Cukinia faszerowana FIT jest zdrowa i dietetyczna. Sama cukinia jest bardzo niskokaloryczna, więc jeśli dodasz do niej lekki farsz bez dużej ilości tłuszczu, otrzymasz doskonałą potrawę na dietę. Faszerowaną cukinię najlepiej zapiec w piekarniku, ale można też faszerować podgotowaną cukinię i podawać ją jako przekąskę na zimno.
Spis treści:
- Cukinia faszerowana FIT - jak ją przygotować?
- Wegetariańska cukinia faszerowana FIT
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym FIT
- Cukinia faszerowana warzywami FIT
- Cukinia faszerowana pieczarkami FIT
- Cukinia faszerowana ryżem FIT
- Cukinia faszerowana z białym nadzieniem i sosem FIT
- Cukinia faszerowana kaszą FIT
- Cukinia faszerowana kurczakiem FIT
- Cukinia faszerowana pomidorami FIT
- Cukinia faszerowana serkiem z miętą FIT
Cukinia faszerowana FIT - jak ją przygotować?
Faszerowaną cukinię w wersji fit możesz przygotować z cukinii dowolnej wielkości. Z dużej cukinii możesz zrobić większe łódeczki, które przyjmą więcej farszu. Są one jednak twardsze i mniej delikatne.
Z mniejszej cukinii zrobisz delikatniejszą i smaczniejszą faszerowaną cukinię w dietetycznej wersji, ale włożysz do niej mniej farszu.
Nafaszerować możesz też okrągłą cukinię, wygląda bardzo efektownie, wystarczy, że odetniesz jej „czubek” i wydrążysz miąższ.
Proporcje farszu do fit faszerowanych cukinii będą zależały od wielkości cukinii, jaką zdecydujesz się nafaszerować. Śmiało zmieniaj więc wzajemne proporcje składników, przygotowując porcję farszu, która wypełni twoją cukinię.
Żeby cukinia faszerowana była niskokaloryczna, potrzebujesz przede wszystkim niskokalorycznego farszu. Przedstawiamy aż 10 pomysłów na dietetyczne nadzienie do faszerowanej cukinii.
Wegetariańska cukinia faszerowana FIT
Składniki:
- średnia cukinia,
- 80 g kukurydzy konserwowej,
- 50 g oliwek,
- papryka czerwona,
- 100 g soczewicy z zalewy lub gotowanej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 30 g tartego sera żółtego.
Sposób przygotowania:
- Za pomocą łyżki wydrąż miąższ z cukinii. Pokrój go.
- Cukinię ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp solą, pieprzem i podpiekaj przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotuj farsz.
- Posiekaj paprykę i oliwki.
- Wymieszaj miąższ z cukinii, kukurydzę, oliwki, paprykę, soczewicę z koncentratem pomidorowym.
- Nafaszeruj cukinię i posyp ją serem.
- Piecz ok. 15 minut.
fot. Wegetariańska cukinia faszerowana fit/ Adobe Stock, nata_vkusidey
Cukinia faszerowana mięsem mielonym FIT
Składniki:
- średnia cukinia,
- cebula,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pomidor,
- szczypiorek,
- papryka w proszku i inne dowolne przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Wydrąż miąższ cukinii za pomocą łyżeczki. Cukinię posól i wysmaruj oliwą z oliwek.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok.15 minut w temp. 180 stopni.
- W tym czasie przygotuj farsz: cebulę posiekaj, czosnek przepuść przez praskę.
- Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek i mięso.
- Podsmażaj chwilę, dodaj przyprawy.
- Dodaj pomidora do farszu, nafaszeruj nim cukinię.
- Zapiekaj przez ok. 15 minut.
- Po upieczeniu posyp świeżym szczypiorkiem.
fot. Cukinia faszerowana mięsem mielonym FIT/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Cukinia faszerowana warzywami FIT
Składniki:
- duża cukinia,
- 100 g czarnych oliwek,
- 150 g ciecierzycy,
- czosnek granulowany,
- łyżka płatków drożdżowych,
- czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- garść natki pietruszki,
- zioła prowansalskie,
- 60 g mozzarelli light,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Cukinię przekrój, wydrąż z niej miąższ.
- Połówki cukinii ponakłuwaj widelcem, posól, posyp ziołami prowansalskimi i skrop oliwą.
- Przełóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 10 minut.
- Posiekaj cebulę, oliwki, paprykę, natkę i miąższ cukinii. Wymieszaj ciecierzycę z warzywami i dopraw farsz granulowanym czosnkiem i płatkami drożdżowymi.
- Nafaszeruj każdą cukinię farszem warzywnym.
- Na wierzchu wyłóż kawałki mozzarelli light.
- Zapiekaj faszerowaną FIT cukinię ok. 20 kolejnych minut.
fot. Cukinia faszerowana warzywami FIT/ Adobe Stock, anna_shepulova
Cukinia faszerowana pieczarkami FIT
Składniki:
- średnia cukinia,
- 200 g pieczarek lub grzybów leśnych,
- 100 g kaszy jaglanej,
- pieprz,
- sól,
- 2 łyżki musztardy,
- cebula,
- garść koperku,
- łyżka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Wydrąż miąższ z przepołowionej cukinii.
- Ugotuj kaszę jaglaną na sypko.
- Podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj tarte pieczarki (lub inne grzyby).
- Cukinię ustaw w naczyniu żaroodpornym. Posól ją i popieprz.
