Kolendra - do czego ją wykorzystać? Z czym ci się kojarzy? To popularna nać nie tylko w kuchni chińskiej, ale także meksykańskiej, gruzińskiej i hiszpańskiej. Ma charakterystyczny smak i zapach. Doskonale dogaduje się z niektórymi rodzajami mięs, np. z jagnięciną. Do czego możesz ją wykorzystać?
Spis treści:
- Kolendra w Polsce i na świecie
- Właściwości kolendry
- Kolendra: do czego w kuchni chińskiej?
- Kolendra: do czego w kuchni polskiej?
Kolendra w Polsce i na świecie
Kolendra siewna nie pochodzi z Chin czy Indii, choć rzeczywiście stamtąd najczęściej jest eksportowana. Roślina ta swe korzenie ma w rejonie Morza Śródziemnego, choć uprawiana jest także w krajach o chłodniejszym klimacie. Kolendra dobrze radzi sobie również pod polskim niebem, dzięki czemu możemy ją uprawiać sami w przydomowym ogródku.
Jest to o tyle ważne, że jej liście szybko tracą świeżość i najlepiej podawać je od razu po zerwaniu. Nie należy też kolendry zbyt długo gotować, gdyż stracisz wtedy jej walory smakowe.
"
fot. Kolendra: do czego/Adobe Stock, chetianu
Właściwości kolendry
Patrząc na kolendrę od strony stricte biologicznej, należy ona do selerowatych. Jest rośliną jednoroczną, osiągającą 20-40 cm wysokości. Części tej rośliny, które wykorzystywane są do produkcji przypraw to owoce (czyli tak naprawdę suszone nasiona) oraz liście. Przyprawa pozyskana z nasion jest głównym składnikiem indyjskiego curry, jednak w Chinach bardziej cenione są liście. Kolendra jest bogatym źródłem wapnia, antyoksydantów, witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu. Dzięki temu spożywana na surowo, np. w sałatkach, dostarcza wiele cennych minerałów. W starożytności Chińczycy traktowali liście kolendry jak afrodyzjak. We współczesnej medycynie chińskiej służy do leczenia anoreksji, gdyż korzystnie wpływa na wydzielanie soków trawiennych.
Kolendra: do czego w kuchni chińskiej?
Chińczycy stosują kolendrę jako zamiennik naszej natki pietruszki, choć w smaku nać kolendry nie jest nawet do niej zbliżona. Posypują nią mnóstwo potraw mięsnych, ale także dodają do przypominających nasz rosół zup. Często jest też składnikiem sałatek. Popularność liści kolendry w chińskiej kuchni może brać się choćby z faktu, że bardzo dobrze łagodzi smak ostrych przypraw, w które kuchnia chińska obfituje. Przyprawa ta jest w Państwie Środka na tyle popularna, że nie istniałyby bez niej najważniejsze potrawy chińskiej kuchni.
fot. Kolendra: do czego?/Adobe Stock, www.push2hit.de
Kolendra: do czego w polskiej kuchni?
Liście kolendry doskonale nadają się do sosów, ryb, ziemniaków, a także do meksykańskiej salsy i dosłownie wszystkiego, co można przyrządzić na grillu.
Kolendra idealnie pasuje do:
- mięsnych marynat,
- dań z jagnięciny,
- sałatek,
- dań kuchni meksykańskiej (np. taco),
- bulionów,
- dań z krewetek,
- ziemniaków (zamiast koperku).
Wobec tak wielu możliwości, jakie daje nam kolendra, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko robić z nią to, co prawdziwi kucharze z zamiłowania uwielbiają. Eksperymentować. Kolendra świetnie sprawdza się także w daniach z curry, a także w specjałach kuchni kaukaskiej, np. w gruzińskich pierożkach chinkali.
fot. Do czego pasuje kolendra/Adobe Stock, Martin Rettenberger
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.07.2009.
Zobacz pomysły na dania z kolendrą: