Wyszukane potrawy wigilijne czerpią z polskiej tradycji, ale występują w nieco nowocześniejszym wydaniu. To miła odmiana od klasycznych dań, takich jak pierogi z kapustą i grzybami czy barszczu czerwonego.
Spis treści:
- Korzenna zupa soczewicowa
- Tatar rybny
- Krewetki w galarecie
- Pierogi z kaszą i serem
- Carpaccio z buraka
- Ryba w panierce panko
- Pieczony łosoś w sosie sojowym
Korzenna zupa soczewicowa
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy,
- 5 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 1 l wody
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka curry,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża kolendra lub pietruszka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i ziemniaki oraz marchewkę pokrojone w kostkę. Smaż przez 3 minuty.
- Całość zalej wodą i przecierem pomidorowym i dodaj wszystkie przyprawy.
- Gotuj przez 15 minut i dodaj soczewicę.
- Gotuj jeszcze 5-7 minut i dopraw solą i pieprzem.
- Korzenna zupa soczewicowa doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami np. kolendrą albo pietruszką.
fot. Adobe Stock
Tatar rybny
Tatar z łososia albo śledzia to doskonały pomysł na wigilijną przystawkę. Ich smak doskonale podkreśli jabłko i słodki dodatek żurawiny.
Przepis na tatar z łososia
Przepis na tatar ze śledzia
Przepis na tatar z pstrąga
Przepis na tatar z tuńczyka
Przepis na krewetki w galarecie
Zamiast popularnego karpia w galarecie, możesz podać... krewetki! Zgrabne galaretki dekoruj koperkiem i podawaj z cytryną.
Składniki:
- 200 g krewetek w zalewie,
- 2 łyżki żelatyny,
- 200 ml bulionu,
- koperek,
- 1 cytryna,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Krewetki odsącz z zalewy, zalej bulionem, dodaj koperek i zagotuj.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody.
- Do krewetek w bulionie dodaj czosnek i napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Całość wlej do miseczek i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
- Po wyjęciu z miseczek podawaj z koperkiem i cząstką cytryny.
Przepis na pierogi z kaszą i serem
Składniki:
Na farsz:
- 600 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 200 g sera korycińskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Na ciasto:
- 600 g mąki,
- 200 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki ciepłego stopionego masła.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przełóż ją do miski i dodaj starty ser koryciński.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Zagnieć ciasto na pierogi: do miski dodaj przesianą mąkę, wodę i masło.
- Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj.
- Wykrawaj okręgi, nakładaj farsz i zalep ciasto.
- Pierogi z kaszą gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj okraszone cebulką.
fot. Adobe Stock
Przepis na carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wygląda niezwykle efektownie. Do naszego przepisu buraki należy upiec w piekarniku (zajmuje to około 60 minut).
Jeśli robisz wszystko na tak zwaną „ostatnią chwilę", w sklepach możesz kupić już ugotowane buraki - są droższe, ale pozwalają zaoszczędzić sporo czasu.
Przepis na rybę w panierce panko
Składniki:
- 500 g dorsza albo innej ryby o białym mięsie,
- 2 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mleka,
- 1 szklanka panierki panko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i pokrój na kawałki o wielkości mniej więcej 3-5 cm i oprósz solą oraz pieprzem.
- Przygotuj trzy miseczki - do jednej dodaj rozmącone jajko z mlekiem i solą, do drugiej panierkę panko, a do trzeciej mąkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
- Zacznij panierować rybę - najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce panko.
- Wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy kawałki ryby staną się złociste, wyjmuj je i kładź na ręcznik papierowy.
- Dorsza w panierce panko podawaj z ulubionym sosem - na święta doskonale sprawdzi się ten śliwkowy.
Pieczony łosoś z sosem sojowym
Składniki:
- 1 kg filetów z łososia,
- 10 łyżek sosu sojowego,
- sok z 1 cytryny,
- pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Łososia umyj i pokrój na porcje o wielkości 100-150 g.
- Rybę przełóż do miski i zalej sosem sojowym. Dokładnie natrzyj każdy kawałek i wstaw do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Rybę przełóż do brytfanki i piecz przez 15-20 minut.
- Pieczonego łososia podawaj z pieczonymi ziemniakami albo ryżem.
Więcej przepisów na wigilijne dania:

Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie

Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę

Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię

Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie

Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis

Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny

Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis

Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
