Jak jeść kaki? fot. Adobe Stock

Jak jeść kaki i czy trzeba obierać kaki ze skórki?

Kaki przed zjedzeniem należy dokładnie umyć, pozbawić liści i obrać. Jeśli nie chcesz obierać kaki, pokrój je na ćwiartki. Kaki je się bez skórki.
Weronika Kwaśniak / 29.10.2020 15:07
Jak jeść kaki? fot. Adobe Stock

Kaki to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego, zwany często jabłkiem Orientu lub hurmą wschodnią. Inną jego popularną nazwą jest persymona. Importowany jest z wielu krajów, dlatego możemy spotkać w sklepach różne rodzaje kaki.

Owoce te dostarczają witaminę C, A, wapń i karoteny. Odmiany z ośmioma pestkami zawierają także sporą ilość taniny.

Jak jeść kaki?

Trzeba umyć owoc, obrać ze skórki i pokroić na cząstki lub w kostkę - jeśli chcesz je do czegoś dodać.

Oczywiście możesz jeść je pokrojone na kawałki, bez żadnych dodatków wystawić na słońce i spożywać po wysuszeniu - w smaku przypominają wówczas figi.

Na surowo kaki najlepiej smakuje w sałatce owocowej - dobrze komponuje się z ciemnymi winogronami, kiwi, mandarynkami, bananem, a nawet gruszką.

Mało kto wie, że kaki świetnie nadaje się na przetwory, np. dżemy.

Jak wygląda kaki?

Persymona przypomina zewnętrznie dużego pomidora z czterema ciemnozielonymi liśćmi kielichowymi przy ogonie. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony lub złoto-żółty, należy jednak pamiętać, aby usunąć ją przed spożyciem owocu.

Miąższ kaki jest słodki i miękki, przypomina w smaku brzoskwinię lub morelę z lekkim posmakiem waniliowym.

Dojrzałe owoce kaki przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni, możesz także je zamrozić w całości, ale bez liści. Mniej dojrzałe okazy powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Czytaj więcej o owocach:
Jak obrać granat? Instrukcja krok po kroku
Pomelo - kalorie, właściwości zdrowotne i wartość odżywcza