Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2/3 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 20 dag białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 40 dag serka mascarpone
- 3 pomarańcze
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę czekoladową z pomarańczami - nie jest trudna w przygotowaniu, a efekt wygląda spektakularnie! Pomarańcze możesz zastąpić również innymi owocami.
- Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę wymieszaną z kakao i dokładnie wymieszaj.
Ciasto z herbatników bez pieczenia - przepis
- Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na papier wylej ciasto i wyrównaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz ciasto przez 12-15 minut.
- Gorące ciasto wyłóż szybko na wilgotną ściereczkę, odklej papier, połóż go na cieście i całość zroluj. Musisz to zrobić szybko, bo gdy rolada przestygnie, jej zrolowanie stanie się niemożliwe.
- Pomarańcze obierz, podziel na cząstki i osusz na papierowym ręczniku.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
- Zdejmij z ognia, przestudź i dodawaj partiami serek, delikatnie mieszając łyżką. Nie miksuj!
Ciasto zebra z owocami - przepis
- Wystudzoną roladę rozwiń i posmaruj połową kremu.
- Na kremie rozłóż cząstki pomarańczy i przykryj resztą masy kremowej.
- Całość zroluj i wstaw do lodówki.