Nadziewane liście winorośli, danie jest nieco pracochłonne, ale zachwyca smakiem.

Nadziewane liście winorośli

Nadziewane liście winorośli - innowacyjny sposób na gołąbki.
/ 26.09.2016 15:53
Nadziewane liście winorośli, danie jest nieco pracochłonne, ale zachwyca smakiem.

Składniki:

  • liście winorośli ok 60 szt
  • oliwa z oliwek 1/2 szklanki
  • cebula 4 szt
  • ryż długi 1 szklanka
  • cytryna 1/2 szt
  • koperek świeży 2 łyżki
  • mięta świeża 2 łyżki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól morska 2 łyżeczki
  • pieprz 2 łyżeczki
  • woda 1/2 szklanki
  • ewentualnie pomidory w puszcze 1/2 puszki

Sposób przygotowania:

Ryż podgotować, ale nie do zupełnej miękkości. Jeżeli używamy liści świeżych, dobrze je umyć i moczyć ok 5 minut w gorącej, osolonej wodzie - nie gotować. Liście z puszki wystarczy opłukać. Farsz: cebule bardzo drobno posiekać, zarumienić na oliwie z oliwek. Dodać ryż, sok z cytryny , sól, pieprz, wszystkie świeże zioła - posiekane oraz 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok 2 minuty. Pozostawić do ostygnięcia. Nadziewać liście farszem (ok 1 łyżki) i zawijać jak gołąbki. Na dno garnka ułożyć niezużyte liście winorośli, ułożyć roladki, zalać szklanką wody. Dusić ok 20 minut na małym ogniu. Dla tych, którzy chcą wzbogacić smak roladek, do farszu można dodać pomidory z puszki lub świeże.

Autor: agabi22.