Vánoční cukroví są to maleńkie ciasteczka, które w Czechach tradycyjnie wypieka się na Święta Bożego Narodzenia.

Vanocni cukrovi - bożonarodzeniowe ciasteczka

Vanocni cukrovi są to maleńkie ciasteczka, które w Czechach tradycyjnie wypieka się na Święta Bożego Narodzenia. Są one zawsze podawane na deser w trakcie wieczerzy wigilijnej. Zgodnie z tradycją różnego kształtu ciasteczek na wigilijnym stole powinno być dwanaście rodzajów, czyli tyle, ile miesięcy ma rok.
/ 15.12.2011 11:54
Vánoční cukroví są to maleńkie ciasteczka, które w Czechach tradycyjnie wypieka się na Święta Bożego Narodzenia.

W Czechach ciasteczka można dostać w każdej cukierni, piekarni czy sklepie, ale większość gospodyń przygotowuje je samodzielnie, ponieważ i samo przygotowanie vánoční cukroví  to część tradycji. Najczęściej zresztą piecze się nie jeden, ale kilkanaście rodzajów ciasteczek. Im mniejsze i bardziej pracochłonne są ciasteczka, tym bardziej będą docenione.

Najpopularniejsze vánoční cukroví to vanilkové rohlíčky (waniliowe rogaliki z kruchego ciasta, obtoczone w waniliowym cukrze), perníčky (pierniczki, najczęściej bogato lukrowane), linecké cukroví (kruche ciasteczka z Linzu), medvědí tlapky (misie łapki). Ciasto na Vánoční cukroví  zawiera zmielone orzechy (migdały, orzechy włoskie lub laskowe), wanilię, skórkę cytrynową, czasem również przyprawy korzenne. Przepisów jest jednak całe mnóstwo, receptura zależy nie tylko od rodzaju vánoční cukroví, lecz także od gospodyni, która je przyrządza. Ciasteczka wyglądają i smakują wyśmienicie, dlatego jeśli tylko nadarzy się okazja, koniecznie trzeba ich spróbować. Oczywiście najlepszą okazją będzie samodzielne ich przygotowanie.

Zobacz także: Jak jadają Czesi?