Sos kurkowy - 4 sprawdzone przepisy na sos z kurek + wskazówki, by nie był gorzki

sos kurkowy fot. Adobe Stock, FormA
Sos kurkowy najczęściej przygotowywany jest na bazie masła i śmietany, ale można zrobić go też w innych wersjach, np. na bulionie i winie (świetnie pasuje do mięs), lub samym bulionie w wersji bezmlecznej. Sos z kurek to doskonały dodatek do makaronu, kurczaka albo ziemniaczanych placków. By sos kurkowy nie był gorzki, warto dobrze oczyścić kurki i upewnić się, że korzystasz z odpowiedniego gatunku grzybów.
Małgorzata Machnicka / 14.09.2023 09:05
sos kurkowy fot. Adobe Stock, FormA

Sos kurkowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów. To niezastąpiony dodatek do wszystkich makaronów i ziemniaczanych dań - placków, bab ziemniaczanych czy klusek śląskich. Doskonale komponuje się również z grillowaną piersią z kurczaka lub pieczonym schabem.

Sos kurkowy doprawiaj solą, pieprzem i sokiem z cytryny (lub odrobiną octu). Pasują do niego również świeże zioła - oregano, tymianek i natka pietruszki lub koperek. Rozpocznij od oczyszczenia kurek i bierz się do pracy. Oto doskonałe przepisy na sos z kurek, który powali każdego na kolana.

Spis treści:

  1. Przepis na sos kurkowy do makaronu
  2. Przepis na sos kurkowy do kurczaka
  3. Przepis na sos kurkowy bez śmietany 
  4. Przepis na sos z mrożonych kurek
  5. Sposoby, aby sos kurkowy nie był gorzki

Sos kurkowy do makaronu

Oto najprostszy sos kurkowy do makaronu na bazie śmietanki, masła i z klasycznymi przyprawami.

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek,
  • 150 ml śmietany kremówki 30%,
  • 1 biała cebula,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść za pomocą delikatnej szczoteczki i przepłucz zimną wodą.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Pod sam koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Po 2-3 minutach dodaj kurki i duś przez około 5 minut na wolnym ogniu.
  4. Wlej śmietankę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Sos kurkowy podawaj z natką pietruszki lub świeżym koperkiem.

sos kurkowy do makaronu przepis
fot. Sos kurkowy do makaronu/ Adobe Stock, aneta_gu

Przepis na sos kurkowy do kurczaka na białym winie

Sos kurkowy do kurczaka jest bardziej płynny, a zawdzięczamy to zawartości wina i bulionu. Dopraw go klasycznie sokiem z cytryny, solą i pieprzem, albo dodaj liście laurowe i gałkę muszkatołową, by wydobyć ciekawsze nuty smakowe z sosu.

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek,
  • 80 ml białego wina,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść za pomocą szczoteczki i opłucz zimną wodą. 
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj kurki. Podsmażaj przez 2-3 minuty i zdejmij grzyby z patelni.
  3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a po 2 minutach dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wlej bulion, wino i duś całość przez około 10 minut, aż nieco się zredukuje.
  5. Dodaj kurki, wlej śmietankę, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. 
  6. Sos kurkowy podawaj z grillowaną piersią z kurczaka i świeżą sałatą.

sos kurkowy do kurczaka
fot. Sos kurkowy z kurczakiem/ Adobe Stock, gkrphoto

Przepis na sos kurkowy bez śmietany

Sos kurkowy nie wymaga dodawania śmietany. Dobrze wychodzi też na samym bulionie, trzeba jednak dobre dobrać przyprawy. Jeśli skorzystasz z bulionu warzywnego, ten sos kurkowy będzie wegański.

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 150 ml bulionu drobiowego,
  • świeży tymianek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie oczyść i przepłucz w zimnej wodzie. Odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty. Zdejmij kurki z patelni. 
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po 2 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
  4. Wlej bulion, ziele angielskie i liść laurowy i duś przez 10 minut.
  5. Dodaj gałązkę świeżego tymianku, ponownie dodaj grzyby i dopraw całość solą i pieprzem. 
  6. Po 2 minutach zdejmij sos z ognia.
  7. Sos kurkowy bez śmietany to doskonały dodatek do klusek śląskich lub pieczonych ziemniaków.

sos kurkowy bez śmietany przepis
fot. Sos kurkowy bez śmietany/Adobe Stock, myviewpoint

Przepis na sos z mrożonych kurek

Sos kurkowy wychodzi doskonały też z mrożonych kurek. Pamiętaj, że przed zamrożeniem kurki należy zblanszować w osolonym wrzątku i gotować przez około 2-3 minuty albo przesmażyć na patelni z dodatkiem masła lub oleju. Dzięki temu grzyby po przyrządzeniu nie będą miały gorzkiego posmaku, a także nadają się do spożycia od razu po rozmrożeniu. 

