pierogi na wigilię fot. Adobe Stock, gkrphoto

Z kapustą i grzybami, ruskie, a może z soczewicą? Z czym przygotować pierogi na Wigilię?

Pierogi na Wigilię to prawdziwy must have! Sprawdź smakowite propozycje podania pierogów na kolację wigilijną, nie tylko w znanej, tradycyjnej oprawie. Zobacz przepisy na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, a także nietypowe pierogi z soczewicą. Z czym podasz pierogi na Wigilię w tym roku?
/ 14.12.2022 16:59
pierogi na wigilię fot. Adobe Stock, gkrphoto

Jakie pierogi podać na Wigilię? Najczęściej na świątecznym stole można spotkać pierogi z kapustą i grzybami, jednak nie wszyscy lubią ten smak. Dlatego w święta możesz zdecydować się także na tradycyjne pierogi ruskie albo wybrać nieco bardziej oryginalny przepis. Jakie pierogi na Wigilię chcesz przygotować tym razem?

Spis treści:

  1. Pierogi na Wigilię: z czym?
  2. Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami
  3. Pierogi ruskie na Wigilię
  4. Pierogi z soczewicą na Wigilię

Pierogi na Wigilię: z czym?

Pierogi na Wigilię najczęściej przygotowuje się z nadzieniem grzybowo-kapuścianym i polewa sosem z suszonych grzybów albo omastą z cebulki i masła. Jeśli jednak nie masz wśród świątecznych gości zbyt wielu fanów takiego farszu, możesz przygotować także tradycyjne pierogi ruskie.

Ponieważ kolacja Wigilijna powinna być jarska, nie podaje się na niej pierogów z mięsem. Jeśli jednak chcesz przygotować coś oryginalnego, postaw na warzywny farsz albo wykorzystać czerwoną soczewicę.

Farsz do pierogów - 8 najlepszych przepisów

Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami najlepiej przygotować z suszonych, własnoręcznie zebranych grzybów i dobrej jakości kiszonej kapusty. Pamiętaj, aby grzyby moczyć przez minimum 2 godziny, aby zmiękły. Jeśli chcesz, aby pierogi były bardziej kwaśne, nie płucz kapusty przed dodaniem jej do farszu.

Składniki na ciasto:

  • kilogram mąki pszennej, + garść do posypania stolnicy,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 300 ml ciepłej wody (3 szklanki).

Składniki na farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej,
  • 150 g suszonych grzybów,
  • Natka zielonej pietruszki (mrożona lub suszona),
  • 2 duże cebule,
  • Sól, pieprz,
  • Kilka łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby przepłucz na cedzaku w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Pozostaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Po tym czasie zlej wodę, a grzyby ponownie zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę.
  3. Następnie odcedź (wcześniej odlej ok. 2 szklanek wywaru) i pokrój grzyby na drobno. Przełóż do miski.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Kapustę poszatkuj i wymieszaj z cebulką.
  5. Dodaj pokrojone grzyby, posiekaną natkę pietruszki. Zalej wywarem grzybowym i duś na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  6. Gotowy farsz odcedź i dopraw do smaku pieprzem i solą.
  7. Farsz odstaw do wystudzenia, a w tym czasie przygotuj ciasto. W przesianej przez sito na stolnicę mące zrób niewielki dołek, a następnie dodaj do środka sól, olej i wbij jajka.
  8. Stopniowo dolewaj wodę, cały czas mieszając łyżeczką, powiększając przygotowany dołek i tworząc lepkie ciasto.
  9. Po dolaniu całej wody wyrób ciasto ręcznie, a następnie rozwałkuj i wytnij kółeczka na pierogi. Ciasto na pierogi z kapustą musi być nieco grubsze niż na pierogi ruskie.
  10. Każde kółeczko wypełnij czubatą łyżeczką farszu, zalep pierogi i posyp mąką.
  11. Pierogi gotuj w mocno osolonej wodzie ok. 3-5 minut od wypłynięcia. Po ugotowaniu przelej zimną wodą.

jakie pierogi na wigilie

fot. Pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami/Adobe Stock, Anatoly Repin

Pierogi ruskie na Wigilię

Podczas kolacji wigilijnej śmiało możesz podać kilka rodzajów pierogów, w tym także ruskie. Możesz połączyć je z sosem grzybowym albo omastą przygotowaną z cebulki i oleju roślinnego. Możesz także wcześniej podsmażyć je na patelni.

Składniki na ciasto:

  • kilogram mąki pszennej, + garść do posypania stolnicy,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 300 ml ciepłej wody (3 szklanki).

Składniki na farsz:

  • 800 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • duża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Ziemniaki zgnieć przy pomocy tłuczka, a następnie dodaj cebulkę oraz ser, a także przyprawy.
  3. Połącz całość, aby powstała jednolita masa.
  4. Mąkę przesiej do miski albo na stolnicę i zrób w środku wgłębienie. Do środka dodaj sól, olej oraz wbij jajka.
  5. Następnie stopniowo dodawaj wodę, cały czas mieszając zawartość wgłębienia, powiększając je coraz bardziej.
  6. Kiedy zbierzesz już całą mąkę, zagnieć jednolite, sprężyste ciasto. Następnie cienko je rozwałkuj i wytnij kółeczka.
  7. Na każde kółeczko wykładaj czubatą łyżkę farszu, zalep pierogi i posyp je mąką.
  8. Tak przygotowane pierogi gotuj w mocno osolonej wodzie przez 3-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.

pierogi ruskie na wigilie

fot. Pierogi ruskie na wigilię/Adobe Stock, zi3000

Pierogi z soczewicą na Wigilię

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na wigilijne pierogi, sięgnij po farsz soczewicowo-paprykowy. To świetna propozycja na nietypową świąteczną potrawę. Takie pierogi idealnie smakują z cebulką, sosem, a także kleksem śmietany.

Składniki:

  • kilogram mąki pszennej, + garść do posypania stolnicy,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 300 ml ciepłej wody (3 szklanki).

Składniki na farsz:

  • 1 ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 duża żółta papryka,
  • Natka pietruszki (mrożona lub suszona),
  • 3 duże cebule,
  • Sól i pieprz,
  • Kilka łyżek oleju,
  • Bułka tarta w miarę potrzeby.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, gdy zrobi się miękka i niemal całkowicie wsiąknie wodę (ok. 20 minut).
  2. Ugotowaną soczewicę odstaw do miski na bok.
  3. Paprykę dokładnie umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę również pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  4. Wszystkie warzywa (oprócz soczewicy) wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i na małym ogniu podduszaj do momentu, aż papryka będzie miękka, a cebula zeszklona. Zazwyczaj wystarcza ok. 20 minut. Po uduszeniu odstaw do ostygnięcia.
  5. Soczewicę dodaj do duszonej papryki i wymieszaj całość. Gotowy farsz dopraw do smaku pieprzem i solą.
  6. Jeśli farsz jest za bardzo lejący, wymieszaj z bułką tartą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji farszu.
  7. Ciasto przygotuj tak samo, jak w dwóch poprzednich przepisach i rozwałkuj cienko. Wytnij kółeczka i nałóż po łyżce farszu na każde z nich, a następnie zalep pierogi.
  8. Ugotuj pierogi w mocno osolonej wodzie.

pierogi na wigilię z czym

fot. Pierogi z soczewicą na Wigilię/Adobe Stock, Anna

Zobacz także inne pomysły na potrawy wigilijne:

Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis na świąteczny wieczór: jak u mamy!
Zabielana zupa grzybowa wigilijna najczęściej podawana jest z ziemniakami i śmietaną. To alternatywa dla tradycyjnego czerwonego barszczu. Możesz podać ją zamiast niego lub obok, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 60 minut. Poznaj tradycyjny przepis na świąteczną zupę grzybową.
Kapusta z grzybami i śliwkami idealna na Wigilię
Kapusta z grzybami i śliwkami idealna na Wigilię
Według tradycji na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Z pewnością nie może zabraknąć na nim kapusty z grzybami i śliwkami.
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne. Sprawdzony przepis na święta
Paszteciki wigilijne świetnie pasują do czerwonego barszczu. Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej kapustę wigilijną. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowania, nie rób ciasta drożdżowego z naszego przepisu, a wykorzystaj gotowe ciasto francuskie.
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny - sprawdzony przepis na świąteczny stół
Bigos wigilijny to chyba najbardziej tradycyjne, świąteczne danie. Przepełniony jest aromatem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych.
Barszcz czerwony z koncentratu - szybki przepis na Wigilię
Barszcz czerwony z koncentratu - szybki przepis na Wigilię
Barszcz czerwony z koncentratu może być równie smaczny, jak ten na domowym zakwasie. Wykorzystaj gotowe uszka, a znacznie skrócisz czas przygotowania.
Jak lepić uszka z grzybami na Wigilię? Prosty przepis
Jak lepić uszka z grzybami na Wigilię? Prosty przepis
Uszka z grzybami do barszczu są małe, a jednocześnie pełne smaku. Ciasto na uszka do barszczu wycinaj za pomocą kieliszka, zlepiaj brzegi, a następnie sklej ze sobą oba końce.
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę
Zupa migdałowa to kresowe danie wigilijne, które obok barszczu i zupy grzybowej pojawiało się dawniej na wielu stołach. Bazą zupy migdałowej jest mleko.
Zupa z suszonych śliwek - przepis na Wigilię
Zupa z suszonych śliwek - przepis na Wigilię
Zupa z suszonych śliwek to dowód na to, że te bakalie w Wigilię nie muszą występować jedynie pod postacią kompotu. To alternatywa dla czerwonego barszczu na świątecznym stole.
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler - pyszny przepis na Wigilię
Kotlety z karpia Magdy Gessler z dodatkiem masła i pietruszki to wyborne dania na świąteczną kolację. Ich przygotowanie zajmie ci około 60 minut.
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię
Ryba faszerowana w galarecie - najlepszy przepis na wigilię
Ryba faszerowana w galarecie to pyszna świąteczna przekąska, której nie może zabraknąć na stole. Przygotowywana jest z dodatkiem liści laurowych, czarnego pieprzu i ziela angielskiego.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie
Karp w galarecie. Zobacz przepis na tradycyjne wigilijne danie
Karp w galarecie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole: w końcu chyba nikt nie wyobraża sobie bez tej potrawy świąt. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie. Przepis na pyszną wigilijną potrawę
Pstrąg w galarecie to idealne danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Kapusta z grochem - tradycyjny przepis na wigilijne danie
Wigilijna kapusta z grochem to jedno z najbardziej tradycyjnych, świątecznych dań. Przygotowywana jest z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i liści laurowych.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.