Są już pierwsze zbiory grzybów! Przygotuj doskonały sos kurkowy, który nie jest gorzki!

Sylwia Kazimierczuk / 6 miesięcy temu
sos kurkowy fot. Adobe Stock

Sos kurkowy do makaronu

Składniki:

  • 300 g kurek
  • Opakowanie śmietany kremówki 30%
  • Bulion warzywny
  • Średnia marchew
  • Średnia biała cebula
  • Szczypta soli

Jak zrobić sos kurkowy do makaronu?

1 krok: Kurki oczyszczamy za pomocą delikatnej szczoteczki i szybko przepłukujemy.

2 krok: Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę siekamy i podsmażamy z marchewką na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

3 krok: Przekładamy kurki i zalewamy śmietaną i bulionem. Dusimy przez około 20 minut na wolnym ogniu.

4 krok: Całość pozostawiamy w grubych kawałkach lub mielimy za pomocą blendera.

Sos kurkowy do kurczaka

Składniki:

  • 300 g pieprznika jadalnego
  • Bulion wołowy lub drobiowy
  • śmietana kremówka 30%
  • łodyga selera naciowego
  • cebula biała
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sos kurkowy do kurczaka?

1 krok: Kurki oczyszczamy za pomocą szczoteczki i opłukujemy. Kroimy na mniejsze kawałki.

2 krok: Bulion wołowy łączymy ze śmietanką. Kroimy seler naciowy i cebulę. Przesmażamy na patelni z oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.

3 krok: Całość dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4 krok: Sos kurkowy urozmaicisz poprzez dodatek tymianku lub rozmarynu.

Dlaczego sos kurkowy jest gorzki? 3 sposoby, jak tego uniknąć!

  • Użyj świeżych, zamiast mrożonych czy suszonych grzybów – podczas namaczania grzybów oraz ich suszenia wytwarza się gorzka substancja, która nie jest wyczuwalna w świeżych odmianach
  • Dodaj słodkiej śmietanki – słodycz tłustej, 30% śmietanki kremówki, likwiduje posmak – wystarczy dodać ją podczas przesmażania grzybów na patelni i zredukować powstały sos
  • Użyj mięsnego wywaru z drobiu lub wołowiny – ugotowane grzyby w wywarze mięsnym zyskują na aromacie i smaku, następnie zaprawiamy je mąką lub bułką tartą

Sos kurkowy do schabu

Składniki:

  • 300 g kurek
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Śmietana 18%
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Bulion drobiowy
  • Ząbek czosnku

Jak zrobić sos kurkowy do schabu?

1 krok: Kurki przemyj pod bieżąca wodą, ale nie namaczaj. Posiekaj pietruszkę.

2 krok: Śmietanę wymieszaj z bulionem drobiowym i dopraw solą i pieprzem.

3 krok: Podsmaż kurki na startym ząbku czosnku i zalej sosem śmietanowym.

4 krok: Duś przez 15-20 minut na wolnym ogniu.

Zobacz też:
15 przepisów na dania z kurkami - sprawdź i wybierz coś dla siebie! Jak zrobić sos winegret? Poznaj doskonały dodatek do sałatek!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/4 dni temu
W kurkrkach podstawa to :sparzyć przed dalszą obróbką, nie będą wtedy gorzkie.