Jak zrobić sajgonki fot. Adobe Stock

Sajgonki - jak zrobić sajgonki z mięsem

Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Trudności przysparza zwijanie sajgonek oraz fakt, że sajgonki pękają - problemem może być zbyt duża ilość farszu lub jego wilgotność.
/ 06.05.2020 11:14
Jak zrobić sajgonki fot. Adobe Stock

Sajgonki (chu’un chan lub chunjuan) to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami: sajgonki każdego rodzaju smaży się dużej ilości tłuszczu. Suszone ciasto na sajgonki w formie płatów jest dostępne w wielu sklepach.

Jak zwijać sajgonki

Po przygotowaniu farszu do sajgonek namocz ciasto we wrzątku, nakładaj na środek placka farsz i zawijaj boki do środka, a następnie zwijaj - podobnie jak gołąbki. Zamiast płatów ciasta możesz użyć liści kapusty pekińskiej, uprzednio blanszowanych we wrzątku. Kiedy ruloniki wyschną, smaż je krótko w głębokim tłuszczu, powinny nabrać złotego koloru.

Przepis na sajgonki z mięsem

Składniki:

  • 300 g wołowiny mielonej,
  • 5 chińskich grzybów,
  • 5 sporych pieczarek,
  • 50 g makaronu sojowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 żółtka,
  • gotowe suszone płaty ciasta na sajgonki,
  • garść świeżych kiełków sojowych,
  • sos sojowy,
  • sól, pieprz,
  • 1 ostra papryczka chilli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do wrzącej wody wrzuć chińskie grzyby i gotuj je ok. 30 minut. Następnie osusz je, odetnij nóżki, a kapelusze pokrój w cienkie paseczki.
  2. Podsmaż wołowinę, dodając sól i pieprz. 
  3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż, aż nabiorą złocistej barwy.
  4. Pieczarki posól, pokrój w drobną kostkę i podduś na patelni.
  5. Marchewkę posiekaj w słupki i również podpraż na patelni. 
  6. Makaron sojowy zalej wrzącą wodą i zostaw pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedź i pokrój w kilkucentymetrowe paski.
  7. Połącz wszystkie składniki, dodając 2 łyżki sosu sojowego, żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Podsmaż wszystko przez kilka minut na patelni.
  8. Zanim zaczniesz formować sajgonki, każdy płat papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie - gdy zmięknie nałóż farsz i zawijaj podobnie jak tradycyjne gołąbki.
  9. Gdy obeschną, smaż sajgonki z mięsem przez kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju. Możesz je podawać z sosem chili.

Tekst na podstawie artykułu Doroty Berezowskiej. Pierwotnie opublikowany 14.07.2019.

Mistrzowskie przepisy kuchni azjatyckiej:

Jak zrobić nem-sajgonki? Makaron po chiński z krewetkami i brokułami
Aromatyczna wieprzowina po chińsku