Warzywna lasagne dla wegetarian

Tradycyjna lasagne przygotowywana jest ze sporą ilością mielonego wieprzowego mięsa, ale można również stworzyć jarską wersję tej uwielbianej pzez wielu włoskiej potrawy.
/ 07.05.2019 08:35

Tradycyjna lasagne przygotowywana jest ze sporą ilością mielonego wieprzowego mięsa, ale można również stworzyć jarską wersję tej uwielbianej przez wielu włoskiej potrawy.

Wegetariańska lasagne z cukinią, bakłażanem, pomidorami i kolorowymi paprykami jest idealna na lekki, zdrowy obiad. A że sezon na te wszystkie warzywa trwa, więc gorąco zachęcamy nie tylko wegetarian. Zobaczycie sami, że warzywna lasagne wcale nie ustępuje w smaku tradycyjnej mięsnej.

Warzywna lasagne dla wegetarian

Składniki:

  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka żółta, zielona, czerwona
  • czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 8 płatów makaronu lasagne
  • chili w proszku, sól, pieprz oraz na sos serowy:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 75 g sera zółtego startego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • jajko

Sposób przygotowania:

Bakłażan pokroić w plastry, cukinię, papryki w kostkę, cebulę w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Plastry bakłażana ułożyć w durszlaku, posolić, pozostawić na 20 minut, a następnie opłukać zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać różnokolorowe papryki, pieczarki, cukinię. Dusić wszystko razem przez kilka minut, dodać przyprawy. Dodać pomidory, przecier, doprawić.

W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażać minutę. Zdjąć z ognia, mieszając wlać bulion i mleko. Na małym ogniu stopniowo dodawać połowę porcji sera i musztardę. Gotować, mieszając do zgęstnienia. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, połączyć z jajkiem. Przykryć drugą połową warzyw. Powtórzyć tę czynność z resztą składników, wierzch zalać sosem serowym. Posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Naczynie żaroodporne wyłożyć 4 płatami makaronu, na to wyłożyć połowę warzyw i połowę sosu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/28.02.2014 11:09
Zrobiłam, wyszło i świetnie smakuje...chyba pierwszy raz nie przypaliłam! Nie wiem czy to zasługa nowej brytfanny z Termisilu czy przepisu ale czekam na więcej propozycji dla wegetarian!
/20.09.2012 20:41
szukasz ciekawej inspiracji? zajrzyj koniecznie! http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/