Sos kurkowy można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów. To niezastąpiony dodatek do wszystkich makaronów i ziemniaczanych dań - placków, bab ziemniaczanych czy klusek śląskich. Doskonale komponuje się również z grillowaną piersią z kurczaka lub pieczonym schabem.
Sos kurkowy doprawiaj solą, pieprzem i sokiem z cytryny (lub odrobiną octu). Pasują do niego również świeże zioła - oregano, tymianek i natka pietruszki lub koperek. Rozpocznij od oczyszczenia kurek i bierz się do pracy. Oto doskonałe przepisy na sos z kurek, który powali każdego na kolana.
Spis treści:
- Przepis na sos kurkowy do makaronu
- Przepis na sos kurkowy do kurczaka
- Przepis na sos kurkowy bez śmietany
- Przepis na sos z mrożonych kurek
- Sposoby, aby sos kurkowy nie był gorzki
Sos kurkowy do makaronu
Oto najprostszy sos kurkowy do makaronu na bazie śmietanki, masła i z klasycznymi przyprawami.
Składniki:
- 300 g świeżych kurek,
- 150 ml śmietany kremówki 30%,
- 1 biała cebula,
- 50 g masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurki oczyść za pomocą delikatnej szczoteczki i przepłucz zimną wodą.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Pod sam koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po 2-3 minutach dodaj kurki i duś przez około 5 minut na wolnym ogniu.
- Wlej śmietankę, sok z cytryny i dopraw całość solą i pieprzem.
- Sos kurkowy podawaj z natką pietruszki lub świeżym koperkiem.
fot. Sos kurkowy do makaronu/ Adobe Stock, aneta_gu
Przepis na sos kurkowy do kurczaka na białym winie
Sos kurkowy do kurczaka jest bardziej płynny, a zawdzięczamy to zawartości wina i bulionu. Dopraw go klasycznie sokiem z cytryny, solą i pieprzem, albo dodaj liście laurowe i gałkę muszkatołową, by wydobyć ciekawsze nuty smakowe z sosu.
Składniki:
- 300 g świeżych kurek,
- 80 ml białego wina,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurki oczyść za pomocą szczoteczki i opłucz zimną wodą.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj kurki. Podsmażaj przez 2-3 minuty i zdejmij grzyby z patelni.
- Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a po 2 minutach dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wlej bulion, wino i duś całość przez około 10 minut, aż nieco się zredukuje.
- Dodaj kurki, wlej śmietankę, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
- Sos kurkowy podawaj z grillowaną piersią z kurczaka i świeżą sałatą.
fot. Sos kurkowy z kurczakiem/ Adobe Stock, gkrphoto
Przepis na sos kurkowy bez śmietany
Sos kurkowy nie wymaga dodawania śmietany. Dobrze wychodzi też na samym bulionie, trzeba jednak dobre dobrać przyprawy. Jeśli skorzystasz z bulionu warzywnego, ten sos kurkowy będzie wegański.
Składniki:
- 300 g kurek,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 150 ml bulionu drobiowego,
- świeży tymianek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie oczyść i przepłucz w zimnej wodzie. Odsącz na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj grzyby i smaż przez 2 minuty. Zdejmij kurki z patelni.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a po 2 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
- Wlej bulion, ziele angielskie i liść laurowy i duś przez 10 minut.
- Dodaj gałązkę świeżego tymianku, ponownie dodaj grzyby i dopraw całość solą i pieprzem.
- Po 2 minutach zdejmij sos z ognia.
- Sos kurkowy bez śmietany to doskonały dodatek do klusek śląskich lub pieczonych ziemniaków.
fot. Sos kurkowy bez śmietany/Adobe Stock, myviewpoint
Przepis na sos z mrożonych kurek
Sos kurkowy wychodzi doskonały też z mrożonych kurek. Pamiętaj, że przed zamrożeniem kurki należy zblanszować w osolonym wrzątku i gotować przez około 2-3 minuty albo przesmażyć na patelni z dodatkiem masła lub oleju. Dzięki temu grzyby po przyrządzeniu nie będą miały gorzkiego posmaku, a także nadają się do spożycia od razu po rozmrożeniu.
Składniki:
- 300 g mrożonych kurek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mrożone kurki przełóż na sitko i przelej zimną wodą, a następnie przełóż na ręcznik papierowy i poczekaj, aż całkowicie się rozmrożą.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i dorzuć grzyby.
- Wlej śmietankę, sok z cytryny i po minucie zdejmij patelnię z ognia.
- Sos kurkowy z mrożonych grzybów podawaj ze świeżą natką pietruszki.
fot. Sos kurkowy z mrożonych kurek/ Adobe Stock, myviewpoint
Sposoby, aby sos kurkowy nie był gorzki
Wiele osób ma problem z tym, że sos kurkowy wychodzi im gorzki. Stosując się do tych kilku rad, upewnisz się, że twój sos będzie pozbawiony niechcianego, gorzkiego aromatu.
- Użyj świeżych kurek, a jeśli chcesz zrobić sos z kurek mrożonych, przed włożeniem ich do zamrażarki poddaj je krótkiej obróbce - gotując w garnku lub dusząc na patelni. Zamrażaj je w woreczkach strunowych od razu w gotowych porcjach.
- Dodaj do sosu kurkowego słodką śmietankę i sok z cytryny - słodycz tłustej, 30% śmietanki kremówki, likwiduje nieprzyjemny, gorzki posmak, a kwaśny sok nadaje kurkowemu sosowi charakteru.
- Użyj do sosu bulionu - ugotowane grzyby w wywarze mięsnym lub wegetariańskim są bardziej aromatyczne - w ten sposób zmniejszysz ryzyko pojawienia się goryczki.
- Upewnij się, że dobrze oczyszczasz kurki przed zrobieniem z nich sosu. Czasem gorzki posmak wprowadzany jest np. z nieoczyszczoną ściółką leśną.
- Posmakuj sosu kurkowego przy przygotowaniu. Jeśli kurki zrobią się gorzkie, uratuj je za pomocą odpowiednich przypraw, np. słodkiej śmietanki.
Jeśli samodzielnie zbierałaś kurki i sos z nich jest wyraźnie gorzki, być może nie są to kurki! Nigdy nie spożywaj grzybów leśnych, do których nie masz 100% pewności. Grzyby podobne do kurek to np. lisówki pomarańczowe, które mogą powodować objawy zatrucia grzybami.
Treść artykułu opublikowana pierwotnie 30.07.2018.
Zobacz inne przepisy na dania z kurkami i dowiedz się więcej o ich właściwościach: