Czarny ryż możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Świetnie smakuje w potrawkach, risotto, a także w sałatkach. Ze względu na specyficzny aromat świetnie komponuje się z rybami i owocami morza. Często dodaje się go do sushi, a w Chinach przyrządza się z niego nawet desery. Zobacz nasze pomysły na przepisy z czarnego ryżu.
Spis treści:
Czarny ryż z krewetkami
Czarny ryż, dzięki swojemu orzechowemu aromatowi, idealnie sprawdza się jako dodatek do owoców morza. Łagodny smak krewetek świetnie z nim współgra.
Składniki:
- 300 g czarnego ryżu,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypiorek,
- 20 obranych krewetek,
- oliwa z oliwek,
- 200 ml wytrawnego białego wina,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- W osolonej wodzie ugotuj ryż do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj obrane krewetki, podsmaż chwilę i zalej winem.
- Gotuj na małym ogniu, aż całe wino wyparuje i zostawi po sobie jedynie wytrawny posmak.
- Odcedzony ryż dodaj do krewetek, posyp posiekanym szczypiorkiem, gotuj jeszcze przez parę minut.
- Przed podaniem skrop oliwą z oliwek.
fot. Czarny ryż: przepis na ryż z krewetkami/Adobe Stock, FomaA
Risotto z czarnego ryżu
Risotto to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, które możesz przygotować tylko w jednej patelni. Czarny ryż lubi towarzystwo warzyw, dzięki czemu będzie doskonale smakować.
Składniki:
- 400 g czarnego ryżu,
- średnia cukinia,
- puszka groszku,
- czerwona cebula,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 1 szklanka białego wina półwytrawnego,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę, cebulę pokrój w kostkę i zeszklij.
- Dodaj groszek konserwowy, a następnie surowy czarny ryż.
- Przygotuj bulion i dolej go do patelni. Ryż musi wchłonąć cały płyn.
- Gdy skończy się bulion, dolej wino i poczekaj, aż się wchłonie. Dopraw do smaku.
fot. Czarny ryż: przepis na risotto/Adobe Stock, nikilitov
Czarny ryż: przepis z rybą
Czarny ryż lubi towarzystwo nie tylko owoców morza, takich jak krewetki, ale także wszystkich ryb. Doskonale się z nimi komponuje, dzięki czemu tworzy idealny pomysł na obiad.
Składniki:
- filet z dowolnej ryby,
- 100 g czarnego ryżu,
- garść roszponki,
- sól i pieprz,
- łyżeczka suszonego rozmarynu,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i lekko osusz. Następnie w miseczce wymieszaj łyżeczkę oliwy oraz tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
- Talk przygotowaną marynatą natrzyj rybę, a następnie smaż na pozostałej oliwie po kilka minut z każdej strony.
- Czarny ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i przełóż na talerz. Na wierzchu ułóż rybę i udekoruj roszponką.
fot. Czarny ryż: przepis z rybą/Adobe Stock, HLPhoto
Czytaj także:
Kuchnia chińska
Przepis na pad thai
Prosty przepis na zupę miso