Kebaby z patelni

Włożyć do przekrojonej bułki lub podawać z ryżem i warzywnymi sałatkami.
/ 03.08.2005 14:34
30 min, 8 porcji
1 porcja 230 kalorii

Składniki:
- 80 dag mielonego mieszanego mięsa
- 2 jajka
- 2 małe kajzerki
- pęczek natki pietruszki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej

Kajzerki (mogą być czerstwe) włożyć do miski, zalać letnią wodą (można do wody dodać trochę mleka), a kiedy będą miękkie, odcisnąć i rozgnieść widelcem.

Połączyć z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, mięsem i jajkami, posiekaną natką, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Masę mięsną dokładnie wyrobić, formować z niej kulki, nadziewać na długie wykałaczki lub patyczki, spłaszczyć, aby łatwiej było je smażyć.

Na patelni silnie rozgrzać olej, usmażyć kebaby ze wszystkich stron, włożyć do przekrojonej bułki lub podawać z ryżem i warzywnymi sałatkami.

Mastergrill
Długie patyczki z jednej strony ostro zakończone. Ułatwią ci smażenie na patelni i grillowanie. Można na nie nabijać kawałki mięsa, warzyw czy owoców, smażyć lub piec bez używania sztućców i narażania się na oparzenie. Paczka kosztuje 3-4 zł.
Tagi: kebab
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)