Fot. Fotolia
W Grecji owoce pomarańczy zrywa się prosto z drzewek. Godna uwagi jest północno-zachodnia Kreta, gdzie drzewa pomarańczowe owocują przez cały rok. Udając się z Chianii drogą do Omalos, odkryjemy dwa urocze miasteczka Alikianos and Fournes, a pomiędzy nimi niekończące się pachnące gaje.
Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy i ouzo po grecku
Składniki:
- 2 piersi z kaczki bez skórki
- 5 pomarańczy, obranych, bez błonek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 kieliszek ouzo (40ml)
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego, morelowego lub brzoskwiniowego
- 2 ząbki czosnku
- Starta skórka z pomarańczy
- Sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki umyj i osusz. Oprósz lekko solą i pieprzem. Usmaż na patelni na maśle lub oleju na złoty kolor. Usmażone piersi kaczki zdejmij z patelni na talerz.
- Na patelnię, na tłuszcz ze smażenia kaczki, wrzuć dżem i chwilę go podsmaż. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, startą skórkę z pomarańczy, a następnie ouzo i bulion. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze i tymianek. Duś wszystko pod przykryciem ok 10 minut.
- Przepuść sos przez sito, gniotąc dodatkowo składniki np. pałką do ciasta.
- Do żaroodpornego naczynia na spód wlej trochę oleju. Pokrój kaczkę w plastry i ułóż w naczyniu. Dopraw sos do smaku i polej nim kaczkę.
- Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 25-30 minut.
- Gotową kaczkę udekoruj kawałkami obranych pomarańczy.
Źródło: Praktycy.com
Zobacz także: Jak pić i podawać ouzo?