Jak zrobić dobre puree ziemniaczane?

Przyrządzenie puree ziemniaczanego nie jest trudną sztuką, jednak aby było lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach, przestrzegać należy kilku istotnych zasad. Zobaczcie jak zrobić idealne, prawdziwie aksamitne ziemniaczane puree.
/ 04.07.2018 10:55

Przyrządzenie puree ziemniaczanego nie jest trudną sztuką, jednak aby było lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach, przestrzegać należy kilku istotnych zasad. Zobaczcie jak zrobić prawdziwie aksamitne ziemniaczane puree.

Jak zrobić dobre puree ziemniaczane?

Uwielbiamy kartofle. W polskich domach ziemniaki są najczęściej podawanym dodatkiem do dań mięsnych, czy rybnych. Podajemy je prosto z wody, lub właśnie przyrządzamy z nich puree. Idealne puree ma gładką, jedwabistą konsystencję. Powinno być dobrze ugniecione, bez grudek, z dodatkiem stopionego masła, mleka lub śmietany oraz przypraw - soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Puree ziemniaczane z mlekiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 8 łyżek gorącego mleka
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeży pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Kiedy będą gorące, przecisnąć je przez praskę i powoli wlewać gorące mleko. Dodać masło, ucierać na pulchną masę. Przyprawić.

Puree ziemniaczane ze śmietaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Kiedy będą gorące, przecisnąć je przez praskę, dodać masło i śmietanę, ucierać na pulchną masę. Przyprawić do smaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/20.07.2016 13:12
Ziemniaki gotowac, pozniej do blendera i lyzka masla. Nic wiecej. Blendowac az zacznie milutko wygladac. PYchAAA...
/15.02.2015 15:57
ziemniaki z cebulka