gyros fot. Adobe Stock

Gyros domowej roboty - przepis na greckie danie

W Polsce często przyrządzamy sałatkę gyros, nie wolno jednak zapominać że tradycyjnie to greckie danie wygląda zupełnie inaczej. Zawiera sos tzatziki i dużo warzyw.
Weronika Kwaśniak / 21.10.2019 11:07
gyros fot. Adobe Stock

Będąc w Grecji można odnieść wrażenie, że to właśnie gyros jest narodową potrawą Greków. Z wyglądu przypominający popularny kebab, jest jedną z tych potraw, które w basenie Morza Śródziemnego i w krajach arabskich mają różne nazwy - shoarma, kebab i gyros - wszystkie do siebie podobne, posiadają jednak unikalne cechy.

Na skróty:

Z czego składa się gyros?

Co wyróżnia gyros? Do tego zamkniętego w picie, jak i podanego na talerzu z pitą w charakterze chlebka, powinniśmy dostać sos tzatziki. Oprócz słynnego greckiego sosu otrzymamy także warzywa - ogórka, pomidora, cebulę i ziemniaki - dzisiaj często spotykane w formie frytek.

Grecy przygotowują gyros z różnych rodzajów mięs. Może to być zarówno jagnięcina, baranina, wieprzowina czy nawet drób.  My też możemy być elastyczni, warto jednak dodać, że kurczak najsłabiej spisuje się jako główny składnik gyrosu –mięso może być za suche.

Na przykład na Krecie najbardziej popularne jest mięso wieprzowe, ale możemy użyć nawet zwykłego schabu. Ważne tylko, żeby mięso nie było za tłuste.

Przepis na gyros

Grecy używają do pieczenia mięsa tradycyjnego pionowego rusztu. Dobry gyros zawiera mięso z każdego miejsca - zarówno tego bardziej, jak i mniej wypieczonego. W naszych domach raczej nie będziemy mieli dostępu do rusztu, zadowolić musimy się zatem zwykłą patelnią.

Składniki:

Na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • czosnek.

Sos tzatziki:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 2 małe ogórki gruntowe,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • posiekany koperek,
  • szczypta soli,
  • pieprz.

Poza tym:

  • 30 dag mięsa - baraniny, kurczaka, jagnięciny lub wieprzowiny,
  • średniej wielkości cebula,
  • 2 duże pomidory,
  • spory ogórek szklarniowy lub kilka gruntowych, 
  • ziemniaki, chleb lub pita do serwowania.

gyros przepis

fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj marynatę.
  2. Wymieszaj oliwę z oliwek, rozmaryn, pieprz, tymianek, słodką paprykę, paprykę ostrą, sól, pieprz biały i czarny, czosnek - proporcje zależą od indywidualnych upodobań smakowych. Możesz zrezygnować z niektórych przypraw, jeśli uznasz że to będzie za dużo.
  3. Mięso pokrój na cienkie plasterki (najlepiej w poprzek włókien), po czym włóż w marynatę i dobrze natrzyj.
  4. Tak przygotowane mięso powinno pozostać w marynacie przez całą noc, a jeśli nie ma takiej możliwości, co najmniej przez 2-3 godziny.

  1. Gotowe mięso wrzuć na patelnię i podsmażaj z posiekaną cebulą. Ważne jest, żeby nie smażyć mięsa zbyt długo - zrobi się zbyt twarde i straci soczystość. Wyjściowo jest to około 15 minut, wiele zależy od rodzaju i jakości mięsa.
  2. Z podanych składników przygotuj sos tzatziki.
  3. Na talerz, obok gotowego mięsa wyłóż sos tzatziki, pitę, chleb albo ziemniaki - czy to w talarkach, czy w formie frytek.
  4. Dodaj też pokrojonego świeżego pomidora oraz ogórka. Jeśli masz ochotę, przygotuj z nich prostą sałatkę. Dodaj jeszcze ser feta i awokado.

Zobacz również:
Jak samodzielnie zrobić chlebek pita?
Grecka musaka: przepisy na pyszne danie obiadowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/02.02.2019 12:56
Po zamarynowaniu układam mięso jedno na drugim owijam folią strecz i wkładam do zamrażarki.Po zamrożeniu kroi się na idealne cienkie skrawki takie jak w oryginale
/05.01.2012 14:44
Najlepszy gyros, to gyros podany w Grecji. A do tego zamiast frytek chlebki pita. I sałatka z ogórków, pomidorów i czerwonej cebuli, posypana przyprawą. No i oczywiście do tego sos tzatziki. Po przeczytaniu tego artykułu nabrałam ochoty na zjedzenie gyrosa... muszę sobie przyrządzić w domu. Mniam :D
/20.11.2011 19:29
poprostu cudo zrobiłam i pełne zachwytu mniam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
POKAŻ KOMENTARZE (3)