W polskich domach ziemniaki są najczęściej podawanym dodatkiem do obiadu. Serwujemy je prosto z wody lub przyrządzamy z nich puree ziemniaczane. Idealne puree ma gładką, jedwabistą konsystencję. Powinno być dobrze ugniecione, bez grudek, z dodatkiem stopionego masła, mleka lub śmietany oraz przypraw - soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Spis treści:
Idealne puree ziemniaczane
Aby przygotować idealne puree ziemniaczane, nie wystarczy tylko potłuc gorących ziemniaków i udekorować ich koperkiem. Jeśli chcesz, aby przypominało bardziej to, które dostajesz w restauracjach, musisz dodać kilka sekretnych składników.
W puree sprawdzają się przede wszystkim:
- śmietana,
- masło,
- mleko.
Dzięki temu możesz nie tylko wpłynąć na smak swojego puree, ale także na jego konsystencję. Większa ilość mleka czy śmietany sprawi, że będzie gładsze i nieco bardziej rzadkie. Oprócz tego świetnie sprawdzą się przyprawy, takie jak rozmaryn czy tymianek oraz oczywiście sól i pieprz. Nie możesz zapominać także o świeżym lub suszonym koperku, który dodaje całości lekkiego smaku.
Puree ziemniaczane z mlekiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 8 łyżek gorącego mleka,
- łyżka masła,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- świeży pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj i odcedź.
- Kiedy będą gorące, przeciśnij je przez praskę i powoli wlewaj gorące mleko.
- Dodaj masło, ucieraj puree ziemniaczane na pulchną masę. Przypraw.
fot. Puree ziemniaczane z mlekiem/Adobe Stock, Ildi
Puree ziemniaczane ze śmietaną
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj i odcedź.
- Kiedy będą gorące, przeciśnij je przez praskę
- Dodaj masło i śmietanę, ucieraj łyżką na pulchną masę.
- Przypraw puree ziemniaczane do smaku.
fot. Puree ziemniaczane ze śmietaną/Adobe Stock, Maria
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.09.2013
Zobacz więcej przepisów na dania z ziemniaków: