Enchiladas z farszem mięsno-fasolowym

W zależności od smaku można dodać więcej ostrych przypraw. W końcu to danie meksykańskie.

Tortille:
- 200 gram mąki pszennej
- 100ml wody
- łyżka oliwy
- sól

Farsz:
- pół kg mięsa mielonego z indyka
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów bez skórki
- 200 gram kiełków fasoli
- pół kg pieczarek
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazyli
- łyżeczka papryki czerwonej
- sól i pieprz
- 5 ząbków czosnku

Sos do polania:
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz

Ciasto, które wyrobiliśmy dzielimy na 6 równych kulek, które rozwałkowujemy na cieniutkie placuszki. Tak rozwałkowane kładziemy na rozgrzanej patelni(bez tłuszczu) i smażymy przez chwilę z obu stron, przygniatając drewnianą łyżką. Gdy pojawią się brązowe plamki, tortilla jest gotowa.
Mięso podsmażamy i wrzucamy do garnka. Podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy resztę warzyw i przyprawy i wszystko mieszamy podgrzewając na małym ogniu. Takim farszem napełniamy tortille i zawijamy w rulon. Gotowe tortille polewamy sosem z pomidorów i zmieszanych z nimi ziół.
W zależności od smaku można dodać więcej ostrych przypraw. W końcu to danie meksykańskie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)