Składniki:
Ciasto:
- 20 dag cukru
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 25 dag mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju
Dodatkowo:
- 2 pomarańcze
- 1/2 litra kremówki
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Do garnka wsyp cukier, dodaj 1/2 szklanki wody, kakao, masło. Zagotuj, mieszając. Następnie dodaj proszek do pieczenia, żółtka, mąkę. Zmiksuj na gładko mikserem lub w malakserze. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszaj. W posmarowanej olejem gofrownicy upiecz chrupiące gofry. Przestudź.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Pomarańcze obierz, podziel na fileciki. Przestudzone gofry przełóż bitą śmietaną i pomarańczami.