RYBA: ryba pieczona, ryba na parze, ryba na obiad

Pieczona ryba z warzywami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Ryba to doskonałe źródło białka, które doskonale sprawdza się w diecie wegetariańskiej – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 04.07.2017 15:24
Pieczona ryba z warzywami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Ryba może być przyrządzana na wiele smacznych sposobów. Pieczona w folii, w piekarniku lub na parze jest ciekawym pomysłem na zdrowy i sycący obiad. Łosoś, dorsz czy halibut – każda zawiera wapń, witaminę D oraz z grupy B. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą i aromatyczną rybę, którą przygotujesz w zaciszu domu!

Ryba pieczona: przepis

Oto składniki na pieczoną rybę:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 300 g ziemniaków
  • rozmaryn
  • średnia cebula
  • pół kopru włoskiego
  • 300 g łososia
  • garść krewetek
  • skórka i sok z cytryny
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić pieczoną rybę?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blachę wlewamy oliwę z oliwek  i podgrzewamy przez 5 minut w piekarniku. Następnie przekładamy pokrojone ziemniaki, gałązkę rozmarynu i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Pieczemy przez 40 minut do miękkości. Na kolejną blachę posmarowana oliwą z oliwek układamy kawałki kopru włoskiego  z resztą rozmarynu, soku I skórki z cytryny. Wkładamy pomidory, łososia oraz krewetki na blachę i pieczemy przez 20 minut. Wszystko układamy na talerzu i serwujemy z dodatkiem posiekanej pietruszki. Tak przygotowana ryba doskonale smakuje skropiona dodatkową ilością cytryny.

Ryba na parze: przepis

Oto składniki na rybę na parze:

  • leszcz
  • 5 cm startego imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • posiekana kolendra
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić rybę na parze?

Ścieramy imbir i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie z dodatkiem sosu sojowego. Siekamy drobno kolendrę. Leszcza dokładnie obmywamy i patroszymy. Wyciągamy ości i oczyszczamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut z funkcją pary. Tak przyrządzoną rybę możemy serwować z kawałkami cytryny i pieczonymi warzywami.

Pieczony łosoś: przepis

Oto składniki na pieczonego łososia:

  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z cytryny
  • 2 filety łososia
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić pieczonego łososia?

W misce mieszamy dokładnie przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, szczyptę soli, pieprz, sok z cytryny oraz posiekaną pietruszkę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy łososia. Smarujemy wcześniej przygotowana marynatą. Pieczemy przez 40 minut. Tak przygotowaną rybę serwujemy z cytryną i komosą ryżową.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA