Ryba może być przyrządzana na wiele smacznych sposobów. Pieczona w folii, w piekarniku lub na parze jest ciekawym pomysłem na zdrowy i sycący obiad. Łosoś, dorsz czy halibut – każda zawiera wapń, witaminę D oraz z grupy B. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą i aromatyczną rybę, którą przygotujesz w zaciszu domu!
Ryba pieczona: przepis
Oto składniki na pieczoną rybę:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 300 g ziemniaków
- rozmaryn
- średnia cebula
- pół kopru włoskiego
- 300 g łososia
- garść krewetek
- skórka i sok z cytryny
- 200 g pomidorków koktajlowych
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić pieczoną rybę?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blachę wlewamy oliwę z oliwek i podgrzewamy przez 5 minut w piekarniku. Następnie przekładamy pokrojone ziemniaki, gałązkę rozmarynu i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Pieczemy przez 40 minut do miękkości. Na kolejną blachę posmarowana oliwą z oliwek układamy kawałki kopru włoskiego z resztą rozmarynu, soku I skórki z cytryny. Wkładamy pomidory, łososia oraz krewetki na blachę i pieczemy przez 20 minut. Wszystko układamy na talerzu i serwujemy z dodatkiem posiekanej pietruszki. Tak przygotowana ryba doskonale smakuje skropiona dodatkową ilością cytryny.
Ryba na parze: przepis
Oto składniki na rybę na parze:
- leszcz
- 5 cm startego imbiru
- łyżka sosu sojowego
- posiekana kolendra
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- oliwa z oliwek
Jak zrobić rybę na parze?
Ścieramy imbir i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie z dodatkiem sosu sojowego. Siekamy drobno kolendrę. Leszcza dokładnie obmywamy i patroszymy. Wyciągamy ości i oczyszczamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut z funkcją pary. Tak przyrządzoną rybę możemy serwować z kawałkami cytryny i pieczonymi warzywami.
Pieczony łosoś: przepis
Oto składniki na pieczonego łososia:
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sok z cytryny
- 2 filety łososia
- posiekana pietruszka
Jak zrobić pieczonego łososia?
W misce mieszamy dokładnie przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, szczyptę soli, pieprz, sok z cytryny oraz posiekaną pietruszkę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy łososia. Smarujemy wcześniej przygotowana marynatą. Pieczemy przez 40 minut. Tak przygotowaną rybę serwujemy z cytryną i komosą ryżową.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl