czarny ryż przepisy fot. Adobe Stock, juliasudnitskaya

Czy wiesz, co możesz zrobić z czarnego ryżu?

Czarny ryż to jeden z najzdrowszych produktów świata. Bogactwo wartości odżywczych, które znacząco wpływają na nasze zdrowie, zachęca do regularnego spożywania. Niech nie odstraszy cię barwa - czarny ryż ma intensywny, orzechowy smak oraz aromat, dlatego świetnie sprawdza się w wielu daniach.
/ 23.06.2022 07:00
czarny ryż przepisy fot. Adobe Stock, juliasudnitskaya

Czarny ryż możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje w potrawkach, risotto, a także w sałatkach. Ze względu na specyficzny aromat świetnie komponuje się z rybami i owocami morza. Często dodaje się go do sushi, a w Chinach przyrządza się z niego nawet desery. Zobacz nasze pomysły na przepisy z czarnego ryżu.

Spis treści:

  1. Czarny ryż: przepis z krewetkami
  2. Czarny ryż: przepis na risotto
  3. Czarny ryż: przepis z rybą

Czarny ryż z krewetkami

Czarny ryż, dzięki swojemu orzechowemu aromatowi, idealnie sprawdza się jako dodatek do owoców morza. Łagodny smak krewetek świetnie z nim współgra.

Składniki:

  • 300 g czarnego ryżu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypiorek,
  • 20 obranych krewetek,
  • oliwa z oliwek,
  • 200 ml wytrawnego białego wina,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W osolonej wodzie ugotuj ryż do miękkości.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj obrane krewetki, podsmaż chwilę i zalej winem.
  3. Gotuj na małym ogniu, aż całe wino wyparuje i zostawi po sobie jedynie wytrawny posmak.
  4. Odcedzony ryż dodaj do krewetek, posyp posiekanym szczypiorkiem, gotuj jeszcze przez parę minut.
  5. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek.

czarny ryż przepis z krewetkamifot. Czarny ryż: przepis na ryż z krewetkami/Adobe Stock, FomaA

Risotto z czarnego ryżu

Risotto to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które możesz przygotować tylko w jednej patelni. Czarny ryż lubi towarzystwo warzyw, dzięki czemu będzie doskonale smakować.

Składniki:

  • 400 g czarnego ryżu,
  • średnia cukinia,
  • puszka groszku,
  • czerwona cebula,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, cebulę pokrój w kostkę i zeszklij.
  2. Dodaj groszek konserwowy, a następnie surowy czarny ryż.
  3. Przygotuj bulion i dolej go do patelni. Ryż musi wchłonąć cały płyn.
  4. Gdy skończy się bulion, dolej wino i poczekaj, aż się wchłonie. Dopraw do smaku.

czarny ryż przepis risottofot. Czarny ryż: przepis na risotto/Adobe Stock, nikilitov

Czarny ryż: przepis z rybą

Czarny ryż lubi towarzystwo nie tylko owoców morza, takich jak krewetki, ale także wszystkich ryb. Doskonale się z nimi komponuje, dzięki czemu tworzy idealny pomysł na obiad.

Składniki:

  • filet z dowolnej ryby,
  • 100 g czarnego ryżu,
  • garść roszponki,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i lekko osusz. Następnie w miseczce wymieszaj łyżeczkę oliwy oraz tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
  2. Talk przygotowaną marynatą natrzyj rybę, a następnie smaż na pozostałej oliwie po kilka minut z każdej strony.
  3. Czarny ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i przełóż na talerz. Na wierzchu ułóż rybę i udekoruj roszponką.

czarny ryż przepis na rybęfot. Czarny ryż: przepis z rybą/Adobe Stock, HLPhoto

Czytaj także:
Kuchnia chińska
Przepis na pad thai
Prosty przepis na zupę miso