Sajgonki z mięsem i wegetariańskie - poznaj sekrety azjatyckich rolek

sajgonki przepis fot. Adobe Stock, bbivirys
Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Są jednak dość trudne do przygotowania. Najczęściej problemem jest odpowiednie zwijanie papieru ryżowego, jego pękanie, a także zbyt duża wilgotność farszu. Poznaj przepis na sajgonki idealne i zaskocz wszystkich podróżą do azjatyckiej kuchni.
/ 20.06.2022 05:14
sajgonki przepis fot. Adobe Stock, bbivirys

Sajgonki (chu’un chan lub chunjuan) to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami: sajgonki każdego rodzaju smaży się dużej ilości tłuszczu. Suszone ciasto na sajgonki w formie płatów jest dostępne w wielu sklepach. Jak zrobić sajgonki, aby były pyszne i chrupiące?

Spis treści:

  1. Farsz do sajgonek
  2. Jak zwijać sajgonki?
  3. Sajgonki: przepis na sajgonki z mięsem
  4. Sajgonki warzywne: przepis

Farsz do sajgonek

Sajgonki najczęściej przygotowuje się z mięsa mielonego, które wcześniej należy odpowiednio przyprawić. W wersji wegetariańskiej wykorzystuje się świeże warzywa pokrojone w paseczki i w ten sposób tworzy charakterystyczne, orzeźwiające spring rolls.

Możesz także przygotować sajgonki z kurczakiem - wówczas mięso dobrze jest pokroić w cienkie paseczki albo poszarpać i przygotować gęstą pastę drobiową.

Jak zwijać sajgonki?

Ciasto na sajgonki to pojedyncze płaty papieru ryżowego, który pod wpływem wody mięknie i staje się bardzo cienkim, plastycznym płatem naleśnikowym. Po przygotowaniu farszu do sajgonek wystarczy namoczyć ciasto we wrzątku, a na środek nałożyć farsz. Boki papieru ryżowego zawija się do środka, a następnie całość zawija podobnie jak burrito albo gołąbki. Najważniejsze jest, aby zwijać sajgonki dość ciasno, aby nic się nie rozpadło. Papier ryżowy musi być dobrze namoczony, w przeciwnym razie może popękać.

Zamiast płatów ciasta możesz użyć liści kapusty pekińskiej, uprzednio blanszowanych we wrzątku. Kiedy ruloniki wyschną, smaż je krótko w głębokim tłuszczu, powinny nabrać złotego koloru.

Przepis na sajgonki z mięsem

Sajgonki z mięsem mielonym to najpopularniejsza wersja sajgonek. Dzięki odpowiedniemu doprawieniu łączą w sobie wszystkie 5 smaków, dzięki czemu smakują wszystkim.

Składniki:

  • 300 g wołowiny mielonej,
  • 5 chińskich grzybów,
  • 5 sporych pieczarek,
  • 50 g makaronu sojowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 żółtka,
  • gotowe suszone płaty ciasta na sajgonki,
  • garść świeżych kiełków sojowych,
  • sos sojowy,
  • sól, pieprz,
  • 1 ostra papryczka chilli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do wrzącej wody wrzuć grzyby Mun i gotuj je ok. 30 minut. Następnie osusz je, odetnij nóżki, a kapelusze pokrój w cienkie paseczki.
  2. Podsmaż wołowinę, dodając sól i pieprz. 
  3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż, aż nabiorą złocistej barwy.
  4. Pieczarki posól, pokrój w drobną kostkę i podduś na patelni.
  5. Marchewkę posiekaj w słupki i również podpraż na patelni. 
  6. Makaron sojowy zalej wrzącą wodą i zostaw pod przykryciem na ok. 3 minuty. Odcedź i pokrój w kilkucentymetrowe paski.
  7. Połącz wszystkie składniki, dodając 2 łyżki sosu sojowego, żółtka, sól, pieprz i ostra paprykę. Podsmaż wszystko przez kilka minut na patelni.
  8. Zanim zaczniesz formować sajgonki, każdy płat papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie - gdy zmięknie, nałóż farsz i zawijaj podobnie jak tradycyjne gołąbki.
  9. Gdy obeschną, smaż sajgonki z mięsem przez kilka minut w dużej ilości rozgrzanego oleju. Możesz je podawać z sosem chilli.

sajgonki z mięsem
fot. Sajgonki: przepis na sajgonki z mięsem/Adobe Stock, Sławomir Fajer

Sajgonki warzywne: przepis

Sajgonki warzywne, czyli spring rolls, możesz przygotować na 2 sposoby - możesz je usmażyć w głębokim tłuszczu tak jak sajgonki mięsne, albo podać "na surowo". Ciasto ryżowe nadaje się do spożycia bez obróbki cieplnej, więc będzie to doskonałe, świeże danie.

Składniki:

  • opakowanie papieru ryżowego,
  • małe opakowanie makaronu ryżowego,
  • średnia marchewka,
  • 5 listków kapusty pekińskiej,
  • 5 sztuk grzybów Mun,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz,
  • szczypta chilli,
  • garść dowolnych kiełków,
  • sos sojowy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i pokrój w cienkie paski. Kapustę oraz grzyby umyj, osusz i poszatkuj na drobno.
  2. Warzywa i grzyby przełóż na patelnię i podsmaż chwilę, aż marchew zmięknie, a reszta się zarumieni.
  3. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj do patelni i chwilę podsmażaj wszystko razem.
  4. Dopraw do smaku i zdejmij z ognia. Wymieszaj z kiełkami.
  5. Sztukę papieru ryżowego namocz w gorącej wodzie, przełóż na talerz, a na środek wyłóż łyżkę farszu. Udekoruj szczypiorkiem i zawiń.
  6. Powtórz ze wszystkimi kawałkami papieru.
  7. Smaż w głębokim tłuszczu lub od razu podaj z sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym

sajgonki warzywne
fot. Sajgonki: przepis na sajgonki warzywne/Adobe Stock, Natasha Breen

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 14.07.2019 przez Dorotę Berezowską.

Czytaj także:
Co to jest sos tamari?
Wietnamska kanapka Banh mi
Przepis na zupę miso

Redakcja poleca

REKLAMA