Ćwikła z chrzanem świetnie smakuje z wielkanocnymi wędlinami, mięsem, czy jajkami na twardo. Oczywiście można kupić ćwikłę już gotową, ale może na święta warto zrobić własną, zwłaszcza że przepis jest banalnie prosty. Możesz zrobić odrobinę, aby podać ją na wielkanocnym śniadaniu, ale także przygotować większą porcję, włożyć do słoików i zapasteryzować - będzie to idealna przekąska na jesień albo zimę.
Spis treści:
Tradycyjna ćwikła z chrzanem
Przepis na tradycyjną, babciną ćwikłę z chrzanem jest banalnie prosty. Wystarczy tylko kilka składników, aby buraczki zyskały doskonały smak i aromat. Podaj je podczas wielkanocnego śniadania w towarzystwie jajek i świeżego, startego chrzanu. Nie zapomnij także o chrupiącym pieczywie.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych buraków,
- 2 laski korzenia chrzanu,
- sok z 1 cytryny lub ocet winny,
- sól, cukier.
Sposób przygotowania:
- Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli puszczą dużo soku, odsącz na sitku.
- Dodaj sok z cytryny, starty na drobnych oczkach chrzan, a także szczyptę soli i cukru.
- Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na całą noc.
fot. Tradycyjna ćwikła z chrzanem/Adobe Stock, elizaveta66
Ćwikła z chrzanem do słoików
Domową ćwikłę możesz przygotować w większej ilości i zamknąć ten smak w słoikach na jesień czy zimę. Przepis jest bardzo podobny, ale gotowe słoiki musisz zapasteryzować.
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków,
- 100 g startego na drobnych oczkach chrzanu,
- 3 łyżki cukru,
- 60 ml octu winnego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Buraki zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z chrzanem. Jeśli buraki puszczą za dużo wody, konieczne odsącz je na sitku.
- Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj ocet i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowane buraczki przełóż do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
fot. Ćwikła z chrzanem do słoików/Adobe Stock, Fotema
Zobacz także inne pomysły na buraczki: