4 zaskakujące pomysły na szaszłyki na grilla: robię je zawsze i moi goście są zachwyceni. Sprawdź te pyszne przepisy
fot. Adobe Stock, yanek
Pyszne szaszłyki na grilla możesz przygotować na wiele sposobów. Wykorzystaj świeże pieczarki, cebulę, paprykę oraz mięsa lub owoce morza. Świetnie sprawdzi się nie tylko tradycyjny kurczak, ale także wieprzowina czy boczek, a nawet krewetki albo ośmiorniczki lub kalmary. Zobacz, jak zrobić najlepsze szaszłyki.
Szaszłyki z grilla są idealne dla każdego, ponieważ można je zrobić dosłownie ze wszystkiego - na sposób wegetariański, dla zwolenników mięsa, także dla tych dbających o linię. Wystarczy odrobina fantazji i wyczarować można kulinarne cuda! Szaszłyki to idealny pomysł na grilla - możesz je przygotować w naprawdę wielu wersjach.
Sekretem smacznych szaszłyków z grilla jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa, lub w przypadku szaszłyków z warzyw lub krewetek, przygotowanie pysznego, aromatycznego sosu.
Wege grill staje się coraz popularniejszy i bardzo dobrze! Warzywne przekąski świetnie sprawdzają się podczas grillowania. Możesz śmiało wykorzystać je jako gościa głównego lub uzupełnić potrawy mięsne. Grillowane warzywa z szaszłyków świetnie sprawdzą się też jako dodatek do sałatek.
Składniki:
3 papryki w różnych kolorach,
1 cukinia,
kilka pomidorków koktajlowych,
kilka pieczarek,
1 cebula czerwona,
50 ml sosu sojowego,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka papryki chili,
5 łyżek oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, oliwę, tymianek, paprykę, pieprz i sól.
Warzywa umyj i osusz. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cukinię na plasterki, cebulę w grube piórka, pieczarki na ćwiartki, a pomidorki na połówki i nabij na patyczki od szaszłyków.
Wskazówka: patyczki dobrze jest wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie albo oleju.
Każdy szaszłyk nasmaruj marynatą za pomocą pędzla silikonowego.
Piecz na grillu około 20 minut, co jakiś czas przewracając szaszłyk.
Warzywne szaszłyki z grilla podawaj z sosem czosnkowym.
fot. Szaszłyki na grilla warzywne/Adobe Stock, zi3000
Boczek jest idealnym składnikiem do szaszłyków, ponieważ dobrze się wytapia i świetnie smakuje w mocno upieczonej wersji. Najlepiej przygotować grube kawałki. Zamiast boczku możesz sięgnąć także po mięso wieprzowe, np. karkówkę.
Jeśli się na to zdecydujesz, najpierw warto zamarynować mięso. Boczek możesz nabijać bez wcześniejszego przygotowania, lekko oprószony ulubionymi przyprawami, ale świetnie sprawdzi się również ten marynowany.
Składniki:
300 g boczku lub karkówki wieprzowej,
1 papryka czerwona,
1 cukinia,
1 cebula,
2 łyżki miodu,
olej roślinny,
1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z miodem, przyprawami i dopraw solą i pieprzem. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zamocz w marynacie. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Paprykę pokrój na podobne kawałki, cebulę w ósemki, a cukinię w plastry.
Następnie nadziewaj na patyki naprzemiennie wszystkie składniki - raz mięso, raz warzywa. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa olejem, żeby nie przywarły do grilla.
Ułóż na grillu i piecz około 20-25 minut, co jakiś czas przewracając.
fot. Szaszłyki na grilla z boczkiem lub wieprzowiną (tu: z karkówki)/Adobe Stock, Sunny Forest
Szaszłyki z kurczaka to prawdziwy klasyk. Świetnie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub tzatziki, a także z keczupem lub sosem BBQ. Doskonale sprawdzi się także mocno rozgrzany dip serowy w formie fondue.
Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
6 łyżek oliwy z oliwek,
3 łyżki octu balsamicznego,
2 czerwone cebule,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka papryki ostrej,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj marynatę: oliwę wymieszaj z octem, dodaj kurkumę, paprykę, sól i pieprz. Zamocz w marynacie kurczaka i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Cebulę pokrój na ósemki.
Na patyczki nadziewaj kurczaka na przemian z cebulą.
Kładź na rozgrzany grill i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
Szaszłyki z kurczaka doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami i sosem miodowo-musztardowym.
fot. Szaszłyki na grilla z kurczakiem/Adobe Stock, nadin333
Być może tego nie wiesz, ale owoce morza świetnie sprawdzają się podczas grillowania. Szaszłyki możesz zrobić nie tylko z krewetek, ale także ośmiorniczek (ich ramion) oraz kalmarów. Doskonale komponują się ze słodko-kwaśnym sosem albo dressingiem cytrynowym.
Składniki:
20 krewetek koktajlowych,
4 łyżki oleju roślinnego,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
6 łyżek sosu sojowego,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki do podania,
sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z miodem i sosem sojowym i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
Krewetki umyj, osusz i zamocz w marynacie. Wstaw do lodówki na godzinę.
Nadziej krewetki na patyczki do szaszłyków i kładź na rozgrzany grill na 1 minutę - smaż po 30 sekund z każdej strony.
