Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- duża pomarańcza
- 44 ziarenka kawy
- 44 łyżeczki cukru
- kawałek cynamonu
- 1/2 litra czystej wódki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na likier pomarańczowo-kawowy! Ta cytrusowa nalewka kusi również subtelną nutą kawy! Uwaga: likier musi leżakować przez 6 tygodni.
- Pomarańczę umyj, sparz, osusz.
- W skórce czubkiem noża zrób płytkie nacięcia, powtykaj w nie ziarenka kawy.
- Pomarańczę włóż do wyparzonego i dobrze osuszonego szklanego słoja, zasyp cukrem, zalej wódką.
Muffinki pomarańczowe - przepis
- Włóż laskę cynamonu. Odstaw na 44 dni, co kilka dni potrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił.
- Owoc wyjmij, dobrze odciśnij.
Przepisy z pomarańczy - 29 pomysłów
- Sok połącz z alkoholem ze słoja.
- Przelej przez gazę do butelek i odstaw na kilka tygodni.