Drinki na bazie ginu

Standardowo gin pijemy z tonikiem. To klasyk wśród drinków. I choć jest dość cierpki, gorzki w smaku, to ma wielu zwolenników.

Standardowo gin pijemy z tonikiem. To klasyk wśród drinków. I choć jest dość cierpki, gorzki w smaku, to ma wielu zwolenników.

Gin to anglosaski rodzaj jałowcówki.Powstał w XVII w. w Holandii pod nazwą Genever. Popularność natomiast zyskał w Anglii pod nazwą Gin, dokąd dotarł głównie za sprawą Wilhelma III. Początkowo kojarzony jako najtańszy alkohol dla najniższych sfer. Renomę zyskał pod koniec XVIII w. Do dziś gin z tonikiem uważany jest za napój, który pozwolił Brytyjczykom zająć i utrzymać Indie. A wszystko dzięki chininie zawartej w toniku, która chroniła żołnierzy przed malarią.

Drinki na bazie ginu

Choć najczęściej łączony jest z tonikiem, to ta naprawdę można go mieszać ze wszystkim. Przedstawiamy wam kilka ciekawych propozycji na drinki na bazie ginu.

Gin z żurawiną

  • 40 ml ginu
  • sok żurawinowy
  • kostki lodu

Do wysokiej szklanki wlać gin, dodać kostki lodu, uzupełnić sokiem. Udekorować limonką.

Gin z kaktusem

  • 50 ml ginu
  • 200 ml soku kaktusowego
  • 20 ml blue curacao
  • lód

Do wysokiej szklanki włożyć kostki lodu, wlać wszystkie składniki i wymieszać. Udekorować plasterkiem cytryny.

Gin egzotyczny

  • 60 ml ginu
  • 30 ml soku pomarańczowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • tonik
  • kostki lodu

Do wysokiej szklanki wlać gin i soki, dodać kostki lodu, uzupełnić tonikiem. Udekorować plasterkiem pomarańczy.

Gin z wermutem

  • 50 ml ginu
  • 50 ml wermutu
  • lód
  • oliwka zielona

Do wysokiej szklanki wsypać lód, wlać gin z wermutem, udekorować oliwką.

Gin szampański

  • 20 ml ginu
  • 20 ml likieru cytrynowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • szampan

W shakerze wymieszać gin z likierem i sokiem cytrynowy z dodatkiem lodu, przelać do szklanki koktajlowej. Uzupełnić szampanem.

Gin miodowy

  • 40 ml ginu
  • 20 ml soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • kostki lodu

Do niskiej szklanki wlać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, uzupełnić lodem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
Bardzo się cieszę, że trafiłam na tę stronę, przepisy ciekawe, do wypróbowania. Akurat kupiłam Lubuski, więc baza jest. Ten miodowy najbardziej mnie kusi, zwłaszcza na zimę.
/3 lata temu
Ja bardzo lubię połączenie smaku kawy i ginu. Ja np. mieszam ze sobą około 10 ml likieru kawowego, 150 ml kawy, 20 ml Ginu Lubuskiego, 10 ml likieru z pomarańczy, dodaję lodu, na górę daję bitą śmietanę i jest PYCHA!