Składniki:
- 10 podłużnych biszkoptów
- budyń waniliowy
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki kremówki
- 3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- galaretka pomarańczowa
- 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (ewentualnie)
- miąższ z połowy laski wanilii
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. Budyń ugotuj w 3 szklankach mleka razem z cukrem. Zestaw z ognia. Do gorącego budyniu dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj miąższ wyskrobany z połowy laski wanilii.
- Galaretkę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, a gdy ostygnie, dodaj pokruszone biszkopty. Rozłóż na dnie tortownicy o średnicy ok. 18 centymetrów.
- Jedną pomarańczę obierz i wyfiletuj. Każdy filecik przekrój wzdłuż na pół. Drugą pomarańczę obierz i pokrój w plastry. Plasterkami wyłóż boki tortownicy. Kremówkę ubij i dodaj do chłodnej masy budyniowej. Wlej alkohol, dodaj fileciki pomarańczy. Masę wlej do tortownicy, odstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami.
Zobacz inne przepisy na pyszne torty!
Tort chałwowy
Tort z biszkoptowych naleśników
Biały tort czekoladowy