Fot. Fotolia
Jak często powinniśmy jeść ryby?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb dwa razy w ciągu tygodnia. W Polsce zaledwie 8% Polaków stosuje się do tego zalecenia. Dlaczego? Winę możemy zrzucić na wysokie ceny. Ale czy na pewno ceny mają tu kluczowe znaczenie?
Jedzenie ryb działa... antydepresyjnie!
Ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, poprawiają zdolności intelektualne i mogą działać antydepresyjnie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i poprawiają odporność. Mają także dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego, redukują ryzyko ataków serca, a także wpływają na wzmocnienie odporności organizmu na stres.
Ryby powinny być nieodłącznym elementem zdrowego odżywiania, przede wszystkim w okresie zimy. Ich regularne spożywanie z pewnością przygotuje organizm do wiosennego przesilenia.
Zobacz także: Jak odróżnić rybę od produktu "rybopodobnego"?
Jakie ryby warto jeść?
W spożywaniu ryb najważniejsza jest równowaga. Ryby bałtyckie, takie jak śledź czy szprot, mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D3, mających bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka, ale zawierają też najwyższe zawartości dioksyn o niekorzystnym działaniu.
Dlatego na naszej liście zakupów powinny znaleźć się przede wszystkim takie ryby jak:
- makrela,
- pstrąg,
- tuńczyk,
- łosoś,
- śledź,
- sardynki.
Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę serca. Ryby te posiadają także witaminy A, D, E i witaminy z grupy B.
Ryba na kolację – dobry wybór
Często osoby, które chcą schudnąć, pomijają ostatni posiłek w ciągu dnia. Należy pamiętać, że prawidłowo zbilansowana dieta składa się z 5 posiłków dziennie. Jednak każdy z nich powinien być skomponowany w inny sposób. Kolacja powinna być lekkim, ale sycącym daniem, które dostarczy organizmowi zapas energii do następnego dnia. Dlatego na kolację powinniśmy unikać ciężkostrawnych i tłustych potraw. Idealnym wyborem (nie tylko dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy) na wieczorną przekąskę są ryby.
Pamiętajmy, że powinna ona być przygotowana w odpowiedni sposób. Nie powinniśmy smażyć ryb w panierce, ponieważ jest ona bardzo kaloryczna i dostarcza nawet o 30% kalorii więcej.
Najlepszą metodą jest gotowanie ryby na parze lub upieczenie zawiniętej w pergamin. Dla poprawy smaku warto dodać aromatyczne zioła czy plasterki cytryny.
Źródło: Materiały prasowe Synertime
Zobacz także: Jak upiec rybę na grillu? – przygotowanie krok po kroku