Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy mielonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z całej pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
Poncz:
- sok z 1/2 pomarańczy
- kieliszek likieru pomarańczowego
Krem:
- 6 żółtek
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 30 dag masła
- skórka otarta oraz sok z 2-óch pomarańczy
Dodatkowo:
- 10 dag prażonych płatków migdałowych
- mandarynki pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wsyp kawę. Dodaj pianę z białek, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj, przełóż do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut (180 st.). Ostudź, przekrój na 3 krążki.
- Przygotuj krem: żółtka ubij na parze z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy na puszysty mus. Masło ubij na puch. Miksując, dodaj po łyżce mus jajeczny. Przygotuj poncz z 1/2 szklanki wody, soku i likieru.
- Kremem przełóż nasączone blaty, posmaruj boki i wierzch ciasta. Boki posyp płatkami migdałowymi, obłóż mandarynkami. Schłodź.