Dania z czarnym ryżem

Czarny ryż to jedno z najzdrowszych produktów świata. Bogactwo wartości odżywczych, które znacząca wpływają na nasze zdrowie, zachęca do regularnego spożywania. A jeżeli jego barwa nieco was odstrasza, to zapewniamy, że wyjątkowy orzechowy smak i aromat was zachwyci.
/ 13.09.2013 09:46

Czarny ryż to jedno z najzdrowszych produktów świata. Bogactwo wartości odżywczych, które znacząca wpływają na nasze zdrowie, zachęca do regularnego spożywania. A jeżeli jego barwa nieco was odstrasza, to zapewniamy, że wyjątkowy orzechowy smak i aromat was zachwyci.

Dania z czarnym ryżem

Czarny ryż można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Idealny jako dodatek do obiadu, doskonale sprawdza się w potrawkach, risotto, ale można go również dodać różnych sałatek. Ze względu na specyficzny aromat świetnie komponuje się z rybami i owocami morza. Często dodaje się go do sushi, a w Chinach przyrządza się z niego nawet desery.

Poniżej znajdziecie kilka ciekawych propozycji na dania z czarnym ryżem.

 

Potrawy z czarnym ryżem

Czarny ryż z krewetkami

Składniki:

  • 300 g czarnego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 20 krewetek, obranych
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz

Dania z czarnym ryżem

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie ugotować ryż, aż będzie miękki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki, podsmażyć chwilę i zalać winem. Gotować na małym ogniu, aż wino wyparuje.
Odcedzony ryż dodać do krewetek, posypać posiekanym szczypiorkiem, gotować przez parę minut. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek.

Risotto z czarnego ryżu

Składniki:

  • 400 g czarnego ryżu
  • średnia cukinia
  • puszka groszku
  • czerwona cebula
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie gotować ryż przez ok. 10 minut. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i groszek konserwowy. Następnie dodać ryż. Partiami dolewać bulion. Gdy ryż wchłonie jedną partię bulionu wtedy dolać następną. Gdy skończy się bulion, dolać wino. Gdy ryż wchłonie cały płyn, doprawić do smaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/22.10.2013 10:31
Nie jadłem jeszcze.