Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kaczka ok. 2 kg
- 2 łyżki masła
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- 2 goździki
- 50 ml białego słodkiego wina
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na kaczkę w pomarańczach!
- Kaczkę oczyść, opłucz, osusz.
- Natrzyj solą i pieprzem, przypraw też od środka, odstaw na 2 godz.
- Jedną pomarańczę dokładnie wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół.
- Połowę obierz ze skórki, usuń białą warstwę, skórkę pokrój w słupki, wrzuć ją na 5 min do wrzątku, odsącz.
- Z obranej połówki wyciśnij sok.
- Drugą połówkę pokrój w plastry.
- Pozostałe pomarańcze obierz ze skórki i pokrój.
- Wymieszaj z miodem, rozgniecionymi goździkami i winem, odstaw na 15 min.
- Kaczkę zrumień na maśle.
- Napełnij odsączonymi pomarańczami, skórę zepnij wykałaczkami.
- Ułóż w brytfannie.
- Polej sokiem i sosem z pomarańczy, piecz ok. 2 godz. w 180°C polewając wytwarzającym się sokiem.
- 15 min przed końcem pieczenia obłóż kaczkę plastrami pomarańczy i posyp skórką.