Zupa rybna przygotowywana na bazie wywaru z owoców morza i ryb ma charakterystyczny i wyrazisty smak, który jest nieporównywalny z innymi daniami. Najczęściej wykorzystywany łosoś i dorsz, ciekawie łączy się z pomidorami i warzywami korzeniowymi. Serwowana z ćwiartkami cytryny lub limonki zyskuje nieco delikatniejszy aromat. Sprawdź nasze przepisy na zupę rybną, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi owoców morza!
Zupa rybna z łososia: przepis
Oto składniki na zupę rybną z łososia:
- 4 szklanki wywaru rybnego
- pół kilo świeżego łososia
- średnia cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść posiekanego szpinaku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić zupę rybną z łososia?
W dużym rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę do momentu, aż skarmelizuje się. Dolewamy wywar warzywny i dorzucamy kawałki łososia. Całość gotujemy przez 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy posiekany szpinak. Całość gotujemy przez 10 minut. Tak przyrządzoną zupę rybną serwujemy z makaronem lub z chrupiącymi grzankami.
Zupa rybna ucha: przepis
Oto składniki na zupę rybną ucha:
- pół kilo świeżego łososia
- 2 średnie ziemniaki
- 3 średnie marchewki
- pietruszka (korzeń)
- cebula
- 3 liście laurowe
- pęczek koperku
- szczypta soli
- cytryna
- szczypta soli
Jak zrobić zupę rybną ucha?
Do rondla wlewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy. Umyte wcześniej warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy całość przez 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec wrzucamy łososia i dusimy przez 5-7 minut. Posiekanym koperkiem dekorujemy wierzch zupy rybnej. Tak przygotowane danie najlepiej serwować z chlebem i kwaśną śmietaną do smaku.
Zupa rybna z pomidorami: przepis
Oto składniki na zupę rybną z pomidorami:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- bulwa kopru włoskiego
- 5 szklanek wywaru warzywnego
- pęczek posiekanej pietruszki
- pół kilo dojrzałych pomidorów
- pół kilo ziemniaków
- filet z łososia
- filet z dorsza
Jak zrobić zupę rybną z pomidorami?
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę i koper włoski. Dolewamy wywar warzywny i pietruszkę. Gotujemy całość przez 10 minut. Następnie dorzucamy pomidory i ziemniaki – gotujemy do miękkości. Na koniec wkładamy rybę i dusimy przez kolejne 10 minut. Tak przyrządzoną zupę rybną możemy podawać z odrobiną kwaśnej śmietany lub sosu chili.