Mięsa pieczone na święta fot. Adobe Stock

Mięsa pieczone na święta - soczyste i pełne smaku

Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystych pieczeni, których niesamowity aromat ogarnia cały dom. Mięsa pieczone na święta to m.in. schab ze śliwką, rolada z indyka faszerowana szpinakiem, rolowany boczek, pieczeń w rozmarynie.
Edyta Liebert / 18.11.2020 10:08
Mięsa pieczone na święta fot. Adobe Stock

Pieczenie mięs na święta to tradycja w polskich domach. Soczyste, aromatyczne, przyprawione ziołami mięso na święta przygotujesz łatwiej, niż ci się wydaje. 

Mięso na święta - jakie wybrać

Na świąteczne pieczenie najczęściej wybiera się mięso wieprzowe - schab, szynkę, polędwicę. Jeżeli chcesz przyrządzić wołowinę, wybieraj polędwicę, udziec, łopatkę. Natomiast w przypadku jagnięciny najlepsze będą comber, łopatka, karkówka.

Podstawą udanej pieczeni jest jej soczystość. Aby nadać soczystości, możesz mięso wcześniej zamarynować (w marynacie z oliwy i ziół). Innym sposobem jest peklowanie lub moczenie w solance. Najszybciej jednak i najprościej jest szybkie i intensywne obsmażenie go przed pieczeniem. Zobacz, jak upiec mięso, aby nie było suche.

Mięso piecze się w temperaturze od 150°C do 180°C, na samym początku jednak lepiej jest piec chwilę w temperaturze wyższej, około 200°C. W trakcie pieczenia należy mięso kilka razy obrócić, by piekło się równomiernie i sprawdzać, czy nie przypala się za bardzo. Takie pieczone mięsa wybornie smakują na ciepło, ale także na zimno. 

Schab ze śliwką

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • ok. 20 sztuk dużych śliwek suszonych,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym, długim nożem zrób w schabie przez środek otwór i upchnij do niego śliwki.
  2. Z zewnątrz mięso natrzyj rozgniecionym czosnkiem, następnie posyp solą, pieprzem, i ziołami. Włóż do naczynia i polej wszystko oliwą. Włóż na noc do lodówki.
  3. Mięso na święta przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w 180°C przez około 1 godzinę.

Schab ze śliwkąfot. Adobe Stock

Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 150 g fety,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak odparuj w rondelku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
  2. Filet z indyka natnij w połowie, rozłóż na dwie strony i przez folię aluminiową rozbij tłuczkiem.
  3. Mięso na święta oprósz pieprzem i skrop delikatnie oliwą.
  4. Na rozłożonym mięsie, na jednej połowie, ułóż szpinak, na to pokrusz fetę.
  5. Zwiń całość w roladę, tak aby farsz był w samym środku. Całość możesz związać sznurkiem, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia.
  6. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj oliwą i piecz w 200°C przez około 30 minut.
  7. Po tym czasie przykryj roladę pergaminem, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej przez ok. 20 minut.

Rolowany boczek na święta

Składniki:

  • ok. 1,5 kg chudego boczku surowego,
  • główka czosnku,
  • 4 cebule,
  • papryka słodka w proszku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek umyj, osusz, natrzyj dużą ilością przypraw z obu stron, włóż do naczynia.
  2. Cebule pokrój w plastry, obłóż nimi boczek, owiń folia aluminiową i włóż na całą noc do lodówki.
  3. Cała cebulę zdejmij, boczek bardzo ciasno zwiń w rulon, zwiąż sznurkiem.
  4. Włóż w rękaw do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz w termoobiegu przez około 40 minut.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia rozetnij folię, aby boczek się przyrumienił.

Rolada z indykafot. Adobe Stock

Pieczeń w rozmarynie

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 łyżki oliwy.

Marynata:

  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • suszony tymianek,
  • suszony rozmaryn,
  • 4 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na marynatę wymieszaj w naczyniu (czosnek przeciśnij przez praskę), natrzyj nią mięso i włóż do lodówki na całą noc. Możesz też zdecydować się na marynaty do mięsa, które pasują nie tylko do wieprzowiny.
  2. Rozmaryn i tymianek drobno posiekaj, wymieszaj z solą i w tak przygotowanej mieszance obtocz mięso.
  3. Mięso na święta włóż do naczynia żaroodpornego, na dno naczynia wlej kilka kropel oliwy. Piecz w piekarniku, w 180°C przez ok. 1,5 godziny.

Mięso w rozmaryniefot. Adobe Stock

Artykuł na podstawie tekstu Sylwii Mikołajczyk. Pierwotnie opublikowany 23.10.2012.

Czytaj także: 12 potraw na wigilijny stółZupa grzybowa na Wigilię - smakuje jak u babciSzybki i prosty przepis na bigos wigilijny