Składniki:

  • 300 g mrożonych kurek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mrożone kurki przełóż na sitko i przelej zimną wodą, a następnie przełóż na ręcznik papierowy i poczekaj, aż całkowicie się rozmrożą.
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. 
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i dorzuć grzyby.
  4. Wlej śmietankę, sok z cytryny i po minucie zdejmij patelnię z ognia.
  5. Sos kurkowy z mrożonych grzybów podawaj ze świeżą natką pietruszki.

sos kurkowy z mrożonych kurek
fot. Sos kurkowy z mrożonych kurek/ Adobe Stock, myviewpoint

Sposoby, aby sos kurkowy nie był gorzki

Wiele osób ma problem z tym, że sos kurkowy wychodzi im gorzki. Stosując się do tych kilku rad, upewnisz się, że twój sos będzie pozbawiony niechcianego, gorzkiego aromatu.

  • Użyj świeżych kurek, a jeśli chcesz zrobić sos z kurek mrożonych, przed włożeniem ich do zamrażarki poddaj je krótkiej obróbce - gotując w garnku lub dusząc na patelni. Zamrażaj je w woreczkach strunowych od razu w gotowych porcjach.
  • Dodaj do sosu kurkowego słodką śmietankę i sok z cytryny - słodycz tłustej, 30% śmietanki kremówki, likwiduje nieprzyjemny, gorzki posmak, a kwaśny sok nadaje kurkowemu sosowi charakteru.
  • Użyj do sosu bulionu - ugotowane grzyby w wywarze mięsnym lub wegetariańskim są bardziej aromatyczne - w ten sposób zmniejszysz ryzyko pojawienia się goryczki. 
  • Upewnij się, że dobrze oczyszczasz kurki przed zrobieniem z nich sosu. Czasem gorzki posmak wprowadzany jest np. z nieoczyszczoną ściółką leśną.
  • Posmakuj sosu kurkowego przy przygotowaniu. Jeśli kurki zrobią się gorzkie, uratuj je za pomocą odpowiednich przypraw, np. słodkiej śmietanki.

Jeśli samodzielnie zbierałaś kurki i sos z nich jest wyraźnie gorzki, być może nie są to kurki! Nigdy nie spożywaj grzybów leśnych, do których nie masz 100% pewności. Grzyby podobne do kurek to np. lisówki pomarańczowe, które mogą powodować objawy zatrucia grzybami.

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 30.07.2018.

Zobacz inne przepisy na dania z kurkami i dowiedz się więcej o ich właściwościach:

Nalewka z kurek (kurkówka) na robaki i nie tylko – jak ją zrobić w domu?
Nalewka z kurek (kurkówka) na robaki i nie tylko – jak ją zrobić w domu?
Nalewka z kurek (tzw. kurkówka) nie jest zbyt popularna, a mogłaby być, ponieważ ma wiele prozdrowotnych właściwości. Polecana jest przede wszystkim jako środek na robaki (środek przeciwpasożytniczy). Nalewka z kurek może też dostarczać organizmowi witamin oraz składników działających przeciwzapalnie.
Jak przechowywać kurki - w lodówce, a może w szafce kuchennej?
Jak przechowywać kurki - w lodówce, a może w szafce kuchennej?
Jak przechowywać kurki, aby były jak najdłużej świeże? Lepsza będzie lodówka czy sucha przestrzeń w szafce? Przechowywanie kurek zacznij od odpowiedniego przejrzenia ich podczas zakupu. Jeśli zbierasz je samodzielnie, uważaj na łudząco podobne "trujaki". Zobacz, jak prawidłowo przechowywać kurki i o czym należy pamiętać.
Czy kobiety w ciąży mogą jeść kurki? Tylko jeśli spełnione są te 4 warunki
Czy kobiety w ciąży mogą jeść kurki? Tylko jeśli spełnione są te 4 warunki
Kurki są dozwolone w ciąży, a nawet polecane. Ważne jest, by mieć 100% pewności, że zbierasz i jesz kurki. Zatrucie grzybami może być w ciąży skrajnie niebezpieczne. Przed zjedzeniem kurek w ciąży, zadbaj o ich dokładne umycie. Kurki jedzone w ciąży muszą być bardzo dokładne ugotowane lub uduszone.
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak
Kurki – właściwości i wartości odżywcze. 8 powodów, by jeść kurki nie tylko ze względu na smak
Właściwości kurek (pieprznika jadalnego) znacznie wykraczają ponad ich szerokie przeznaczenie kulinarne. Kurki dostarczają sporo miedzi, żelaza, witaminy D i witamin z grupy B. Mają też prozdrowotne antyoksydanty. Kurkom można przypisać właściwości wspierające układ nerwowy, zdrowie kości i stymulację odporności. W medycynie ludowej stosuje się kurki na pasożyty.
Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Pierogi z kurkami - przepis na pyszny obiad
Do farszu pierogów z kurkami warto dodać posiekane jajka na twardo. Gotowe pierogi z kurkami serwuj prosto z wody albo obsmażane z cebulką.
Risotto z kurkami - przepis składniki i przygotowanie
Risotto z kurkami - przepis składniki i przygotowanie
Warto wzbogacić jego smak suszonymi pomidorami!

Redakcja poleca

REKLAMA