Torcik z kakaowych gofrów z bitą śmietaną i pomarańczą

Z bitą śmietaną i pomarańczą
/ 12.08.2013 13:07
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik z kakaowych gofrów z bitą śmietaną i pomarańczą Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek oleju

Dodatkowo:

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 litra kremówki
  • łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Do garnka wsyp cukier, dodaj 1/2 szklanki wody, kakao, masło. Zagotuj, mieszając. Następnie dodaj proszek do pieczenia, żółtka, mąkę. Zmiksuj na gładko mikserem lub w malakserze. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszaj. W posmarowanej olejem gofrownicy upiecz chrupiące gofry. Przestudź.
  2. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Pomarańcze obierz, podziel na fileciki. Przestudzone gofry przełóż bitą śmietaną i pomarańczami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA