Tort kawowy z pomarańczami - przepis

Tort kawowy z pomarańczami to wspaniały deser na rodzinne uroczystości. Zobacz, jak go przygotować!
/ 08.05.2013 07:07
DRUKUJ PRZEPIS
Tort kawowy z pomarańczami - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 440 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy

Poncz:

  • sok z 1/2 pomarańczy
  • kieliszek likieru pomarańczowego

Krem:

  • 6 żółtek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 30 dag masła
  • skórka otarta oraz sok z 2-óch pomarańczy

Dodatkowo:

  • 10 dag prażonych płatków migdałowych
  • mandarynki pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wsyp kawę. Dodaj pianę z białek, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj, przełóż do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut (180 st.). Ostudź, przekrój na 3 krążki.
  2. Przygotuj krem: żółtka ubij na parze z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy na puszysty mus. Masło ubij na puch. Miksując, dodaj po łyżce mus jajeczny. Przygotuj poncz z 1/2 szklanki wody, soku i likieru.
  3. Kremem przełóż nasączone blaty, posmaruj boki i wierzch ciasta. Boki posyp płatkami migdałowymi, obłóż mandarynkami. Schłodź.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA