Co zrobić z pomarańczy? 39 przepisów na deser z pomarańczy i nie tylko
fot. Adobe Stock
Na bazie cytrusów przygotujesz nie tylko deser z pomarańczy, lecz także dania główne i przekąski. Pamiętaj, by przed użyciem pomarańczy dokładnie wyszorować jej skórkę.
Pomarańcze to prawdziwa bomba witaminowa - kryją w sobie mnóstwo witaminy C, dodatkowo zawierają błonnik i potas.
Co można zrobić z pomarańczy, poza pysznym świeżo wyciskanym sokiem? To świetna baza dla wielu ciast, babeczek, ciastek, galaretek, musów i kremów. Nie tylko deser z pomarańczy będzie smaczny i zdrowy - ich smak i zapach idealnie komponują się również z różnymi rodzajami mięs - zwłaszcza ze schabem, indykiem i żeberkami.
Deser z pomarańczy z lodami
Składniki:
2 pomarańcze,
6 łyżek cukru pudru,
100 ml śmietany 30%,
450 g serka homogenizowanego naturalnego,
lody waniliowe.
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier.
Pomarańcze umyj, obierz, z jednej wyciśnij sok, drugą pozbaw błonek i podziel na cząstki.
Do ubitej śmietany dodaj serek, dokładnie zmiksuj. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj.
Gotowy mus nałóż do grubej szklanki lub pucharka, na wierzchu połóż gałkę lodów.
fot. Adobe Stock
Kurczak w sosie pomarańczowym
Składniki:
1 pierś z kurczaka,
2 pomarańcze,
pół pęczka szczypiorku,
1 płaska łyżeczka tartego imbiru,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka miodu,
pół łyżeczki ostrej mielonej papryki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku.
3 łyżki oleju.
ryż basmati.
Sposób przygotowania:
Pomarańcze umyj dokładnie, z jednej z nich zetrzyj skórkę i sparz.
Z obu owoców wyciśnij sok.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek.
Pokrój pierś kurczaka, dodaj na patelnię, przypraw imbirem, papryką, sosem sojowym i dodaj skórkę z pomarańczy.
Smaż, aż białko mięsa się zetnie, zalej sokiem z cytryny, smaż, aż płyn się zredukuje, dodaj miód.
Ugotuj ryż. Szczypiorek posiekaj.
Na talerze wyłóż ugotowany ryż, kurczaka w sosie pomarańczowym, posyp całość szczypiorkiem.
fot. Adobe Stock
Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 16.02.2015.
Wypróbuj 37 przepisów na dania i desery z pomarańczy:
Dżem z pomarańczy możesz zrobić na kilka sposobów np. z miąższem z owoców i cukrem żelującym, na bazie soku z pomarańczy ze zwykłym cukrem, z pigwą, dynią lub imbirem. Owoce na dżem pomarańczowy należy dokładnie wyszorować szczotką pod gorącą wodą, a następnie wyciąć białe błonki.
Nalewka z pomarańczy to pyszny trunek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem podawaj ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą dodaj goździki, cynamon oraz wanilię. Możesz także przygotować nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy. Oto pyszne i aromatyczne przepisy na rozgrzewający trunek.
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler to gwarancja udanego wypieku na Wielkanoc. Spód mazurka wielkanocnego piecz przez 20 minut, pomarańczową masę przygotuj ze skórek i z soku.
Suszone pomarańcze na choince to ozdoba, która pięknie pachnie. Suszenie pomarańczy w piekarniku to najbardziej popularny sposób, ale łatwo je przypalić. Jak suszyć pomarańcze na choinkę na 3 różne sposoby?
Nawet jeśli na święta Bożego Narodzenia nie wybierasz się do Hiszpanii, możesz poczuć się jak na Costa Brava – przygotuj tradycyjne hiszpańskie ciasto bożonarodzeniowe z musem pomarańczowym i migdałami.