Nietypowe potrawy wigilijne fot. Adobe Stock, teressa

Świąteczna awangarda, czyli nietypowe, oryginalne potrawy wigilijne

Jeśli szukasz pomysłów na nietypowe potrawy wigilijne, sięgnij po te ciekawe przepisy. Wykorzystaj krewetki, białe ryby, a także soczewicę. Możesz także zmodyfikować lekko tradycyjne potrawy, takie jak pierogi i przygotować do nich oryginalny, nietypowy farsz. Niech to będą niezwykłe, rodzinne święta.
/ 03.11.2022 06:18
Nietypowe potrawy wigilijne fot. Adobe Stock, teressa

Nietypowe potrawy wigilijne co prawda czerpią z polskiej tradycji, ale występują w nieco nowocześniejszym wydaniu. To miła odmiana od klasycznych dań, takich jak pierogi z kapustą i grzybami czy barszczu czerwonego. Możesz podać je razem z tradycyjnymi potrawami, aby zadowolić wszystkich gości przy świątecznym stole.

Spis treści:

  1. Korzenna zupa soczewicowa
  2. Tatar rybny
  3. Krewetki w galarecie
  4. Pierogi z kaszą i serem
  5. Carpaccio z buraka
  6. Ryba w panierce panko
  7. Pieczony łosoś w sosie sojowym

Nietypowe potrawy wigilijne: korzenna zupa soczewicowa

Zamiast tradycyjnego barszczu lub zupy grzybowej możesz podać aromatyczną, korzenną zupę z soczewicy. Ta oryginalna potrawa wigilijna przyjemnie rozgrzewa i działa na wszystkie zmysły. Możesz przygotować ją bardziej na ostro lub w wersji łagodnej - z myślą o dzieciach, seniorach czy osobach o wrażliwych żołądkach.

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeża kolendra lub pietruszka, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Gdy się zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 3 minuty.
  3. Całość zalej wodą i przecierem pomidorowym i dodaj wszystkie przyprawy.
  4. Gotuj przez 15 minut i dodaj soczewicę.
  5. Gotuj jeszcze 5-7 minut i dopraw solą i pieprzem.
  6. Korzenna zupa soczewicowa doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami np. kolendrą albo pietruszką.

Nietypowe potrawy wigilijne zupa z soczewicy
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: zupa z soczewicy/Adobe Stock, nadianb

Oryginalne potrawy wigilijne: tatar rybny

Ryby to jedyny mięsny element, który może być obecny na wigilijnym stole. Warto więc przygotować go na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnego karpia postaw także na aromatyczny tatar z łososia albo śledzia to doskonały pomysł na wigilijną przystawkę. Ich smak doskonale podkreśli jabłko i słodki dodatek żurawiny.

Zobacz nasze pyszne przepis na:

Tatar rybny to nietypowa potrawa wigilijna, którą możesz wkomponować w tradycyjne śledzie lub sałatki. Podstaw je na wigilijnym stole i patrz, jak szybko znika.

Nietypowe potrawy wigilijne tatar rybny
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: tatar rybny/Adobe Stock, vpardi

Nietypowe potrawy wigilijne: krewetki w galarecie

Zamiast popularnego karpia w galarecie, możesz podać także krewetki. Są pyszne, lekkie i doskonale pasują do innych wigilijnych potraw. Tak przygotowane galaretki dekoruj koperkiem i podawaj z cytryną lub odrobiną octu.

Składniki:

  • 200 g krewetek w zalewie,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 200 ml bulionu,
  • koperek,
  • 1 cytryna,
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki odsącz z zalewy, zalej bulionem, dodaj koperek i zagotuj.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody.
  4. Do krewetek w bulionie dodaj czosnek i napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  5. Całość wlej do miseczek i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  6. Po wyjęciu z miseczek podawaj z koperkiem i cząstką cytryny.

Nietypowe potrawy wigilijne krewetki w galarecie
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: krewetki w galarecie/Adobe Stock, FreeProd

Przepis na pierogi z kaszą i serem

Jeśli pierogi na wigilię, to tylko z kapustą i grzybami? Niekoniecznie! Możesz sięgnąć także po kaszę oraz ser. Tak przygotowane pierogi będą pysznie smakować samodzielnie, a także z sosem grzybowym.

Składniki na farsz:

  • 600 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 200 g sera korycińskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 4 łyżki ciepłego stopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Przełóż ją do miski i dodaj starty ser koryciński. 
  3. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  4. Zagnieć ciasto na pierogi: do miski dodaj przesianą mąkę, wodę i masło. 
  5. Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj.
  6. Wykrawaj okręgi, nakładaj farsz i zalep ciasto
  7. Pierogi z kaszą gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.
  8. Podawaj okraszone cebulką.

Nietypowe potrawy wigilijne pierogi z kaszą i serem
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: pierogi z kaszą i serem/Adobe Stock, Dar1930

Nietypowe potrawy wigilijne: carpaccio z buraka

Jeśli chodzi o oryginalne, nietypowe potrawy wigilijne, warto sięgnąć po warzywne carpaccio. Wykorzystaj do jego przygotowania buraki, ser oraz orzechy. Carpaccio z buraka jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wygląda niezwykle efektownie.

