Kaki (persymona) to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego, zwany często jabłkiem Orientu lub hurmą wschodnią. Inną jego popularną nazwą jest persymona. Importowany jest z wielu krajów, dlatego możemy spotkać w sklepach różne rodzaje kaki. Owoce te dostarczają witaminę C, A, wapń i karoteny. Odmiany z ośmioma pestkami zawierają także sporą ilość taniny. Sprawdź jak jeść kaki, by było smaczne i zdrowe.
Spis treści:
Jak wygląda kaki?
Persymona (kaki) przypomina z zewnątrz dużego żółtego pomidora z czterema ciemnozielonymi liśćmi kielichowymi przy ogonie. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony lub złoto-żółty, należy jednak pamiętać, aby usunąć ją przed spożyciem owocu.
Miąższ jest słodki i miękki, przypomina w smaku brzoskwinię lub morelę z lekkim posmakiem waniliowym. Kaki to cenne źródło witaminy A w postaci beta-karotenu, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.
Dojrzałe owoce kaki przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni, możesz także je zamrozić w całości, ale bez liści. Mniej dojrzałe okazy powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
fot. Jak jeść kaki/Adobe Stock, nata_vkusidey
Jak jeść kaki?
Owoce kaki można jeść na surowo, ale wcześniej musisz je dobrze umyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki lub w kostkę - jeśli chcesz je do czegoś dodać.
Kaki możesz także wysuszyć, wystawiając pokrojone cząstki na słońce na kilka godzin. W takiej formie świetnie sprawdzą się do owsianek lub sałatek. Na surowo również kaki najlepiej smakuje właśnie w sałatce owocowej - dobrze komponuje się z ciemnymi winogronami, kiwi, mandarynkami, bananem, a nawet gruszką.
Mało kto wie, że kaki świetnie nadaje się także na przetwory. Zrobisz z niej pyszne soki, dżemy oraz koncentraty.
Czy kaki trzeba obierać?
Skórka kaki nie nadaje się do jedzenia, dlatego dobrze jest ją obrać. Na szczęście schodzi ona bardzo łatwo i możesz ją szybko usunąć, nie tracąc przy tym wielu ukrytych tuż pod nią wartości odżywczych. Możesz także pokroić owoce w cząstki, a następnie nabierać miąższ na łyżeczkę, zostawiając skórkę. To najszybsza forma jedzenia, ale też wygodny sposób na obranie kaki.
Pamiętaj jednak, że obrane owoce kaki bardzo szybko tracą swoją świeżość, dlatego obieraj je tuż przed podaniem lub przechowuj w lodówce - w szczelnie zamkniętym pojemniku albo specjalnym pudełku próżniowym.
Co zrobić z kaki?
Owoce kaki są bardzo uniwersalne i sprawdzają się świetnie jako składnik wielu słodkości i przetworów. Najczęściej wykorzystywane przepisy z kaki w roli głównej to przede wszystkim:
- tarta z kaki,
- sałatka owocowa z jogurtem,
- pudding chia z musem kaki,
- dżem z kaki,
- koktajl mleczny z kaki,
- ciasto francuskie z kawałkami kaki i miodem,
- placuszki z kaki,
- tarteletki z budyniem i kawałkami kaki.
fot. Kaki przepisy/Adobe Stock, Anastasia Izofatova
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 29.10.2020.
Czytaj także:
Kaki a cukrzyca i insulinooporność
Co zrobić z liczi?
Kiedy zbierać pigwę?