Lekkostrawny obiad na tłusty czwartek to idealny dodatek do pączkowego szaleństwa. W ten dzień królują słodkości, ale nie można zapominać także o zdrowych i wartościowych posiłkach. Zobacz, jakie pyszne obiady możesz przygotować w kilka chwil.
Spis treści:
Obiad na tłusty czwartek: penne z kurczakiem
Kurczak to lekkie i soczyste mięso, które idealnie sprawdzi się jako kontra do słodkiego obżarstwa. Połącz do z makaronem pszennym lub pełnoziarnistym, a także świeżymi warzywami i aromatycznymi przyprawami.
Składniki:
- 2 porcje makaronu penne,
- ok. 400 g piersi z kurczaka,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 100 ml wody,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- oregano,
- bazylia,
- ser do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i pokrój na kawałki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smaż jeszcze kilka minut, aż mięso będzie mocno rumiane. W tym czasie pokrój pomidorki na połówki lub ćwiartki.
- Przecier pomidorowy wymieszaj z wodą, a następnie dodaj do patelni i zmniejsz ogień. Mieszaj, aż całość lekko zgęstnieje.
- Dodaj pomidorki oraz przyprawy. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
- Makaron odcedź i dodaj do patelni. Całość wymieszaj i przełóż na talerze.
fot. Obiady na tłusty czwartek: penne z kurczakiem/Adobe Stock, timolina
Łosoś z warzywami na parze na tłusty czwartek
Łosoś z warzywami to idealny pomysł na dietetyczny obiad. Sprawdzi się nie tylko w tłusty czwartek, ale także każdego innego dnia. Warzywa możesz przygotować na parze albo podgotować w lekko osolonej wodzie.
Składniki:
- filet z łososia,
- ok. 250 g warzyw (może być mrożony bukiet),
- sól i pieprz,
- połówka cytryny.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 200 stopni. Łososia opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie oprósz solą i pieprzem.
- Na wierzchu połóż 2 plasterki cytryny. Tak przygotowaną rybę włóż do piekarnika na 25 minut.
- W tym czasie przygotuj warzywa. Jeśli masz taką możliwość, ugotuj je na parze. Jeśli nie, podgotuj w lekko osolonej wodzie, aby zmiękły, ale nie straciły swojego koloru.
- Tak przygotowane warzywa możesz lekko doprawić solą i pieprzem.
- Upieczonego łososia przełóż na talerz, dodaj warzywa i udekoruj cząstkami cytryny oraz natką pietruszki.
- Możesz podać także z sosem czosnkowym.
fot. Obiad na tłusty czwartek: łosoś z warzywami/Adobe Stock, Nitr
Obiad na tłusty czwartek: kumpir
Kumpir to ziemniaczane danie, popularne szczególnie na południu Polski. Jest to inaczej faszerowany ziemniak, którego możesz nadziać, czymkolwiek chcesz. Najczęściej są to sery i wędlina, jednak w wersji lżejszej możesz wykorzystać świeże warzywa i chudy twarożek.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- czerwona papryka,
- 100 g kukurydzy,
- ząbek czosnku,
- cebula,
- 100 g chudego twarożku,
- starty ser cheddar,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dobrze wyszoruj i osusz. Nie obieraj.
- Natrzyj odrobiną oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 25 minut.
- Po tym czasie ziemniaki lekko wystudź i przekrój wzdłuż w taki sposób, aby nie przeciąć go w całości. Musi powstać kieszonka.
- Bardzo ostrożnie wydrąż środek i przełóż pulpę ziemniaczaną do miski. Wystudź.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- W tym czasie do wystudzonej pulpy ziemniaczanej dodaj twarożek i wymieszaj.
- Następnie dodaj warzywa z patelni, kukurydzę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj, a następnie nafaszeruj ziemniaki.
- Posyp całość cheddarem i włóż do piekarnika jeszcze na 10-15 minut.
fot. Obiad na tłusty czwartek: kumpir/Adobe Stock, zi3000
Obiad na tłusty czwartek: faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia to idealny przykład diety lekkostrawnej. Idealnie sprawdzi się jako lekki, szybki obiad, w sam raz na pełen kalorii tłusty czwartek. Możesz nafaszerować ją dowolnymi składnikami i przygotować danie mięsne lub w wersji wege.
Składniki:
- duża cukinia,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- średnia czerwona papryka,
- puszka krojonych pomidorów,
- 60 g komosy ryżowej,
- 40 g kaszy pęczak,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 150 g tartego sera lub mozzarelli,
- sól i pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na dwie połówki. Wydrąż środek i przełóż go do miski. Zasyp szczyptą soli.
- Cukinię posyp solą i pieprzem, skrop lekko dowolnym olejem roślinnym, a następnie włóż do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Kaszę oraz komosę ugotuj według instrukcji na opakowaniach.
- Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę i wydrążony miąższ z cukinii.
- Całość podsmażaj chwilę, a następnie dodaj pomidory z puszki. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 5 minut.
- Kiedy papryka zmięknie, dodaj przyprawy, odsączoną kukurydzę oraz ugotowaną kaszę i komosę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Podpieczoną lekko cukinię wyjmij z piekarnika, nafaszeruj, przykryj serem i ponownie włóż do piekarnika na ok. 10 minut.
fot. Obiady na tłusty czwartek: faszerowana cukinia/Adobe Stock, vivoo
Zobacz także inne pomysły na lekki obiad: