
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- cukinia
- 2 małe bakłażany
- 4 średnie pomidory
- 3 cebule
- 2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 70 ml oliwy
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ratatouille warzywne! Ta zapiekanka, pochodząca z Francji, to pomysł na smakowite danie wegetariańskie. Jeśli chcesz, możesz dodać również ser feta i czarne oliwki! Uwaga - jeśli to możliwe, plasterki warzyw powinny mieć podobną wielkość. Dlatego postaraj się wybrać cukinię i bakłażan w zbliżonych rozmiarach.
- Wszystkie warzywa umyj i pokrój, najlepiej za pomocą krajalnicy.
- Czosnek i zioła posiekaj, wymieszaj z oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Dno naczynia żaroodpornego posmaruj lekko oliwą, a następnie układaj plastry warzyw.
- Polej oliwą wymieszaną z czosnkiem i ziołami.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
Warzywa pod beszamelem - przepis
- Ratatouille piecz około 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie i lekko się przypieką.