Składniki:
- 1 kg dag żeberek wieprzowych
- 2 pomarańcze
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 3–4 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki miodu akacjowego
- 4 łyżki dżemu morelowego
- łyżka musztardy Dijon
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- tabasco
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Żeberka umyj, osusz, pokrój na kawałki z 2 kostkami, natrzyj solą i pieprzem. Z jednej pomarańczy zestrugaj cienkie paseczki skórki, obierz, wykrój fileciki miąższu i pokrój w kostkę.
- Sok z drugiej pomarańczy wymieszaj z mąką ziemniaczaną, miodem, musztardą, dżemem morelowym, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, sosem sojowym i tabasco do smaku. Dodaj skórkę pomarańczową i miąższ z pomarańczy. Żeberka posmaruj marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na 2–3 godziny.
- Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni. Płaskie naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż kawałki żeberek razem z marynatą, przykryj i piecz około 30 minut. Następnie żeberka odkryj, obróć na drugą stronę i piecz kolejne 30 minut, często smarując marynatą.