Szaszłyki z krewetek podawaj polane sokiem z cytryny i natką pietruszki.
fot. Szaszłyki na grilla z krewetkami/Adobe Stock, Natasha Breen
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 18.08.2020.
Przekąski na grilla idealnie uzupełniają mięsne i warzywna dania. Możesz postawić na pyszne sałatki, małe kanapeczki "na raz", a także grillowane warzywa i szybką zimną płytę. Pamiętaj także o zimnych napojach oraz kremowych sosach z przyprawami. Zobacz te ciekawe przepisy na pyszne przekąski.
Wraz z nadejściem wiosny, konsumenci chętnie inaugurują sezon grillowy i jak co roku stają przed trudnym wyborem najlepszych produktów na ruszt. Mimo wciąż zmieniających się upodobań smakowych, większość z nas pozostaje wierna klasycznej kiełbasie, która niezależnie od pogody doskonale odnajdzie się w grillowym menu . Jednak z pozoru prosty wybór może przyprawić o zawrót głowy, zwłaszcza, gdy sprawdzi się składy najpopularniejszych kiełbas grillowych… Z pomocą, który produkt wybrać przychodzi metoda „4 sekund”.
Keto sałatki na grilla przygotowuje się z niskowęglowodanowych warzyw i okrasza się je oliwą lub olejem. Dozwolone są też dodatki owoców o niskiej zawartości węglowodanów, niektórych serów, orzechów, migdałów. Nie należy dodawać grzanek ani zbyt dużej ilości octu balsamicznego, ani gotowanych warzyw korzeniowych. Porcja keto sałatki na grilla dostarcza zwykle do 5-6 g węglowodanów wraz z dressingiem.
Łosoś z grilla to pyszna przekąska, która może być bazą dań obiadowych i lekkich kolacji. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego spotkania przy grillu. Najłatwiej przygotować go w folii, z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Grillowany łosoś lubi towarzystwo kremowych sosów oraz zielonych warzyw.
Keto sos do grilla odznacza się niską zawartością węglowodanów. W gotowych sosach ilość ta zwykle nie przekracza 6-7 g węglowodanów w 100 ml, a często jest jeszcze mniejsza. To zasługa zmiany receptury, która m.in. wyklucza przyprawianie sosu cukrem. Domowe keto sosy do grilla również mogą zawierać minimalną ilość węglowodanów. Najczęściej szykuje się je na bazie jogurtu greckiego.
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Pyszne sałatki z ziemniaków do grilla przygotujesz z kilku składników. Tak naprawdę możesz wykorzystać jedynie ziemniaki, aromatyczne przyprawy i zrobić wyrazisty sos. Takie sałatki ziemniaczane postaw na grillowym stole i patrz, jak znikają. Będą idealnym towarzystwem dla mięs, warzywa, a także kremowych dipów.
Sałatka na grilla z makaronem to pyszny pomysł na przygotowanie dodatku do grillowych dań. Mogą być jednak także pełnowartościowym posiłkiem, który zastąpi danie obiadowe. Możesz wykorzystać klasyczne świderki czy penne, ale świetnie sprawdzą się także mniejsze rodzaje makaronów, takie jak kokardki.
Keto grill to pyszne potrawy, które niekoniecznie muszą być wyłącznie mięsne. Można w keto stylu przygotować drób, wołowinę, ryby, zrobić szaszłyki lub faszerowane awokado. Aby cały posiłek nie stracił waloru niskiej zawartości węglowodanów, warto przygotować odpowiednie sosy i sałatki. Oczywiście trzeba też odpowiednio dobrać napoje. Tak przygotowane menu na keto grilla posmakuje każdemu.
Kiełbasa z grilla – kaloryczność takiego posiłku zależy od rodzaju kiełbasy i waha się od ok. 200 do ok. 320 kcal. Jest to wartość nieco niższa od kaloryczności surowej kiełbasy. Wynika to z faktu, że podczas grillowania kiełbasa jest pozbawiana części tłuszczu. Ze względów zdrowotnych nie należy jednak kiełbasy grillować zbyt długo, aby się nie przypaliła i nie nasycała niezdrowymi substancjami.
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
Sałatki z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę albo dodatek do dania głównego. Może także sprawdzić się jako pełnowartościowy posiłek w ramach lunchu, kolacji czy lekkiego obiadu. Dynię do sałatki możesz podsmażyć, zgrillować, upiec albo ugotować. Przygotuj klasyczną sałatkę lub sięgnij po super odżywczy bowl.
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
Grillowane na diecie lekkostrawnej jest możliwe. Musisz jedynie stosować kilka prostych zasad: grillować z wykorzystaniem folii aluminiowej i nie jeść przypieczonych, spalonych elementów potraw grillowych. Oto lekkie menu na grilla, które zasmakuje i nie zaszkodzi. Poznaj pomysły na: lekkie warzywa, krewetki, ryby i mięso.
Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy, a wraz z nim przychodzi ochota na dania z rusztu. Nawet podczas sytuacji nadzwyczajnej i licznych ograniczeń można przygotować pyszne grillowane smakołyki. Niewprawionym kucharzom z pomocą przychodzi marka przypraw Appetita, która podpowiada jak przyrządzić prawdziwe rarytasy z grilla.
Szukasz sprawdzonych przepisów i porad na rozpływająca się w ustach wieprzowinę? Zobacz nasze porady, które ułatwią ci przygotowanie perfekcyjnej karkówki!