Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- skórka otarta z całej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 4 duże pomarańcze
- 3 szklanki cukru
- sok z 2 cytryn
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
- orzechy laskowe
- plastry i skórka julienne z pomarańczy
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj cukier waniliowy. Powoli wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z ciastem, lekko mieszając.
- Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz około 25 minut.
- Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę, pokrój. Włóż do rondelka, wsyp cukier, dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy oraz skórkę pomarańczową. Gotuj chwilę, mieszając. Do masy pomarańczowej dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Wymieszaj.
- Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdy smaruj tężejącą masą pomarańczową. Złóż jeden na drugi. Wierzch udekoruj i wstaw placek do lodówki.