Grecy przygotowują gyros z różnych rodzajów mięs. Może to być zarówno jagnięcina, baranina, wieprzowina czy nawet drób. My też możemy być elastyczni, warto jednak dodać, że kurczak najsłabiej spisuje się jako główny składnik gyrosu – mięso może być za suche.
Na przykład na Krecie najbardziej popularne jest mięso wieprzowe, ale możemy użyć nawet zwykłego schabu. Ważne tylko, żeby mięso nie było za tłuste.
Do mięsa zamkniętego w picie, jak i podanego na talerzu, dodatkowo jest sos tzatziki oraz sałatka ze świeżych warzyw - sałaty, ogórka, pomidora i cebuli.
Przewiń w dół i okryj 2 przepisy na pyszny gyros domowej roboty.
Spis treści:
- Gyros z kurczaka/wieprzowiny/jagnięciny/baraniny na talerzu
- Gyros z kurczaka/wieprzowiny/jagnięciny/baraniny w picie
Gyros z kurczaka/wieprzowiny/jagnięciny/baraniny na talerzu
Grecy używają do pieczenia mięsa tradycyjnego pionowego rusztu. Dobry gyros zawiera mięso z każdego miejsca - zarówno bardziej, jak i mniej wypieczone. W naszych domach raczej nie będziemy mieli dostępu do rusztu, zadowolić musimy się zatem zwykłą patelnią.
Składniki:
Gyros:
- 30 dag mięsa - baraniny/ kurczaka/ jagnięciny/wieprzowiny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- rozmaryn,
- tymianek,
- czosnek.
Sos tzatziki:
- 200 g jogurtu greckiego,
- 2 małe ogórki gruntowe,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- posiekany koperek,
- szczypta soli,
- pieprz.
Dodatkowo:
- średniej wielkości czerwona cebula,
- 2 liście sałaty karbowanej,
- duży pomidor,
- ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe,
- 2 ziemniaki.
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj marynatę.
- Wymieszaj oliwę z oliwek, rozmaryn, pieprz, tymianek, słodką paprykę, paprykę ostrą, sól, pieprz biały i czarny, czosnek - proporcje zależą od indywidualnych upodobań smakowych. Możesz zrezygnować z niektórych przypraw, jeśli uznasz że to będzie za dużo.
- Mięso pokrój na cienkie plasterki (najlepiej w poprzek włókien), po czym włóż w marynatę i dobrze natrzyj.
- Tak przygotowane mięso powinno pozostać w marynacie przez całą noc, a jeśli nie ma takiej możliwości, co najmniej przez 2-3 godziny.
- Gotowe mięso wrzuć na patelnię i podsmażaj z posiekaną cebulą. Ważne jest, żeby nie smażyć mięsa zbyt długo - zrobi się zbyt twarde i straci soczystość. Wyjściowo jest to około 15 minut, wiele zależy od rodzaju i jakości mięsa.
- Ziemniaki pokrój w słupki i rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut.
- Z podanych składników przygotuj sos tzatziki. Pokrój na małe kawałki ogórka, dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, odrobinę oliwy z oliwek, przyprawy i wymieszaj.
- Na talerz, obok gotowego mięsa wyłóż sos tzatziki, frytki i przygotuj sałatkę. Wymieszaj sałatę lodową, kawałki pomidora, plasterki ogórka i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
fot. Gyros domowej roboty na talerzu / Adobe Stock, Dar1930
Gyros z kurczaka/wieprzowiny/jagnięciny/baraniny w picie
Składniki:
Gyros:
- 20 dag mięsa - baraniny/ kurczaka/ jagnięciny/wieprzowiny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- rozmaryn,
- tymianek,
- czosnek.
Sos tzatziki:
- 100 g jogurtu greckiego,
- mały ogórek gruntowy,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- łyżka posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- pieprz.
Dodatkowo:
- 2 liście sałaty karbowanej,
- 2 plastry pomidora,
- 6 plasterków ogórka,
- kilka krążków czerwonej cebuli,
- kolendra (opcjonalnie),
- pita.
Sposób przygotowania:
- Mięso oraz sos tzaztiki przygotuj tak samo, jak do dania na talerzu.
- Włóż pitę do nagrzanego piekarnika, aby delikatnie się zarumieniła.
- Ciepłą pitę wypełnij sałatą, mięsem, warzywami i polej sosem.
- Na koniec możesz posypać odrobiną kolendry.
fot. Gyros domowej roboty w picie / Adobe Stock, gkrphoto
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.10.2019
Czytaj także:
Musaka - najlepszy przepis na tradycyjne greckie danie
Jak zrobić najlepszą sałatkę grecką? W wersji z kurczakiem lub dietetyczna