Składniki:

  • 3 ugotowane lub upieczone buraki,
  • 3 garści rukoli,
  • 100 g sera feta,
  • sól i pieprz,
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę umyj, osusz i rozłóż na płaskim, długim talerzu (lub na kilku mniejszych).
  2. Buraki pokrój w cienkie plasterki (najlepiej rób to w rękawiczkach), a następnie ułóż na talerzu.
  3. Dodaj pokrojony w kostkę ser oraz posiekane orzechy, a na koniec dopraw całość solą i pieprzem.

Nietypowe potrawy wigilijne carpaccio z buraka
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: carpaccio z buraka/Adobe Stock, Pixel-Shot

Nietypowe potrawy wigilijne: ryba w panierce panko

Panierka panko jest coraz bardziej popularna. Może zastąpić klasyczną bułkę tartą. Doskonale sprawdzi się do panierowania karpia, ale także innych świątecznych ryb. Wykorzystaj do tego dorsza albo halibuta.

Składniki:

  • 500 g dorsza albo innej ryby o białym mięsie,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 szklanka panierki panko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i pokrój na kawałki o wielkości mniej więcej 3-5 cm i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Przygotuj trzy miseczki - do jednej dodaj rozmącone jajko z mlekiem i solą, do drugiej panierkę panko, a do trzeciej mąkę.
  3. W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
  4. Zacznij panierować rybę - najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce panko.
  5. Wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy kawałki ryby staną się złociste, wyjmuj je i kładź na ręcznik papierowy.
  6. Dorsza w panierce panko podawaj z ulubionym sosem - na święta doskonale sprawdzi się ten śliwkowy.

Nietypowe potrawy wigilijne ryba w panierce panko
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: ryba w panierce panko/Adobe Stock, lisa870

Pieczony łosoś z sosem sojowym

Łosoś coraz częściej pojawia się na wigilijnym stole. To pyszna, aromatyczna ryba, która doskonale współgra zarówno z przyprawami, jak i dodatkami kuchni azjatyckiej czy europejskiej. 

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia,
  • 10 łyżek sosu sojowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj i pokrój na porcje o wielkości 100-150 g.
  2. Rybę przełóż do miski i zalej sosem sojowym. Dokładnie natrzyj każdy kawałek i wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  4. Rybę przełóż do brytfanki i piecz przez 15-20 minut.
  5. Pieczonego łososia podawaj z pieczonymi ziemniakami albo ryżem.

Nietypowe potrawy wigilijne ryba w sosie sojowym
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: pieczony łosoś w sosie sojowym/Adobe Stock, HLPhoto

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.12.2008.

Więcej przepisów na wigilijne dania:

Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i śmietaną. To alternatywa dla tradycyjnego czerwonego barszczu. Możesz podać ją zamiast niego lub obok, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut. Poznaj tradycyjny przepis na świąteczną zupę grzybową.
Kapusta z grzybami i śliwkami idealna na Wigilię
Kapusta z grzybami i śliwkami idealna na Wigilię
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Z pewnością nie może zabraknąć na nim kapusty z grzybami i śliwkami.
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowania, nie rób ciasta drożdżowego z naszego przepisu, a wykorzystaj gotowe ciasto francuskie.
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Barszcz czerwony z koncentratu - szybki przepis na Wigilię
Barszcz czerwony z koncentratu - szybki przepis na Wigilię
Barszcz czerwony z koncentratu może być równie smaczny, jak ten na domowym zakwasie. Wykorzystaj gotowe uszka, a znacznie skrócisz czas przygotowania.
Jak lepić uszka z grzybami na Wigilię? Prosty przepis
Jak lepić uszka z grzybami na Wigilię? Prosty przepis
Uszka z grzybami do barszczu są małe, a jednocześnie pełne smaku. Ciasto na uszka do barszczu wycinaj za pomocą kieliszka, zlepiaj brzegi, a następnie sklej ze sobą oba końce.
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę
Zupa migdałowa to kresowe danie wigilijne, które obok barszczu i zupy grzybowej pojawiało się dawniej na wielu stołach. Bazą zupy migdałowej jest mleko.
Zupa z suszonych śliwek - przepis na Wigilię
Zupa z suszonych śliwek - przepis na Wigilię
Zupa z suszonych śliwek to dowód na to, że te bakalie w Wigilię nie muszą występować jedynie pod postacią kompotu. To alternatywa dla czerwonego barszczu na świątecznym stole.
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler z dodatkiem masła i pietruszki to wyborne dania na świąteczną kolację. Ich przygotowanie zajmie ci około 60 minut.
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię
Ryba faszerowana w galarecie to pyszna świąteczna przekąska, której nie może zabraknąć na stole. Przygotowywana jest z dodatkiem liści laurowych, czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie to idealne danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.