Suszone pomarańcze fot. Adobe Stock

Suszone pomarańcze - jak suszyć pomarańcze na choinkę?

Suszone pomarańcze na choince to ozdoba, która pięknie pachnie. Suszenie pomarańczy w piekarniku to najbardziej popularny sposób, ale łatwo je przypalić. Jak suszyć pomarańcze na choinkę na 3 różne sposoby?
/ 20.11.2020 14:36
Suszone pomarańcze fot. Adobe Stock

Jednym ze sposobów na to, jak poczuć świąteczny klimat jest zadbanie o zapach w domu. Jeśli już wiesz jak przystroić stół na Wigilię i co zrobić, żeby choinka się nie sypała, dowiedz się, jak ją przystroić. Suszone pomarańcze na choinkę to doskonały pomysł. Zobacz też jak zrobić ozdoby choinkowe.

Suszenie pomarańczy warto rozpocząć już w listopadzie, dzięki temu do Bożego Narodzenia dom wypełni się tym świątecznym zapachem. Suszone pomarańcze można powiesić na choince lub rozłożyć w zakamarkach mieszkania. Suszone pomarańcze włożone do szafy sprawiają, że ubrania pięknie pachną. 

Suszenie pomarańczy w suszarce do owoców i grzybów

Suszone pomarańcze przygotujesz za pomocą suszarki do grzybów, owoców i warzyw. Suszenie pomarańczy w suszarce potrwa około 6 godzin.

Pomarańcze umyj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w około półcentymetrowe plastry. W czasie suszenia kontroluj, czy suszą się równomiernie, warto odwracać je na plastikowych tackach.

suszenie pomarańczy
fot. Adobe Stock

Suszenie pomarańczy na kaloryferze

W sezonie grzewczym, gdy grzejniki są gorące, suszone pomarańcze właściwie robią się same. Suszenie pomarańczy na kaloryferze zajmie wprawdzie kilka dni, za to ma dodatkowy atut - zapach pomarańczy od początku unosi się po domu.

Aby wysuszyć pomarańcze na kaloryferze, przygotuj metalową tackę (może to być mała blaszka) lub papier do pieczenia (jeśli kaloryfer jest płaski na górze).

Pomarańcze pokrój plastry nie cieńsze niż 0,5 cm i ułóż obok siebie na blaszce lub na papierze. Raz dziennie odwracaj.

Suszenie pomarańczy w piekarniku

Suszone pomarańcze możesz powiesić na choince albo wykorzystać do aromatyzowania zimowej herbaty. Przez cały rok pomarańcze można suszyć w piekarniku. 

Suszone pomarańcze z piekarnika krok po kroku:

  1. Pomarańcze umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 0,5 cm.
  2. Na blasze do pieczenia rozłóż folię aluminiową.
  3. Ułóż plasterki pomarańczy obok siebie, pilnując aby na siebie nie nachodziły.
  4. Susz pomarańcze w temperaturze 100 stopni przez około 1 - 2 godziny, od czasu do czasu obracając.

Suszone pomarańcze to także piękna ozdoba na spakowane prezenty świąteczne. Wystarczy przewiązać je sznurkiem lub wstążeczką.

Zobacz więcej porad świątecznych:
Ozdoby świąteczne do ogrodu i na drzwi wejściowe - co wybrać?
12 potraw wigilijnych - tradycyjne przepisy i symbolika
Lista zakupów na święta dla zapracowanych
Jak pokroić karpia i jak wypatroszyć karpia?