POLECAMY

Kartoflanka z curry

Jednym z pomysłów na danie z kuchni RPA jest kartoflanka z curry. Przepis nie należy do najprostszych, jednak skomplikowany sposób przygotowania wynagrodzi nam ciekawy i niespotykany smak.
Kartoflanka z curry

Składniki:

- ¼ kg wołowiny bez kości, pokrojona w drobną kostkę
-1 ½ łyżki masła
- 2 średniej wielkości cebule, drobno posiekane
- 4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka przyprawy curry lub garam  masala
- listek laurowy
- 2 ziemniaki średniej wielkości, pokrojone w plasterki
- łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

Mięso i cebulę smażyć w rondlu z rozgrzanym masłem, na małym ogniu. Mieszankę należy często mieszać. Następnie wlewamy wodę, dodajemy listek laurowy i sól. Gotujemy 45 minut na małym ogniu. Dodajemy ziemniaki, ocet, curry lub garam masala, po czym gotujemy danie przez kolejne 30 minut. Na koniec wyjmujemy listek laurowy.

Sposób podania:

Podajemy w głębokich talerzach, na gorąco. To porcja dla 3-4 osób. Smacznego!

Zobacz również: Południowoafrykańskie ciastka koeksister

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Czy zamiast wołowiny można użyć innego mięsa?