Jak jeść kaki? fot. Adobe Stock

Jak jeść kaki - prosta instrukcja i krótkie porady

Jak się je kaki? Czy kaki należy jeść za pomocą łyżeczki? Zobacz, jak najprościej i najszybciej delektować się smakiem tego pysznego owocu.
Weronika Kwaśniak / 12.11.2019 15:07
Jak jeść kaki? fot. Adobe Stock

Kaki to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego, zwany często jabłkiem Orientu lub hurmą wschodnią. Inną jego popularną nazwą jest persymona. Importowany jest z wielu krajów, dlatego możemy spotkać w sklepach różne rodzaje kaki.

Owoce te dostarczają witaminę C, A, wapń i karoteny. Odmiany z ośmioma pestkami zawierają także sporą ilość taniny.

Jak jeść kaki?

Nie należy używać do tego łyżeczki. Trzeba umyć owoc, obrać ze skórki i pokroić na cząstki lub w kostkę - jeśli chcesz je do czegoś dodać.

Oczywiście możesz jeść je pokrojone na kawałki, bez żadnych dodatków wystawić na słońce i spożywać po wysuszeniu - w smaku przypominają wówczas figi.

Na surowo kaki najlepiej smakuje w sałatce owocowej - dobrze komponuje się z ciemnymi winogronami, kiwi, mandarynkami, bananem, a nawet gruszką. Mało kto wie, że kaki świetnie nadaje się na przetwory, np. dżemy.

Jak wygląda kaki?

Jabłka Orientu przypominają zewnętrznie duże pomidory z czterema ciemnozielonymi liśćmi kielichowymi przy ogonie. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony lub złoto-żółty, należy jednak pamiętać aby lepiej usunąć ją przed spożyciem owocu. Miąższ kaki jest słodki i miękki, przypomina w smaku brzoskwinię lub morelę z lekkim posmakiem waniliowym.

Dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 dni, możemy także je zamrozić w całości, ale bez liści. Mniej dojrzałe okazy powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Więcej informacji o owocach:
Jak obrać granat? Instrukcja krok po kroku
Pomelo - kalorie, właściwości zdrowotne i wartość odżywcza

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (36)
/15.11.2019 20:18
Uwielbiam Kaki i pochłaniam je w całości
/01.11.2018 04:13
Czy Autorka przeżyła jakąś traumę związaną ze skórkami owoców, że aż trzy razy podkreśla, żeby pozbyć się skórki z kaki? A tak poważnie, to często mówi się, że w redakcjach kobiecych (nieważne czy w papierowych wydaniach, czy w serwisach internetowych) pracują osoby z niższym IQ. I czytając takie bzdury upewniam się, że rzeczywiście coś w tym jest. Autorka powinna wcześniej więcej poczytać zanim coś napisze! Jak najbardziej skórka kaki jest jadalna! Mało tego! Dodatkowo zawiera ona najwięcej cennych polifenoli i karotenoidów, o silnych właściwościach przeciwutleniających! I od dawna wiadomo, że akurat skórki owoców są najwartościowsze pod względem ilości składników (należy tylko pamiętać o dokładnym oczyszczeniu, by pozbyć się ewentualnej chemii, więc najlepiej wcześniej je ozonować, a przynajmniej potraktować kąpielą o odczynie kwaśnym i alkalicznym, jeśli nie jesteśmy pewni pochodzenia, bo sklepy często spryskują owoce i warzywa chemią, by dłużej poleżały na półkach). Na surowo jednym może to pasować, a innym nie (zależy od własnych preferencji i od konkretnego owocu i jego dojrzałości), ale w przypadku np. dżemów i musów należy koniecznie wykorzystać owoce w całości (jedynie bez listków), bo takie są najzdrowsze!
/10.12.2016 19:25
właśnie kiedy żelatynę i czy cukier choć do truskawek ?? co to jest pocięte czy pani nie pamięta???
POKAŻ KOMENTARZE (33)