Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg leszcza lub innej ryby
- 20 dag szalotek
- po 1/2 papryki: żółtej, czerwonej, zielonej
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- 10 dag masła
- 2 małe papryczki pepperoni
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zobacz, jak przyrządzić leszcza!
- Rybę spraw, oskrob i natnij w kilku miejscach.
- Posyp solą i pieprzem.
- Strąki papryki oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski, szalotki obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim paprykę oraz szalotki. Dodaj pomidory.
- Żaroodporną formę wysmaruj połową masła, wyłóż na nią warzywa i rybę.
- Na wierzchu połóż pozostałe masło i pepperoni.
- Naczynie przykryj folią aluminiową.
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz około 30 minut pod przykryciem.