Sajgonki (chu’un chan lub chunjuan) to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami: sajgonki każdego rodzaju smaży się dużej ilości tłuszczu. Suszone ciasto na sajgonki w formie płatów jest dostępne w wielu sklepach. Jak zrobić sajgonki, aby były pyszne i chrupiące?
Spis treści:
- Farsz do sajgonek
- Jak zwijać sajgonki?
- Sajgonki: przepis na sajgonki z mięsem
- Sajgonki warzywne: przepis
Farsz do sajgonek
Sajgonki najczęściej przygotowuje się z mięsa mielonego, które wcześniej należy odpowiednio przyprawić. W wersji wegetariańskiej wykorzystuje się świeże warzywa pokrojone w paseczki i w ten sposób tworzy charakterystyczne, orzeźwiające spring rolls.
Możesz także przygotować sajgonki z kurczakiem - wówczas mięso dobrze jest pokroić w cienkie paseczki albo poszarpać i przygotować gęstą pastę drobiową.
Jak zwijać sajgonki?
Ciasto na sajgonki to pojedyncze płaty papieru ryżowego, który pod wpływem wody mięknie i staje się bardzo cienkim, plastycznym płatem naleśnikowym. Po przygotowaniu farszu do sajgonek wystarczy namoczyć ciasto we wrzątku, a na środek nałożyć farsz. Boki papieru ryżowego zawija się do środka, a następnie całość zawija podobnie jak burrito albo gołąbki. Najważniejsze jest, aby zwijać sajgonki dość ciasno, aby nic się nie rozpadło. Papier ryżowy musi być dobrze namoczony, w przeciwnym razie może popękać.
Zamiast płatów ciasta możesz użyć liści kapusty pekińskiej, uprzednio blanszowanych we wrzątku. Kiedy ruloniki wyschną, smaż je krótko w głębokim tłuszczu, powinny nabrać złotego koloru.
Przepis na sajgonki z mięsem
Sajgonki z mięsem mielonym to najpopularniejsza wersja sajgonek. Dzięki odpowiedniemu doprawieniu łączą w sobie wszystkie 5 smaków, dzięki czemu smakują wszystkim.
Składniki:
- 300 g wołowiny mielonej,
- 5 chińskich grzybów,
- 5 sporych pieczarek,
- 50 g makaronu sojowego,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 żółtka,
- gotowe suszone płaty ciasta na sajgonki,
- garść świeżych kiełków sojowych,
- sos sojowy,
- sól, pieprz,
- 1 ostra papryczka chilli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do wrzącej wody wrzuć grzyby Mun i gotuj je ok. 30 minut. Następnie osusz je, odetnij nóżki, a kapelusze pokrój w cienkie paseczki.
- Podsmaż wołowinę, dodając sól i pieprz.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż, aż nabiorą złocistej barwy.
- Pieczarki posól, pokrój w drobną kostkę i podduś na patelni.
- Marchewkę posiekaj w słupki i również podpraż na patelni.
- Makaron sojowy zalej wrzącą wodą i zostaw pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedź i pokrój w kilkucentymetrowe paski.
- Połącz wszystkie składniki, dodając 2 łyżki sosu sojowego, żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Podsmaż wszystko przez kilka minut na patelni.
- Zanim zaczniesz formować sajgonki, każdy płat papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie - gdy zmięknie, nałóż farsz i zawijaj podobnie jak tradycyjne gołąbki.
- Gdy obeschną, smaż sajgonki z mięsem przez kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju. Możesz je podawać z sosem chilli.
fot. Sajgonki: przepis na sajgonki z mięsem/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Sajgonki warzywne: przepis
Sajgonki warzywne, czyli spring rolls, możesz przygotować na 2 sposoby - możesz je usmażyć w głębokim tłuszczu tak jak sajgonki mięsne, albo podać "na surowo". Ciasto ryżowe nadaje się do spożycia bez obróbki cieplnej, więc będzie to doskonałe, świeże danie.
Składniki:
- opakowanie papieru ryżowego,
- małe opakowanie makaronu ryżowego,
- średnia marchewka,
- 5 listków kapusty pekińskiej,
- 5 sztuk grzybów Mun,
- szczypiorek,
- sól i pieprz,
- szczypta chilli,
- garść dowolnych kiełków,
- sos sojowy,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i pokrój w cienkie paski. Kapustę oraz grzyby umyj, osusz i poszatkuj na drobno.
- Warzywa i grzyby przełóż na patelnię i podsmaż chwilę, aż marchew zmięknie, a reszta się zarumieni.
- Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj do patelni i chwilę podsmażaj wszystko razem.
- Dopraw do smaku i zdejmij z ognia. Wymieszaj z kiełkami.
- Sztukę papieru ryżowego namocz w gorącej wodzie, przełóż na talerz, a na środek wyłóż łyżkę farszu. Udekoruj szczypiorkiem i zawiń.
- Powtórz ze wszystkimi kawałkami papieru.
- Smaż w głębokim tłuszczu lub od razu podaj z sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym
fot. Sajgonki: przepis na sajgonki warzywne/Adobe Stock, Natasha Breen
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 14.07.2019 przez Dorotę Berezowską.
Czytaj także:
Co to jest sos tamari?
Wietnamska kanapka Banh mi
Przepis na zupę miso