Rolada czekoladowa z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie

Efektowny deser: wypróbuj roladę czekoladową z pomarańczami!
Weronika Kwaśniak / 23.11.2016 11:07
DRUKUJ PRZEPIS
Rolada czekoladowa z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 20 dag białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 40 dag serka mascarpone
  • 3 pomarańcze
Przygotowanie:

Zobacz przepis na roladę czekoladową z pomarańczami - nie jest trudna w przygotowaniu, a efekt wygląda spektakularnie! Pomarańcze możesz zastąpić również innymi owocami.

  1. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę wymieszaną z kakao i dokładnie wymieszaj.

Ciasto z herbatników bez pieczenia - przepis

  1. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na papier wylej ciasto i wyrównaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz ciasto przez 12-15 minut.
  3. Gorące ciasto wyłóż szybko na wilgotną ściereczkę, odklej papier, połóż go na cieście i całość zroluj. Musisz to zrobić szybko, bo gdy rolada przestygnie, jej zrolowanie stanie się niemożliwe.

Sernik biszkoptowy - przepis

  1. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
  3. Zdejmij z ognia, przestudź i dodawaj partiami serek, delikatnie mieszając łyżką. Nie miksuj!

Ciasto zebra z owocami - przepis

  1. Wystudzoną roladę rozwiń i posmaruj połową kremu.
  2. Na kremie rozłóż cząstki pomarańczy i przykryj resztą masy kremowej.
  3. Całość zroluj i wstaw do lodówki.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA