Reklama
Ilość kalorii: 340
Czas przygotowania: 210 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 10 podłużnych biszkoptów
  • budyń waniliowy
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (ewentualnie)
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • owoce do dekoracji
Reklama
Przygotowanie:
  1. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. Budyń ugotuj w 3 szklankach mleka razem z cukrem. Zestaw z ognia. Do gorącego budyniu dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj miąższ wyskrobany z połowy laski wanilii.
  2. Galaretkę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, a gdy ostygnie, dodaj pokruszone biszkopty. Rozłóż na dnie tortownicy o średnicy ok. 18 centymetrów.
  3. Jedną pomarańczę obierz i wyfiletuj. Każdy filecik przekrój wzdłuż na pół. Drugą pomarańczę obierz i pokrój w plastry. Plasterkami wyłóż boki tortownicy. Kremówkę ubij i dodaj do chłodnej masy budyniowej. Wlej alkohol, dodaj fileciki pomarańczy. Masę wlej do tortownicy, odstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pyszne torty!

Tort chałwowy
Tort z biszkoptowych naleśników
Biały tort czekoladowy

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...