Sos kurkowy fot. Adobe Stock

Sos kurkowy - 3 sprawdzone przepisy na sos z kurek

Sos kurkowy najczęściej przygotowywany jest na bazie masła i śmietany, ale można również zrobić jego „odchudzoną" wersję. Sos z kurek to doskonały dodatek do makaronu, kurczaka albo ziemniaczanych placków.
Małgorzata Machnicka / 13.07.2020 12:02
Sos kurkowy fot. Adobe Stock

Sos kurkowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów. To niezastąpiony dodatek do wszystkich makaronów i ziemniaczanych dań - placków, bab ziemniaczanych czy klusek śląskich. Doskonale komponuje się również z grillowaną piersią z kurczaka lub pieczonym schabem.

Sos kurkowy zawsze doprawiaj solą, pieprzem i sokiem z cytryny (lub odrobiną octu). Pasują do niego również świeże zioła - oregano, tymianek i natka pietruszki lub koperek.

Spis treści:

  1. Przepis na sos kurkowy do makaronu
  2. Przepis na sos kurkowy do kurczaka
  3. Przepis na sos kurkowy bez śmietany 
  4. Przepis na sos z mrożonych kurek
  5. Sposoby, aby sos kurkowy nie był gorzki

Sos kurkowy do makaronu

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek,
  • 150 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 biała cebula,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść za pomocą delikatnej szczoteczki i przepłucz zimną wodą.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Pod sam koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Po 2-3 minutach dodaj kurki i duś przez około 5 minut na wolnym ogniu.
  4. Wlej śmietankę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Sos kurkowy podawaj z natką pietruszki lub świeżym koperkiem.

sos kurkowy do makaronu przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na sos kurkowy do kurczaka

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek,
  • 80 ml białego wina,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść za pomocą szczoteczki i opłucz zimną wodą. 
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj kurki. Podsmażaj przez 2-3 minuty i zdejmij grzyby z patelni.
  3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a po 2 minutach dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wlej bulion, wino i duś całość przez około 10 minut, aż nieco się zredukuje.
  5. Dodaj kurki, wlej śmietankę, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. 
  6. Sos kurkowy podawaj z grillowaną piersią z kurczaka i świeżą sałatą.

Przepis na sos kurkowy bez śmietany

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 150 ml bulionu drobiowego,
  • świeży tymianek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyść i przepłucz w zimnej wodzie. Odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty. Zdejmij kurki z patelni. 
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po 2 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
  4. Wlej bulion, ziele angielskie i liść laurowy i duś przez 10 minut.
  5. Dodaj gałązkę świeżego tymianku, ponownie dodaj grzyby i dopraw całość solą i pieprzem. 
  6. Po 2 minutach zdejmij sos z ognia.
  7. Sos kurkowy bez śmietany to doskonały dodatek do klusek śląskich lub pieczonych ziemniaków.

sos kurkowy bez śmietany przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na sos z mrożonych kurek

Pamiętaj, że przed zamrożeniem kurki należy zblanszować w osolonym wrzątku i gotować przez około 2-3 minuty albo przesmażyć na patelni z dodatkiem masła lub oleju. Dzięki temu grzyby po przyrządzeniu nie będą miały gorzkiego posmaku, a także nadają się do spożycia od razu po rozmrożeniu. 

Składniki:

  • 300 g mrożonych kurek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mrożone kurki przełóż na sitko i przelej zimną wodą a następnie przełóż na ręcznik papierowy i poczekaj, aż całkowicie się rozmrożą.
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. 
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i dorzuć grzyby.
  4. Wlej śmietankę, sok z cytryny i po minucie zdejmij patelnię z ognia.
  5. Sos kurkowy z mrożonych grzybów podawaj ze świeżą natką pietruszki.

3 sposoby, aby sos kurkowy nie był gorzki

Stosując się do tych kilku rad będziesz miała pewność, że twój sos będzie pozbawiony niechcianego, gorzkiego aromatu.

  • Użyj świeżych grzybów, a jeśli chcesz używać mrożonych, przed włożeniem ich do zamrażarki poddaj je krótkiej obróbce - gotując w garnku lub dusząc na patelni. Zamrażaj je w woreczkach strunowych od razu w gotowych porcjach.
  • Dodaj do sosu kurkowego słodką śmietankę i sok z cytryny - słodycz tłustej, 30% śmietanki kremówki, likwiduje nieprzyjemny, gorzki posmak, a kwaśny sok nadaje charakteru.
  • Użyj bulionu - ugotowane grzyby w wywarze mięsnym lub wegetariańskim są bardziej aromatyczne - w ten sposób zmniejszysz ryzyko pojawienia się goryczki. 

Przepisy na dania z kurkami:

Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Do farszu pierogów z kurkami warto dodać posiekane jajka na twardo. Gotowe pierogi z kurkami serwuj prosto z wody albo obsmażane z cebulką.
Tarta z kurkami - sprawdzony przepis!
Tarta z kurkami - sprawdzony przepis!
Tarta z grzybami to przepyszny i oryginalny sposób na jesienny (i nie tylko) deser!
15 przepisów na dania z kurkami
15 przepisów na dania z kurkami
Sezon na kurki trwa dość długo - naprawdę warto z niego skorzystać. Sprawdź, co możesz przygotować z tych pysznych grzybów.
RISOTTO: risotto z kurkami, risotto z pieczarkami i inne
RISOTTO: risotto z kurkami, risotto z pieczarkami i inne
Risotto to włoska potrawa, która zyskuje coraz więcej wielbicieli – sprawdź nasze przepisy!
Risotto z kurkami - przepis składniki i przygotowanie
Risotto z kurkami - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić jego smak suszonymi pomidorami!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/09.09.2019 21:06
kurki to się podgotowuje przed smażeniem. tak u mnie zawsze było w domu. a koperek to gdzie ?
/19.01.2019 10:37
W kurkrkach podstawa to :sparzyć przed dalszą obróbką, nie będą wtedy gorzkie.