Nietypowe potrawy wigilijne co prawda czerpią z polskiej tradycji, ale występują w nieco nowocześniejszym wydaniu. To miła odmiana od klasycznych dań, takich jak pierogi z kapustą i grzybami czy barszczu czerwonego. Możesz podać je razem z tradycyjnymi potrawami, aby zadowolić wszystkich gości przy świątecznym stole.
Spis treści:
- Korzenna zupa soczewicowa
- Tatar rybny
- Krewetki w galarecie
- Pierogi z kaszą i serem
- Carpaccio z buraka
- Ryba w panierce panko
- Pieczony łosoś w sosie sojowym
Nietypowe potrawy wigilijne: korzenna zupa soczewicowa
Zamiast tradycyjnego barszczu lub zupy grzybowej możesz podać aromatyczną, korzenną zupę z soczewicy. Ta oryginalna potrawa wigilijna przyjemnie rozgrzewa i działa na wszystkie zmysły. Możesz przygotować ją bardziej na ostro lub w wersji łagodnej - z myślą o dzieciach, seniorach czy osobach o wrażliwych żołądkach.
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy,
- 5 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 1 l wody,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka curry,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża kolendra lub pietruszka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę.
- Gdy się zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Smaż przez 3 minuty.
- Całość zalej wodą i przecierem pomidorowym i dodaj wszystkie przyprawy.
- Gotuj przez 15 minut i dodaj soczewicę.
- Gotuj jeszcze 5-7 minut i dopraw solą i pieprzem.
- Korzenna zupa soczewicowa doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami np. kolendrą albo pietruszką.
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: zupa z soczewicy/Adobe Stock, nadianb
Oryginalne potrawy wigilijne: tatar rybny
Ryby to jedyny mięsny element, który może być obecny na wigilijnym stole. Warto więc przygotować go na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnego karpia postaw także na aromatyczny tatar z łososia albo śledzia to doskonały pomysł na wigilijną przystawkę. Ich smak doskonale podkreśli jabłko i słodki dodatek żurawiny.
Zobacz nasze pyszne przepis na:
Tatar rybny to nietypowa potrawa wigilijna, którą możesz wkomponować w tradycyjne śledzie lub sałatki. Podstaw je na wigilijnym stole i patrz, jak szybko znika.
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: tatar rybny/Adobe Stock, vpardi
Nietypowe potrawy wigilijne: krewetki w galarecie
Zamiast popularnego karpia w galarecie, możesz podać także krewetki. Są pyszne, lekkie i doskonale pasują do innych wigilijnych potraw. Tak przygotowane galaretki dekoruj koperkiem i podawaj z cytryną lub odrobiną octu.
Składniki:
- 200 g krewetek w zalewie,
- 2 łyżki żelatyny,
- 200 ml bulionu,
- koperek,
- 1 cytryna,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Krewetki odsącz z zalewy, zalej bulionem, dodaj koperek i zagotuj.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody.
- Do krewetek w bulionie dodaj czosnek i napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Całość wlej do miseczek i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
- Po wyjęciu z miseczek podawaj z koperkiem i cząstką cytryny.
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: krewetki w galarecie/Adobe Stock, FreeProd
Przepis na pierogi z kaszą i serem
Jeśli pierogi na wigilię, to tylko z kapustą i grzybami? Niekoniecznie! Możesz sięgnąć także po kaszę oraz ser. Tak przygotowane pierogi będą pysznie smakować samodzielnie, a także z sosem grzybowym.
Składniki na farsz:
- 600 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 200 g sera korycińskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki,
- 200 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki ciepłego stopionego masła.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przełóż ją do miski i dodaj starty ser koryciński.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Zagnieć ciasto na pierogi: do miski dodaj przesianą mąkę, wodę i masło.
- Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj.
- Wykrawaj okręgi, nakładaj farsz i zalep ciasto.
- Pierogi z kaszą gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj okraszone cebulką.
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: pierogi z kaszą i serem/Adobe Stock, Dar1930
Nietypowe potrawy wigilijne: carpaccio z buraka
Jeśli chodzi o oryginalne, nietypowe potrawy wigilijne, warto sięgnąć po warzywne carpaccio. Wykorzystaj do jego przygotowania buraki, ser oraz orzechy. Carpaccio z buraka jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wygląda niezwykle efektownie.
Składniki:
- 3 ugotowane lub upieczone buraki,
- 3 garści rukoli,
- 100 g sera feta,
- sól i pieprz,
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Rukolę umyj, osusz i rozłóż na płaskim, długim talerzu (lub na kilku mniejszych).
- Buraki pokrój w cienkie plasterki (najlepiej rób to w rękawiczkach), a następnie ułóż na talerzu.
- Dodaj pokrojony w kostkę ser oraz posiekane orzechy, a na koniec dopraw całość solą i pieprzem.
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: carpaccio z buraka/Adobe Stock, Pixel-Shot
Nietypowe potrawy wigilijne: ryba w panierce panko
Panierka panko jest coraz bardziej popularna. Może zastąpić klasyczną bułkę tartą. Doskonale sprawdzi się do panierowania karpia, ale także innych świątecznych ryb. Wykorzystaj do tego dorsza albo halibuta.
Składniki:
- 500 g dorsza albo innej ryby o białym mięsie,
- 2 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mleka,
- 1 szklanka panierki panko,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i pokrój na kawałki o wielkości mniej więcej 3-5 cm i oprósz solą oraz pieprzem.
- Przygotuj trzy miseczki - do jednej dodaj rozmącone jajko z mlekiem i solą, do drugiej panierkę panko, a do trzeciej mąkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
- Zacznij panierować rybę - najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce panko.
- Wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy kawałki ryby staną się złociste, wyjmuj je i kładź na ręcznik papierowy.
- Dorsza w panierce panko podawaj z ulubionym sosem - na święta doskonale sprawdzi się ten śliwkowy.
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: ryba w panierce panko/Adobe Stock, lisa870
Pieczony łosoś z sosem sojowym
Łosoś coraz częściej pojawia się na wigilijnym stole. To pyszna, aromatyczna ryba, która doskonale współgra zarówno z przyprawami, jak i dodatkami kuchni azjatyckiej czy europejskiej.
Składniki:
- 1 kg filetów z łososia,
- 10 łyżek sosu sojowego,
- sok z 1 cytryny,
- pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Łososia umyj i pokrój na porcje o wielkości 100-150 g.
- Rybę przełóż do miski i zalej sosem sojowym. Dokładnie natrzyj każdy kawałek i wstaw do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Rybę przełóż do brytfanki i piecz przez 15-20 minut.
- Pieczonego łososia podawaj z pieczonymi ziemniakami albo ryżem.
fot. Nietypowe potrawy wigilijne: pieczony łosoś w sosie sojowym/Adobe Stock, HLPhoto
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.12.2008.
Więcej przepisów na wigilijne dania: