Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- łyżka orzeszków piniowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pomarańcze w karmelu!
- Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę, pozostałe obierz.
- Dokładnie zdejmij ze wszystkich białą błonkę, tak by na wierzchu był widoczny soczysty miąższ.
- Cukier wsyp do rondelka, podgrzewaj aż się rozpuści i zrobi się rumiany. Aby równomiernie się rozpuścił nie należy go mieszać, a jedynie potrząsać rondelkiem.
- Ostrożnie wlej wodę.
- Całość podgrzewaj mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolity płyn.
- Dodaj orzeszki.
- Pomarańcze ułóż na talerzykach i polej karmelem.
- Posyp otartą skórką pomarańczową.