Wyszukane dania wigilijne fot. Adobe Stock

Wyszukane potrawy wigilijne - 10 wyjątkowych przepisów

Wyszukane potrawy wigilijne to m.in. tatar z łososia, carpaccio z buraka i kozim serem czy pierogi z kaszą gryczaną i serem korycińskim.
/ 27.11.2020 06:18
Wyszukane dania wigilijne fot. Adobe Stock

Wyszukane potrawy wigilijne czerpią z polskiej tradycji, ale występują w nieco nowocześniejszym wydaniu. To miła odmiana od klasycznych dań, takich jak pierogi z kapustą i grzybami czy barszczu czerwonego.

Spis treści:

  1. Korzenna zupa soczewicowa
  2. Tatar rybny
  3. Krewetki w galarecie
  4. Pierogi z kaszą i serem
  5. Carpaccio z buraka
  6. Ryba w panierce panko
  7. Pieczony łosoś w sosie sojowym

Korzenna zupa soczewicowa

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeża kolendra lub pietruszka, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i ziemniaki oraz marchewkę pokrojone w kostkę. Smaż przez 3 minuty.
  2. Całość zalej wodą i przecierem pomidorowym i dodaj wszystkie przyprawy.
  3. Gotuj przez 15 minut i dodaj soczewicę.
  4. Gotuj jeszcze 5-7 minut i dopraw solą i pieprzem.
  5. Korzenna zupa soczewicowa doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami np. kolendrą albo pietruszką.

zupa soczewicowa
fot. Adobe Stock

Tatar rybny

Tatar z łososia albo śledzia to doskonały pomysł na wigilijną przystawkę. Ich smak doskonale podkreśli jabłko i słodki dodatek żurawiny.

Przepis na tatar z łososia 
Przepis na tatar ze śledzia
Przepis na tatar z pstrąga
Przepis na tatar z tuńczyka

Przepis na krewetki w galarecie

Zamiast popularnego karpia w galarecie, możesz podać... krewetki! Zgrabne galaretki dekoruj koperkiem i podawaj z cytryną.

Składniki:

  • 200 g krewetek w zalewie,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 200 ml bulionu,
  • koperek,
  • 1 cytryna,
  • ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki odsącz z zalewy, zalej bulionem, dodaj koperek i zagotuj.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody.
  4. Do krewetek w bulionie dodaj czosnek i napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  5. Całość wlej do miseczek i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  6. Po wyjęciu z miseczek podawaj z koperkiem i cząstką cytryny.

Przepis na pierogi z kaszą i serem

Składniki:

Na farsz:

  • 600 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 200 g sera korycińskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Na ciasto:

  • 600 g mąki,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 4 łyżki ciepłego stopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Przełóż ją do miski i dodaj starty ser koryciński. 
  3. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  4. Zagnieć ciasto na pierogi: do miski dodaj przesianą mąkę, wodę i masło. 
  5. Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj.
  6. Wykrawaj okręgi, nakładaj farsz i zalep ciasto. 
  7. Pierogi z kaszą gotuj w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.
  8. Podawaj okraszone cebulką.

pierogi z kaszą
fot. Adobe Stock

Przepis na carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wygląda niezwykle efektownie. Do naszego przepisu buraki należy upiec w piekarniku (zajmuje to około 60 minut).

Jeśli robisz wszystko na tak zwaną „ostatnią chwilę", w sklepach możesz kupić już ugotowane buraki - są droższe, ale pozwalają zaoszczędzić sporo czasu.

Przepis na rybę w panierce panko

Składniki:

  • 500 g dorsza albo innej ryby o białym mięsie,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 szklanka panierki panko,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i pokrój na kawałki o wielkości mniej więcej 3-5 cm i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Przygotuj trzy miseczki - do jednej dodaj rozmącone jajko z mlekiem i solą, do drugiej panierkę panko, a do trzeciej mąkę.
  3. W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
  4. Zacznij panierować rybę - najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w panierce panko.
  5. Wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy kawałki ryby staną się złociste, wyjmuj je i kładź na ręcznik papierowy.
  6. Dorsza w panierce panko podawaj z ulubionym sosem - na święta doskonale sprawdzi się ten śliwkowy.

Pieczony łosoś z sosem sojowym

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia,
  • 10 łyżek sosu sojowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj i pokrój na porcje o wielkości 100-150 g.
  2. Rybę przełóż do miski i zalej sosem sojowym. Dokładnie natrzyj każdy kawałek i wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  4. Rybę przełóż do brytfanki i piecz przez 15-20 minut.
  5. Pieczonego łososia podawaj z pieczonymi ziemniakami albo ryżem.

Więcej przepisów na wigilijne dania:

Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie to idealne danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis
Bigos wigilijny - szybki i prosty przepis
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne - sprawdzony i łatwy przepis
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną.
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna - przepis jak u mamy
Zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut.
Makowe muszle na wigilię - przepis składniki i przygotowanie
Makowe muszle na wigilię - przepis składniki i przygotowanie
Makowe muszle to słodki deser, idealny na wigilijną wieczerzę! Zobacz przepis!