Pomarańcze w karmelu - przepis, składniki i przygotowanie
Prosty i kuszący deser!
Opublikowano: 26.11.2015, 06:55
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- łyżka orzeszków piniowych
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pomarańcze w karmelu!
- Z jednej pomarańczy otrzyj skórkę, pozostałe obierz.
- Dokładnie zdejmij ze wszystkich białą błonkę, tak by na wierzchu był widoczny soczysty miąższ.
- Cukier wsyp do rondelka, podgrzewaj aż się rozpuści i zrobi się rumiany. Aby równomiernie się rozpuścił nie należy go mieszać, a jedynie potrząsać rondelkiem.
- Ostrożnie wlej wodę.
- Całość podgrzewaj mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolity płyn.
- Dodaj orzeszki.
- Pomarańcze ułóż na talerzykach i polej karmelem.
- Posyp otartą skórką pomarańczową.
Reklama
Zobacz też przepisy na ciasta:
Stefanka z herbatników - przepis
Ciasto z kaszy gryczanej - przepis
Ciasto z płatków śniadaniowych - przepis
Ciasto tiramisu - przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...