Jakie pierogi podać na Wigilię? Najczęściej na świątecznym stole można spotkać pierogi z kapustą i grzybami, jednak nie wszyscy lubią ten smak. Dlatego w święta możesz zdecydować się także na tradycyjne pierogi ruskie albo wybrać nieco bardziej oryginalny przepis. Jakie pierogi na Wigilię chcesz przygotować tym razem?
Spis treści:
- Pierogi na Wigilię: z czym?
- Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie na Wigilię
- Pierogi z soczewicą na Wigilię
Pierogi na Wigilię: z czym?
Pierogi na Wigilię najczęściej przygotowuje się z nadzieniem grzybowo-kapuścianym i polewa sosem z suszonych grzybów albo omastą z cebulki i masła. Jeśli jednak nie masz wśród świątecznych gości zbyt wielu fanów takiego farszu, możesz przygotować także tradycyjne pierogi ruskie.
Ponieważ kolacja Wigilijna powinna być jarska, nie podaje się na niej pierogów z mięsem. Jeśli jednak chcesz przygotować coś oryginalnego, postaw na warzywny farsz albo wykorzystać czerwoną soczewicę.
Farsz do pierogów - 8 najlepszych przepisów
Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej przygotować z suszonych, własnoręcznie zebranych grzybów i dobrej jakości kiszonej kapusty. Pamiętaj, aby grzyby moczyć przez minimum 2 godziny, aby zmiękły. Jeśli chcesz, aby pierogi były bardziej kwaśne, nie płucz kapusty przed dodaniem jej do farszu.
Składniki na ciasto:
- kilogram mąki pszennej, + garść do posypania stolnicy,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 300 ml ciepłej wody (3 szklanki).
Składniki na farsz:
- 250 g kapusty kiszonej,
- 150 g suszonych grzybów,
- Natka zielonej pietruszki (mrożona lub suszona),
- 2 duże cebule,
- Sól, pieprz,
- Kilka łyżek oleju.
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby przepłucz na cedzaku w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Pozostaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie zlej wodę, a grzyby ponownie zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę.
- Następnie odcedź (wcześniej odlej ok. 2 szklanek wywaru) i pokrój grzyby na drobno. Przełóż do miski.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Kapustę poszatkuj i wymieszaj z cebulką.
- Dodaj pokrojone grzyby, posiekaną natkę pietruszki. Zalej wywarem grzybowym i duś na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Gotowy farsz odcedź i dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Farsz odstaw do wystudzenia, a w tym czasie przygotuj ciasto. W przesianej przez sito na stolnicę mące zrób niewielki dołek, a następnie dodaj do środka sól, olej i wbij jajka.
- Stopniowo dolewaj wodę, cały czas mieszając łyżeczką, powiększając przygotowany dołek i tworząc lepkie ciasto.
- Po dolaniu całej wody wyrób ciasto ręcznie, a następnie rozwałkuj i wytnij kółeczka na pierogi. Ciasto na pierogi z kapustą musi być nieco grubsze niż na pierogi ruskie.
- Każde kółeczko wypełnij czubatą łyżeczką farszu, zalep pierogi i posyp mąką.
- Pierogi gotuj w mocno osolonej wodzie ok. 3-5 minut od wypłynięcia. Po ugotowaniu przelej zimną wodą.
fot. Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami/Adobe Stock, Anatoly Repin
Pierogi ruskie na Wigilię
Podczas kolacji wigilijnej śmiało możesz podać kilka rodzajów pierogów, w tym także ruskie. Możesz połączyć je z sosem grzybowym albo omastą przygotowaną z cebulki i oleju roślinnego. Możesz także wcześniej podsmażyć je na patelni.
Składniki na ciasto:
- kilogram mąki pszennej, + garść do posypania stolnicy,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 300 ml ciepłej wody (3 szklanki).
Składniki na farsz:
- 800 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków,
- 500 g półtłustego twarogu,
- duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na oleju.
- Ziemniaki zgnieć przy pomocy tłuczka, a następnie dodaj cebulkę oraz ser, a także przyprawy.
- Połącz całość, aby powstała jednolita masa.
- Mąkę przesiej do miski albo na stolnicę i zrób w środku wgłębienie. Do środka dodaj sól, olej oraz wbij jajka.
- Następnie stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając zawartość wgłębienia, powiększając je coraz bardziej.
- Kiedy zbierzesz już całą mąkę, zagnieć jednolite, sprężyste ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i wytnij kółeczka.
- Na każde kółeczko wykładaj czubatą łyżkę farszu, zalep pierogi i posyp je mąką.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w mocno osolonej wodzie przez 3-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
fot. Pierogi ruskie na wigilię/Adobe Stock, zi3000
Pierogi z soczewicą na Wigilię
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na wigilijne pierogi, sięgnij po farsz soczewicowo-paprykowy. To świetna propozycja na nietypową świąteczną potrawę. Takie pierogi idealnie smakują z cebulką, sosem, a także kleksem śmietany.
Składniki:
- kilogram mąki pszennej, + garść do posypania stolnicy,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 300 ml ciepłej wody (3 szklanki).
Składniki na farsz:
- 1 ½ szklanki czerwonej soczewicy,
- 2 szklanki wody,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża żółta papryka,
- Natka pietruszki (mrożona lub suszona),
- 3 duże cebule,
- Sól i pieprz,
- Kilka łyżek oleju,
- Bułka tarta w miarę potrzeby.
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, gdy zrobi się miękka i niemal całkowicie wsiąknie wodę (ok. 20 minut).
- Ugotowaną soczewicę odstaw do miski na bok.
- Paprykę dokładnie umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę również pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
- Wszystkie warzywa (oprócz soczewicy) wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i na małym ogniu podduszaj do momentu, aż papryka będzie miękka, a cebula zeszklona. Zazwyczaj wystarcza ok. 20 minut. Po uduszeniu odstaw do ostygnięcia.
- Soczewicę dodaj do duszonej papryki i wymieszaj całość. Gotowy farsz dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Jeśli farsz jest za bardzo lejący, wymieszaj z bułką tartą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji farszu.
- Ciasto przygotuj tak samo, jak w dwóch poprzednich przepisach i rozwałkuj cienko. Wytnij kółeczka i nałóż po łyżce farszu na każde z nich, a następnie zalep pierogi.
- Ugotuj pierogi w mocno osolonej wodzie.
fot. Pierogi z soczewicą na Wigilię/Adobe Stock, Anna
Zobacz także inne pomysły na potrawy wigilijne: