać również ser feta i czarne oliwki, które wzbogacą smak dania i nadadzą mu greckiej nutki. Jeśli to możliwe, plasterki warzyw powinny mieć podobną wielkość. Dlatego postaraj się wybrać cukinię i bakłażan w zbliżonych rozmiarach.

Ratatuj to wyjątkowo kolorowe danie - plastry warzyw ciasno ułożone w naczyniu do zapiekania nie tylko świetnie smakują, lecz także bardzo efektownie wyglądają. Jeśli chcesz, ratatuj może także przypominać warzywny gulasz - wówczas każde z warzyw należy dusić na patelni, paprykę warto oddzielnie zgrillować.

Oto przepis na ratatuj:

  1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój, najlepiej za pomocą krajalnicy.
  2. Czosnek i zioła drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Jeśli korzystasz z suszonych ziół, krok siekania oczywiście pomiń.
  3. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj lekko oliwą, a następnie układaj plastry warzyw.
  4. Polej ratatuj oliwą wymieszaną z czosnkiem i ziołami.
  5. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  6. Ratatuj piecz przez około 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i lekko się przypieką.

Zobacz więcej przepisów na dania z cukinią:
Placki z cukinii
Frytki z cukinii
Pasztet z cukinii

DRUKUJ PRZEPIS