Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ryba - najlepiej duży lin
- 15 dag pieczarek
- szklanka kaszy jaglanej
- czerwona cebula
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1/4 pęczka posiekanej natki
- sok z cytryny
- 7 łyżek oleju
- 3 łyżki masła
- świeża szałwia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rybę pieczoną z kaszą!
- Sprawionego lina natrzyj sokiem z cytryny, solą, pieprzem, szałwią.
- Odstaw do lodówki na godzinę.
- Kaszę ugotuj, by była miękka, w 2 szklankach osolonego wrzątku. Odsącz na sicie.
- Na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oleju zrumień pokrojone w plasterki pieczarki oraz pociętą w talarki cebulę.
- Wymieszaj z kaszą, pomidorkami, natką.
- Dopraw pieprzem, szałwią i szczyptą soli.
- Naczynie wysmaruj masłem, ułóż rybę.
- Częścią kaszy nafaszeruj rybę, a resztę ułóż wokół niej.
- Całość polej resztą oleju i piecz 35 minut w temperaturze 195 stopni C.