Co zrobić z golonki fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Tych przepisów na pewno nie znasz. Co zrobić z golonki, aby było pysznie?

Co zrobić z golonki? Przepis na golonkę jest prosty, ale wymaga długiego gotowania. Wieprzową golonkę podawaj z chrzanem lub musztardą. Możesz ją przygotować także w piwnej marynacie i podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Jeśli nie wiesz, co dodać do golonki i jak ją przyrządzić, zobacz nasze pomysły.
Małgorzata Machnicka / 17.10.2022 04:46
Co zrobić z golonki fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Co zrobić z golonki i co do niej dodać? Najpopularniejszy przepis na golonkę to ten z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ciemnego piwa. Możesz podawać ją z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Smak golonki wieprzowej doskonale komponuje się z kiszonkami - kapustą lub ogórkami, a także buraczkami na ciepło czy papryką konserwową.

Pamiętaj, że golonka spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do otyłości i podniesienia poziomu szkodliwego cholesterolu. W 100 g golonki zawarte jest prawie 300 kcal, ok. 25 g tłuszczu i ok. 19 g białka zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że golonka ulokowała się w rankingu najbardziej tłustych potraw. 

Pamiętaj, aby przed gotowaniem czy pieczeniem, golonkę dokładnie obejrzeć i sprawdzić, czy nie ma na niej szczeciny. Profilaktycznie warto opalić mięso nad płomieniem, a przypalone włoski możesz zeskrobać ostrym nożem.

Spis treści:

  1. Golonka pieczona z ziemniakami
  2. Golonka w piwie
  3. Golonka gotowana z warzywami

Co do golonki: golonka pieczona z ziemniakami

Golonkę możesz przygotować w wersji pieczonej lub gotowanej. W obu przypadkach będzie doskonale smakować i pasować zarówno do ciepłej herbaty, jak i zimnego piwa.

Składniki:

  • 3 małe golonki wieprzowe,
  • 1 kg drobniejszych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 główki czosnku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 400 ml bulionu, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Golonki umyj pod strumieniem zimnej wody i odstaw na cedzak, aby obciekły. Lekko osusz przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.
  2. Przy użyciu ostrego noża, zrób w każdej z nich sporą liczbę nacięć - im głębsze, tym lepiej.
  3. Obierz i potnij na połówki lub ćwiartki czosnek. Obtocz go w mieszaninie soli, pieprzu i tymianku, a następnie włóż czosnek głęboko w przygotowane nacięcia.
  4. Pozostałą mieszaniną przypraw natrzyj całą powierzchnię golonek i odstaw w chłodne miejsce, na ok. 5-6 godzin.
  5. Golonki lekko obsmaż na oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem.
  6. Obłóż liśćmi laurowymi, obsyp zielem angielskim i przykryj grubo pokrojonymi płatami cebuli.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz około 2 godzin. (Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całe golonki nagromadzoną zalewą).
  8. Dokładnie umyj ziemniaki i zalej je wrzątkiem.
  9. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Odcedź i dołóż do golonek. Piecz 30 minut.
  10. Golonkę pieczoną podawaj z kapustą na ciepło lub ulubioną surówką.

Co zrobić z golonki golonka z ziemniakami
fot. Co zrobić z golonki: golonka pieczona z ziemniakami/Adobe Stock, izikmd

Co zrobić z golonki: przepis na golonkę w piwie

Co zrobić z golonki, aby była świetną przekąską imprezową, ale także daniem głównym? Wypróbuj przepis na piwną marynatę i przygotuj golonkę tak, aby zachwycić wszystkich gości i domowników.

Składniki:

  • 3 małe golonki wieprzowe,
  • 1,5 szklanki mocnego piwa,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie jabłka,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:​

  1. Umyj golonki pod strumieniem zimnej wody i obgotuj w dużym garnku z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Odstaw mięso na cedzak. Wywar zaś zostaw w osobnym naczyniu.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
  4. Golonki natrzyj solą, włóż do naczynia i podlej całym piwem.
  5. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 C. 
  6. W tym czasie 2-3 razy wyciągnij golonkę, obróć i polej zalewą piwną z dna naczynia.
  7. Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebule. Po upływie 90 minut, do naczynia z golonkami dodaj kiszoną kapustę, pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
  8. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
  9. Wyciągnij naczynie z golonkami, dolej wywar powstały z obgotowywania golonki. Dodaj, pokrojone w cienkie plastry jabłka.
  10. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze 40 minut.

Co zrobić z golonki golonka w piwie
fot. Co zrobić z golonki: golonka w piwie/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Co do golonki: golonka gotowana z warzywami

Jeśli chodzi o dodatki do golonki, idealnie sprawdzą się świeże lub podpieczone warzywa. Jeśli nie wiesz, co zrobić z golonki, podaj ją właśnie w tej formie, aby zbalansować smaki oraz stworzyć przeciwwagę dla dość tłustego mięsa.

Składniki:

  • 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna),
  • 1 duży seler,
  • 6 średnich marchewek,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Golonkę obsmaż na patelni ze wszystkich stron.
  2. Włóż do dużego garnka i zalej wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.
  3. Doprowadź do wrzenia, a gdy pojawią się pierwsze „szumowiny”, zbierz je łyżką.
  4. Dodaj wszystkie obrane i umyte warzywa. Dodaj sól, pieprz, miód, sos sojowy i pozostałe przyprawy.
  5. Gotuj około 3 godziny.
  6. Gotowaną golonkę podawaj z pieczywem i chrzanem lub musztardą.

Co zrobić z golonki golonka z warzywami
fot. Co do golonki: golonka z warzywami/Adobe Stock, izikmd

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.01.2021.

Zobacz więcej pomysłów na to, co zrobić z golonki:

Golonka po bawarsku. Zobacz pyszny przepis na golonkę w piwie
Golonka po bawarsku. Zobacz pyszny przepis na golonkę w piwie
Golonka po bawarsku jest soczysta i wyjątkowo aromatyczna. Robi się ją szybciej niż tradycyjne golonki, ale smakuje równie wyśmienicie. W Niemczech golonkę po bawarsku serwuje się zazwyczaj z tłuczonymi ziemniakami, łyżką musztardy oraz kapustą na ciepło. Golonkę duś najpierw w wywarze warzywnym, a potem upiecz w piwie.
Golonka z indyka to zdrowsza wersja tradycyjnego polskiego dania. Zobacz przepis
Golonka z indyka to zdrowsza wersja tradycyjnego polskiego dania. Zobacz przepis
Golonka z indyka świetnie nada się dla osób, które dbają o linię, a mają ochotę na to wyjątkowe danie. Mogą je też jeść osoby, które powinny unikać wieprzowiny.
Golonka pieczona to wspaniały przysmak doskonały na obiad. Zobacz przepis
Golonka pieczona to wspaniały przysmak doskonały na obiad. Zobacz przepis
Golonka pieczona to przepyszny pomysł na obiad. Podaj ją z pieczonymi ziemniaczkami oraz intensywną w smaku surówką – na przykład z marchewki lub białej kapusty.