Składniki:
- 1 sałata endywia
- 2 pomarańcze
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- listki świeżej mięty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Sałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
- Pomarańcze obierz. Z 2–3 cząstek wyciśnij sok, z pozostałych usuń białe błonki, tak by powstały soczyste filety.
- Cebulę obierz, pokrój w półtalarki. Oliwki pokrój.
- Wymieszaj sałatę z cebulą, pomarańczowymi filecikami i oliwkami. Oprósz solą i pieprzem.
- Wyciśnięty z pomarańczy sok wymieszaj z oliwą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Udekoruj listkami mięty.