Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag świeżego filetu z ryby, np. z dorsza bez skóry
- łyżka posiekanego koperku
- 2 cebule
- 3 łyżki bułki tartej
- szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- łyżka łagodnej musztardy
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety rybne!
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Filet umyj, pokrój w kostkę i rozdrobnij razem z cebulą np. w malakserze.
- Rybę przełóż do miski, dodaj musztardę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj jedno jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i rękami zwilżonymi wodą formuj zgrabne kotleciki.
- Każdy obtocz w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.
- Smaż z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
- Pod koniec możesz dodać łyżkę masła.
Zobacz więcej przepisów na dania z ryb:
Zapiekana ryba - przepis
Jak przyrządzić pstrąga?
Zapiekanka z cukinią i rybą - przepis
Zapiekanka z łososiem i makaronem - przepis
Grillowany pstrąg z krewetkami - przepis