Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy - przepis

Szukasz przepisu na obiad w stylu greckim? Przygotuj pierś z kaczki w sosie pomarańczowym. Greckim akcentem będzie ouzo - słynna grecka wódka anyżowa.
/ 20.06.2014 09:39

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

Fot. Fotolia

W Grecji owoce pomarańczy zrywa się prosto z drzewek. Godna uwagi jest północno-zachodnia Kreta, gdzie drzewa pomarańczowe owocują przez cały rok. Udając się z Chianii drogą do Omalos, odkryjemy dwa urocze miasteczka Alikianos and Fournes, a pomiędzy nimi niekończące się pachnące gaje.

Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy i ouzo po grecku

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki bez skórki
  • 5 pomarańczy, obranych, bez błonek
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 kieliszek ouzo (40ml)
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego, morelowego lub brzoskwiniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Starta skórka z pomarańczy
  • Sól, pieprz, tymianek
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kaczki umyj i osusz. Oprósz lekko solą i pieprzem. Usmaż na patelni na maśle lub oleju na złoty kolor. Usmażone piersi kaczki zdejmij z patelni na talerz.
  2. Na patelnię, na tłuszcz ze smażenia kaczki, wrzuć dżem i chwilę go podsmaż. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, startą skórkę z pomarańczy, a następnie ouzo i bulion. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze i tymianek. Duś wszystko pod przykryciem ok 10 minut.
  3. Przepuść sos przez sito, gniotąc dodatkowo składniki np. pałką do ciasta.
  4. Do żaroodpornego naczynia na spód wlej trochę oleju. Pokrój kaczkę w plastry i ułóż w naczyniu. Dopraw sos do smaku i polej nim kaczkę.
  5. Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 25-30 minut.
  6. Gotową kaczkę udekoruj kawałkami obranych pomarańczy.

Źródło: Praktycy.com

Zobacz także: Jak pić i podawać ouzo?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)