Sałata z pomarańczą - przepis
Sałatka z pomarńczą i oliwkami wniesie trochę lata do twojej kuchni

- Irena Piotrak
Opublikowano: 27.01.2013, 05:40
Reklama
Ilość kalorii: 95
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 sałata endywia
- 2 pomarańcze
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- listki świeżej mięty
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Sałatę podziel na pojedyncze liście, dokładnie opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki.
- Pomarańcze obierz. Z 2–3 cząstek wyciśnij sok, z pozostałych usuń białe błonki, tak by powstały soczyste filety.
- Cebulę obierz, pokrój w półtalarki. Oliwki pokrój.
- Wymieszaj sałatę z cebulą, pomarańczowymi filecikami i oliwkami. Oprósz solą i pieprzem.
- Wyciśnięty z pomarańczy sok wymieszaj z oliwą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz przyprawami. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Udekoruj listkami mięty.
Reklama
Reklama
Reklama