Ryba po grecku to najprościej mówiąc, filet serwowany w towarzystwie sosu i duszonych warzyw. Sos do ryby po grecku zazwyczaj bazuje na koncentracie pomidorowym, cebuli, selerze, pietruszce, a także startej marchewce. Warzywa najpierw są smażone na oleju, a potem duszone. Z kolei samą rybę należy podsmażyć, a potem udusić w sosie.
Jaka ryba do ryby po grecku? Najlepszy będzie dorsz, miruna, mintaj lub morszczuk - oczywiście, zawsze w formie filetów.
Ryba po grecku: przepis
Jak przyrządzić najlepszą rybę po grecku? Oto składniki:
- 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza),
- 3 marchewki,
- 1/2 selera,
- pietruszka,
- cebula,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 jajka,
- szklanka wody,
- olej do smażenia,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka w proszku.
- Przygotowanie ryby po grecku rozpocznij od roztrzepania w miseczce jajek wraz z pieprzem i solą.
- Rybę pokrój na kawałki o wielkości około 5 centymetrów.
- Filety rybne najpierw panieruj w roztrzepanym jajku, a potem w mące pszennej.
- Smaż je na gorącym oleju, aż staną się złociste. Potem zdejmij rybę z patelni i odstaw.
- Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij. Pietruszkę, seler i marchewkę umyj, a potem obierz. Zetrzyj je na tarce.
- Dodaj wszystkie warzywa do cebuli, dopraw pieprzem i solą. Duś wszystko na niewielkim ogniu, aż marchew, pietruszka i seler zmiękną (czyli przez 35-45 minut).
- Dodaj przecier pomidorowy i duś całość przez kilka minut, aż zacznie bulgotać. Teraz rybę po grecku przełóż na półmisek - naprzemiennie podsmażone filety i uduszone warzywa.
- Ryba po grecku na ciepło smakuje równie wyśmienicie, jak na zimno!
Dietetyczna ryba po grecku: przepis
Jak zrobić dietetyczną rybę po grecku? Oto składniki:
- 500 g filetów z chudej ryby (np. dorsza),
- pietruszka,
- 100 g selera,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- biała część pora,
- szklanka wody,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziela angielskiego,
- słodka papryka,
- pieprz,
- sól.
- Rybę umyj i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj filet solą i pieprzem, a potem lekko podsmaż na łyżce oleju.
- Powinno trwać to dosłownie minutkę! Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
- Dzięki temu, że w wersji dietetycznej nie posiada zasmażki, ani nie jest smażona na oleju, zaoszczędzamy naprawdę sporo kalorii!
- Pietruszkę, seler i marchewkę umyj, obierz, a potem zetrzyj na tarce.
- Cebulę posiekaj w kosteczkę, a białą część pora w plasterki. Zeszklij je na oleju.
- Teraz do pora i cebuli dodaj pozostałe warzywa, a także listki laurowe i ziele angielskie. Podduś przez 2-3 minuty, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą.
- Wszystko razem duś, aż warzywa zmiękną. Gotowy sos do te go dania dopraw pieprzem oraz solą. Wykładaj na półmisek naprzemiennie - raz filet z ryby, raz warzywa.
Zobacz też:
Najlepszy pieczony karp na maśle! Sprawdź nasz przepis!
Opiekany karp w zalewie octowej to najlepsza z przystawek na świątecznym stole, sprawdź!