Likier pomarańczowo kawowy - przepis składniki i przygotowanie

Lubisz domowe nalewki? Zimą możesz przygotować smaczny likier pomarańczowo-kawowy!
Weronika Kwaśniak / 31.01.2017 05:19
DRUKUJ PRZEPIS
Likier pomarańczowo kawowy - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duża pomarańcza  
  • 44 ziarenka kawy
  • 44 łyżeczki cukru
  • kawałek cynamonu
  • 1/2 litra czystej wódki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na likier pomarańczowo-kawowy! Ta cytrusowa nalewka kusi również subtelną nutą kawy! Uwaga: likier musi leżakować przez 6 tygodni.

  1. Pomarańczę umyj, sparz, osusz.
  2. W skórce czubkiem noża zrób płytkie nacięcia, powtykaj w nie ziarenka kawy.
  3. Pomarańczę włóż do wyparzonego i dobrze osuszonego szklanego słoja, zasyp cukrem, zalej wódką.

Muffinki pomarańczowe - przepis

  1. Włóż laskę cynamonu. Odstaw na 44 dni, co kilka dni potrząsaj słojem, aby cukier się rozpuścił.
  2. Owoc wyjmij, dobrze odciśnij.

Przepisy z pomarańczy - 29 pomysłów

  1. Sok połącz z alkoholem ze słoja.
  2. Przelej przez gazę do butelek i odstaw na kilka tygodni.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA