ZUPA RYBNA: zupa rybna z łososia, zupa rybna ucha i inne

Zupa rybna Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Zupa rybna to ciekawa danie, które pozwoli przełamać rutynę w kuchni – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 30.06.2017 19:03
Zupa rybna Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zupa rybna przygotowywana na bazie wywaru z owoców morza i ryb ma charakterystyczny i wyrazisty smak, który jest nieporównywalny z innymi daniami. Najczęściej wykorzystywany łosoś i dorsz, ciekawie łączy się z pomidorami i warzywami korzeniowymi. Serwowana z ćwiartkami cytryny lub limonki zyskuje nieco delikatniejszy aromat. Sprawdź nasze przepisy na zupę rybną, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi owoców morza!

Zupa rybna z łososia: przepis

Oto składniki na zupę rybną z łososia:

  • 4 szklanki wywaru rybnego
  • pół kilo świeżego łososia
  • średnia cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść posiekanego szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić zupę rybną z łososia?

W dużym rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę do momentu, aż skarmelizuje się. Dolewamy wywar warzywny i dorzucamy kawałki łososia. Całość gotujemy przez 8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy posiekany szpinak. Całość gotujemy przez 10 minut. Tak przyrządzoną zupę rybną serwujemy z makaronem lub z chrupiącymi grzankami.

Zupa rybna ucha: przepis

Oto składniki na zupę rybną ucha:

  • pół kilo świeżego łososia
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • pęczek koperku
  • szczypta soli
  • cytryna
  • szczypta soli

 Jak zrobić zupę rybną ucha?

Do rondla wlewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy. Umyte wcześniej warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy całość przez 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec wrzucamy łososia i dusimy przez 5-7 minut. Posiekanym koperkiem dekorujemy wierzch zupy rybnej. Tak przygotowane danie najlepiej serwować z chlebem i kwaśną śmietaną do smaku.

Zupa rybna z pomidorami: przepis

Oto składniki na zupę rybną z pomidorami:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • bulwa kopru włoskiego
  • 5 szklanek wywaru warzywnego
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • pół kilo dojrzałych pomidorów
  • pół kilo ziemniaków
  • filet z łososia
  • filet z dorsza

Jak zrobić zupę rybną z pomidorami?

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę i koper włoski. Dolewamy wywar warzywny i pietruszkę. Gotujemy całość przez 10 minut. Następnie dorzucamy pomidory i ziemniaki – gotujemy do miękkości. Na koniec wkładamy rybę i dusimy przez kolejne 10 minut. Tak przyrządzoną zupę rybną możemy podawać z odrobiną kwaśnej śmietany lub sosu chili.

Sprawdź przepisy na inne zupy

Redakcja poleca

REKLAMA