RYBA PO GRECKU: ryba po grecku przepis, przepis na rybę po grecku

ryba po grecku fot. Fotolia
Jak zrobić rybę po grecku? Chociaż to danie wymyślili Polacy, świetnie przyjęło się pod "mylącą" nazwą.
Weronika Kwaśniak / 14.12.2018 13:37
ryba po grecku fot. Fotolia

Ryba po grecku to najprościej mówiąc, filet serwowany w towarzystwie sosu i duszonych warzyw. Sos do ryby po grecku zazwyczaj bazuje na koncentracie pomidorowym, cebuli, selerze, pietruszce, a także startej marchewce. Warzywa najpierw są smażone na oleju, a potem duszone. Z kolei samą rybę należy podsmażyć, a potem udusić w sosie.

Jaka ryba do ryby po grecku? Najlepszy będzie dorsz, miruna, mintaj lub morszczuk - oczywiście, zawsze w formie filetów.

Ryba po grecku: przepis

Jak przyrządzić najlepszą rybę po grecku? Oto składniki:

  • 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza),
  • 3 marchewki,
  • 1/2 selera,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 jajka,
  • szklanka wody,
  • olej do smażenia,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka w proszku.

  1. Przygotowanie ryby po grecku rozpocznij od roztrzepania w miseczce jajek wraz z pieprzem i solą.
  2. Rybę pokrój na kawałki o wielkości około 5 centymetrów.
  3. Filety rybne najpierw panieruj w roztrzepanym jajku, a potem w mące pszennej.
  4. Smaż je na gorącym oleju, aż staną się złociste. Potem zdejmij rybę z patelni i odstaw.
  5. Cebulkę obierz, posiekaj i zeszklij. Pietruszkę, seler i marchewkę umyj, a potem obierz. Zetrzyj je na tarce.
  6. Dodaj wszystkie warzywa do cebuli, dopraw pieprzem i solą. Duś wszystko na niewielkim ogniu, aż marchew, pietruszka i seler zmiękną (czyli przez 35-45 minut).
  7. Dodaj przecier pomidorowy i duś całość przez kilka minut, aż zacznie bulgotać. Teraz rybę po grecku przełóż na półmisek - naprzemiennie podsmażone filety i uduszone warzywa.
  8. Ryba po grecku na ciepło smakuje równie wyśmienicie, jak na zimno!

Dietetyczna ryba po grecku: przepis

Jak zrobić dietetyczną rybę po grecku? Oto składniki:

  • 500 g filetów z chudej ryby (np. dorsza),
  • pietruszka,
  • 100 g selera,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • biała część pora,
  • szklanka wody,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 ziela angielskiego,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • sól.

  1. Rybę umyj i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj filet solą i pieprzem, a potem lekko podsmaż na łyżce oleju.
  2. Powinno trwać to dosłownie minutkę! Następnie przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  3. Dzięki temu, że w wersji dietetycznej nie posiada zasmażki, ani nie jest smażona na oleju, zaoszczędzamy naprawdę sporo kalorii!
  4. Pietruszkę, seler i marchewkę umyj, obierz, a potem zetrzyj na tarce.
  5. Cebulę posiekaj w kosteczkę, a białą część pora w plasterki. Zeszklij je na oleju.
  6. Teraz do pora i cebuli dodaj pozostałe warzywa, a także listki laurowe i ziele angielskie. Podduś przez 2-3 minuty, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą.
  7. Wszystko razem duś, aż warzywa zmiękną. Gotowy sos do te go dania dopraw pieprzem oraz solą. Wykładaj na półmisek naprzemiennie - raz filet z ryby, raz warzywa.

Zobacz też:
Najlepszy pieczony karp na maśle! Sprawdź nasz przepis!
Opiekany karp w zalewie octowej to najlepsza z przystawek na świątecznym stole, sprawdź!
 

Poniżej znajdziesz jeszcze kilka pomysłów na rybę po grecku:

Przepis na najlepszą tradycyjną rybę po grecku
Przepis na najlepszą tradycyjną rybę po grecku
Świąteczna ryba po grecku to przepis, w którym potrzebujesz: filet z ryby (np. 0,5 kg dorsza), 2-3 marchewki, 1 pietruszkę, 1 nieduży seler, 2 cebule, 1 por i przyprawy. Tradycyjna ryba po grecku to zdrowe danie, które składa się ze smażonej białej ryby otulonej warzywnym farszem. Oto najlepszy tradycyjny przepis na rybę po grecku: na święta i nie tylko.
Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie
Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie
Masz ochotę na niestandardową rybę po grecku? Według tego przepisu podstawą dania jest dorsz, ale pierwsze skrzypce grają w nim warzywa! Sprawdź!
Ryba po grecku - przepis składniki i przygotowanie
Ryba po grecku - przepis składniki i przygotowanie
Wbrew swojej nazwie ryba po grecku wcale nie pochodzi z Grecji!

Redakcja poleca

REKLAMA