Pieczenie mięs na święta to tradycja w polskich domach. Soczyste, aromatyczne, przyprawione ziołami mięso na święta przygotujesz łatwiej, niż ci się wydaje.
Mięso na święta - jakie wybrać
Na świąteczne pieczenie najczęściej wybiera się mięso wieprzowe - schab, szynkę, polędwicę. Jeżeli chcesz przyrządzić wołowinę, wybieraj polędwicę, udziec, łopatkę. Natomiast w przypadku jagnięciny najlepsze będą comber, łopatka, karkówka.
Podstawą udanej pieczeni jest jej soczystość. Aby nadać soczystości, możesz mięso wcześniej zamarynować (w marynacie z oliwy i ziół). Innym sposobem jest peklowanie lub moczenie w solance. Najszybciej jednak i najprościej jest szybkie i intensywne obsmażenie go przed pieczeniem. Zobacz, jak upiec mięso, aby nie było suche.
Mięso piecze się w temperaturze od 150°C do 180°C, na samym początku jednak lepiej jest piec chwilę w temperaturze wyższej, około 200°C. W trakcie pieczenia należy mięso kilka razy obrócić, by piekło się równomiernie i sprawdzać, czy nie przypala się za bardzo. Takie pieczone mięsa wybornie smakują na ciepło, ale także na zimno.
Schab ze śliwką
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- ok. 20 sztuk dużych śliwek suszonych,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym, długim nożem zrób w schabie przez środek otwór i upchnij do niego śliwki.
- Z zewnątrz mięso natrzyj rozgniecionym czosnkiem, następnie posyp solą, pieprzem, i ziołami. Włóż do naczynia i polej wszystko oliwą. Włóż na noc do lodówki.
- Mięso na święta przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w 180°C przez około 1 godzinę.
fot. Adobe Stock
Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka,
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- 150 g fety,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- oliwa,
- sznurek.
Sposób przygotowania:
- Szpinak odparuj w rondelku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
- Filet z indyka natnij w połowie, rozłóż na dwie strony i przez folię aluminiową rozbij tłuczkiem.
- Mięso na święta oprósz pieprzem i skrop delikatnie oliwą.
- Na rozłożonym mięsie, na jednej połowie, ułóż szpinak, na to pokrusz fetę.
- Zwiń całość w roladę, tak aby farsz był w samym środku. Całość możesz związać sznurkiem, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia.
- Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj oliwą i piecz w 200°C przez około 30 minut.
- Po tym czasie przykryj roladę pergaminem, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej przez ok. 20 minut.
Rolowany boczek na święta
Składniki:
- ok. 1,5 kg chudego boczku surowego,
- główka czosnku,
- 4 cebule,
- papryka słodka w proszku,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- sznurek.
Sposób przygotowania:
- Boczek umyj, osusz, natrzyj dużą ilością przypraw z obu stron, włóż do naczynia.
- Cebule pokrój w plastry, obłóż nimi boczek, owiń folia aluminiową i włóż na całą noc do lodówki.
- Cała cebulę zdejmij, boczek bardzo ciasno zwiń w rulon, zwiąż sznurkiem.
- Włóż w rękaw do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz w termoobiegu przez około 40 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia rozetnij folię, aby boczek się przyrumienił.
fot. Adobe Stock
Pieczeń w rozmarynie
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 5 gałązek świeżego rozmarynu,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 łyżki soli,
- 3 łyżki oliwy.
Marynata:
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- suszony tymianek,
- suszony rozmaryn,
- 4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Składniki na marynatę wymieszaj w naczyniu (czosnek przeciśnij przez praskę), natrzyj nią mięso i włóż do lodówki na całą noc. Możesz też zdecydować się na marynaty do mięsa, które pasują nie tylko do wieprzowiny.
- Rozmaryn i tymianek drobno posiekaj, wymieszaj z solą i w tak przygotowanej mieszance obtocz mięso.
- Mięso na święta włóż do naczynia żaroodpornego, na dno naczynia wlej kilka kropel oliwy. Piecz w piekarniku, w 180°C przez ok. 1,5 godziny.
fot. Adobe Stock
Artykuł na podstawie tekstu Sylwii Mikołajczyk. Pierwotnie opublikowany 23.10.2012.
Czytaj także: 12 potraw na wigilijny stółZupa grzybowa na Wigilię - smakuje jak u babciSzybki i prosty przepis na bigos wigilijny