Warzywna lasagne dla wegetarian

Tradycyjna lasagne przygotowywana jest ze sporą ilością mielonego wieprzowego mięsa, ale można również stworzyć jarską wersję tej uwielbianej pzez wielu włoskiej potrawy.

Tradycyjna lasagne przygotowywana jest ze sporą ilością mielonego wieprzowego mięsa, ale można również stworzyć jarską wersję tej uwielbianej przez wielu włoskiej potrawy.

Wegetariańska lasagne z cukinią, bakłażanem, pomidorami i kolorowymi paprykami jest idealna na lekki, zdrowy obiad. A że sezon na te wszystkie warzywa trwa, więc gorąco zachęcamy nie tylko wegetarian. Zobaczycie sami, że warzywna lasagne wcale nie ustępuje w smaku tradycyjnej mięsnej.

Warzywna lasagne dla wegetarian

Składniki:

  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka żółta, zielona, czerwona
  • czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 8 płatów makaronu lasagne
  • chili w proszku, sól, pieprz oraz na sos serowy:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 75 g sera zółtego startego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • jajko

Sposób przygotowania:

Bakłażan pokroić w plastry, cukinię, papryki w kostkę, cebulę w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Plastry bakłażana ułożyć w durszlaku, posolić, pozostawić na 20 minut, a następnie opłukać zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać różnokolorowe papryki, pieczarki, cukinię. Dusić wszystko razem przez kilka minut, dodać przyprawy. Dodać pomidory, przecier, doprawić.

W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażać minutę. Zdjąć z ognia, mieszając wlać bulion i mleko. Na małym ogniu stopniowo dodawać połowę porcji sera i musztardę. Gotować, mieszając do zgęstnienia. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, połączyć z jajkiem. Przykryć drugą połową warzyw. Powtórzyć tę czynność z resztą składników, wierzch zalać sosem serowym. Posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Naczynie żaroodporne wyłożyć 4 płatami makaronu, na to wyłożyć połowę warzyw i połowę sosu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 lat temu
Zrobiłam, wyszło i świetnie smakuje...chyba pierwszy raz nie przypaliłam! Nie wiem czy to zasługa nowej brytfanny z Termisilu czy przepisu ale czekam na więcej propozycji dla wegetarian!
/6 lat temu
szukasz ciekawej inspiracji? zajrzyj koniecznie! http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/