Golonka przepis fot. Adobe Stock

Golonka - 3 przepisy na golonkę pieczoną, gotowaną i w piwie

Przepis na golonkę jest prosty, ale wymaga długiego gotowania. Wieprzową golonkę podawaj z chrzanem lub musztardą.
Małgorzata Machnicka / 20.01.2021 04:46
Golonka przepis fot. Adobe Stock

Najpopularniejszy przepis na golonkę to ten z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ciemnego piwa. Możesz podawać ją z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Smak golonki wieprzowej doskonale komponuje się z kiszonkami - kapustą lub ogórkami, a także buraczkami na ciepło czy papryką konserwową.

Pamiętaj, że golonka spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do otyłości i podniesienia poziomu szkodliwego cholesterolu. W 100 g golonki zawarte jest prawie 300 kcal, ok. 25 g tłuszczu i ok. 19 g białka zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że golonka ulokowała się w rankingu najbardziej tłustych potraw. 

Pamiętaj, aby przed gotowaniem czy pieczeniem, golonkę dokładnie obejrzeć i sprawdzić czy nie ma na niej szczeciny. Profilaktycznie warto opalić ją nad płomieniem, a przypalone włoski możesz zeskrobać ostrym nożem.

Spis treści:

  1. Golonka pieczona z ziemniakami
  2. Golonka w piwie
  3. Golonka gotowana z warzywami

Golonka pieczona z ziemniakami

Składniki:

  • 3 małe golonki wieprzowe,
  • 1 kg drobniejszych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 główki czosnku,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 400 ml bulionu, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Golonki umyj pod strumieniem zimnej wody i odstaw na cedzak, aby obciekły. Lekko osusz przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.
  2. Przy użyciu ostrego noża, zrób w każdej z nich sporą liczbę nacięć - im głębsze, tym lepiej.
  3. Obierz i potnij na połówki lub ćwiartki czosnek. Obtocz go w mieszaninie soli, pieprzu i tymianku, a następnie włóż czosnek głęboko w przygotowane nacięcia.
  4. Pozostałą mieszaniną przypraw natrzyj całą powierzchnię golonek i odstaw w chłodne miejsce, na ok. 5-6 godzin.
  5. Golonki lekko obsmaż na oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem.
  6. Obłóż liśćmi laurowymi, obsyp zielem angielskim i przykryj grubo pokrojonymi płatami cebuli.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piecz około 2 godzin. (Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całe golonki nagromadzoną zalewą).
  8. Dokładnie umyj ziemniaki i zalej je wrzątkiem.
  9. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Odcedź i dołóż do golonek. Piecz 30 minut.
  10. Golonkę pieczoną podawaj z kapustą na ciepło lub ulubioną surówką.

przepis na golonkę pieczoną
fot. Adobe Stock

Golonka w piwie

Składniki:

  • 3 małe golonki wieprzowe,
  • 1,5 szklanki mocnego piwa,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie jabłka,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:​

  1. Umyj golonki pod strumieniem zimnej wody i obgotuj w dużym garnku z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Odstaw mięso na cedzak. Wywar zaś zostaw w osobnym naczyniu.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem.
  4. Golonki natrzyj solą, włóż do naczynia i podlej całym piwem.
  5. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 C. 
  6. W tym czasie 2-3 razy wyciągnij golonkę, obróć i polej zalewą piwną z dna naczynia.
  7. Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebule. Po upływie 90 minut, do naczynia z golonkami dodaj kiszoną kapustę, pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
  8. Piecz w piekarniku przez 30 minut.
  9. Wyciągnij naczynie z golonkami, dolej wywar powstały z obgotowywania golonki. Dodaj, pokrojone w cienkie plastry jabłka.
  10. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze 40 minut.

Golonka gotowana z warzywami

Składniki:

  • 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna),
  • 1 duży seler,
  • 6 średnich marchewek,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Golonkę obsmaż na patelni ze wszystkich stron.
  2. Włóż do dużego garnka i zalej wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.
  3. Doprowadź do wrzenia, a gdy pojawią się pierwsze „szumowiny” zbierz je łyżką.
  4. Dodaj wszystkie obrane i umyte warzywa. Dodaj sól, pieprz, miód, sos sojowy i pozostałe przyprawy.
  5. Gotuj około 3 godzin.
  6. Gotowaną golonkę podawaj z pieczywem i chrzanem lub musztardą.

przepis na golonkę gotowaną
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na golonkę:

Golonka z indyka to zdrowsza wersja tradycyjnego polskiego dania. Zobacz przepis
Golonka z indyka to zdrowsza wersja tradycyjnego polskiego dania. Zobacz przepis
Golonka z indyka świetnie nada się dla osób, które dbają o linię, a mają ochotę na to wyjątkowe danie. Mogą je też jeść osoby, które powinny unikać wieprzowiny.
Golonka po bawarsku. Zobacz pyszny przepis na golonkę z piwie
Golonka po bawarsku. Zobacz pyszny przepis na golonkę z piwie
Golonka po bawarsku jest soczysta, rozpływająca się w ustach i wyjątkowo aromatyczna. Robi się ją szybciej niż tradycyjne golonki, ale smakuje równie wyśmienicie.
Golonka pieczona to wspaniały przysmak doskonały na obiad. Zobacz przepis
Golonka pieczona to wspaniały przysmak doskonały na obiad. Zobacz przepis
Golonka pieczona to przepyszny pomysł na obiad. Podaj ją z pieczonymi ziemniaczkami oraz intensywną w smaku surówką – na przykład z marchewki lub białej kapusty.
Golonka gotowana w ciemnym piwie - przepis
Golonka gotowana w ciemnym piwie - przepis
Ten solidny kawałek mięsa kojarzy się z dużą ilością kalorii... I faktycznie ma ich sporo, ale wtedy gdy jemy golonkę ze skórą. Gdy ją usuniemy lub wytopimy, zamienia się w pyszną wieprzowinę.