- Przygotuj farsz, mieszając cebulę, pieczarki, kaszę, musztardę i siekany koperek.
- Wyłóż farsz do środka cukinii.
- Przykryj cukinię folią aluminiową.
- Piecz faszerowaną FIT cukinię ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
fot. Fit cukinia faszerowana pieczarkami/ Adobe Stock, Pixel-Shot
Cukinia faszerowana ryżem FIT
Składniki:
- 100 g ryżu basmati,
- 2 duże marchewki,
- pół papryki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka przyprawy curry,
- łyżka papryki słodkiej w proszku,
- cukinia.
Sposób przygotowania:
- Wydrąż cukinię, w formie łódki, lub odetnij jej czubek i koniec, by ustawić ją pionowo w naczyniu.
- Ugotuj ryż basmati. Marchewki zetrzyj na tarce, paprykę posiekaj.
- Wymieszaj farsz: ryż z marchewkami, koncentratem, przyprawami.
- Nadziej cukinię farszem.
- Przełóż nadziane cukinie do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego pół szklanki wody lub bulionu.
- Przełóż cukinie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut, do ich zmięknięcia.
fot. Cukinia faszerowana fit z ryżem/ Adobe Stock, nikolaydonetsk
Cukinia faszerowana z białym nadzieniem i sosem FIT
Składniki:
- okrągła cukinia,
- 50 g ryżu brązowego,
- 100 g selera,
- duża pietruszka,
- 40 g sera pleśniowego niebieskiego,
- gałka muszkatołowa,
- 30 g mozzarelli light,
- płatki chili.
Sposób przygotowania:
- Cukinię wydrąż. Odłóż miąższ.
- Zetrzyj seler i pietruszkę.
- Ryż ugotuj. Wymieszaj z miąższem z cukinii, tartym selerem i pietruszką.
- Dopraw farsz gałką muszkatołową i płatkami chili. Pokrój niebieski ser i dodaj do farszu.
- Wypełnij cukinię farszem. Na wierzchu ułóż mozzarellę.
- Piecz w naczyniu z odrobiną wody przez ok. 30 minut w 180 stopniach (czas zależy od wielkości cukinii).
fot. Cukinia faszerowana fit z białym sosem/ Adobe Stock, zi3000
Cukinia faszerowana kaszą FIT
Składniki:
- okrągła cukinia,
- 100 g kaszy pęczak,
- papryka,
- 100 g pomidorów koktajlowych,
- koperek,
- sól, pieprz,
- 2 jajka.
Sposób przygotowania:
- Wydrąż miąższ z cukinii.
- Ugotuj kaszę na sypko. Wymieszaj ją z koperkiem, posiekaną papryką i kawałkami pomidorków koktajlowych. Dodaj jedno jajko.
- Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Cukinię podpiecz przed faszerowaniem przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni (by zmiękła, ale nie straciła struktury).
- Nafaszeruj cukinię, pozostawiając miejsce na jajko na wierzchu.
- Wbij jajko na wierzch farszu z cukinii.
- Przełóż do piekarnika na ok. 10 minut, by jajko się ścięło.
fot. Cukinia faszerowana kaszą FIT/ Adobe Stock, FomaA
Cukinia faszerowana kurczakiem FIT
Składniki:
- cukinia (okrągła lub podłużna),
- 300 g mielonego kurczaka,
- 200 g pomidorów z puszki,
- oregano,
- natka pietruszki,
- cebula,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Wyciągnij z cukinii miąższ. Przełóż cukinię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
- Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj mielonego kurczaka i podsmażaj chwilę.
- Dodaj pomidory z puszki, miąższ cukinii i przyprawy: oregano, czosnek, sól, pieprz.
- Gotowy farsz wymieszaj z siekaną natką pietruszki.
- Nałóż farsz do wnętrza cukinii.
- Piecz kolejne 20 minut.
fot. Cukinia faszerowana kurczakiem FIT/ Adobe Stock, Liv Friis-larsen
Cukinia faszerowana pomidorami FIT
Składniki:
- średnia cukinia,
- 3 duże pomidory malinowe,
- 3 ząbki czosnku,
- cebula,
- łyżka oliwy,
- 30 g parmezanu,
- 20 g płatków drożdżowych,
- 100 g gotowanej czerwonej soczewicy,
- 30 g bułki tartej,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w poprzek na kilka kawałków i każdy z nich wydrąż, tworząc „rurki” z cukinii.
- Na patelni podsmaż cebulę, dodaj czosnek i siekane pomidory.
- Dopraw solą i pieprzem. Duś ok. 5 minut.
- Po chwili dodaj gotowaną soczewicę, płatki drożdżowe i wymieszaj. Pod koniec duszenia dodaj świeżą bazylię.
- Umieść cukinię w naczyniu żaroodpornym.
- Przełóż farsz do wnętrza każdej cukinii.
- Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem.
- Posyp mieszanką każdą gotową cukinię.
- Przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 25 minut w temp. 190 stopni.
fot. Cukinia faszerowana pomidorami FIT/ Adobe Stock, zoryanchik
Cukinia faszerowana serkiem z miętą FIT
Składniki:
- 2 cienkie, podłużne cukinie,
- 150 g serka ricotta,
- 100 g jogurtu greckiego,
- garść świeżej mięty,
- papryka słodka lub ostra w proszku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Cukinie przekrój w poprzek i wydrąż z niej miąższ, tworząc "rurki".
- Każdy kawałek cukinii powinien posiadać "dno" z miąższu. Otwór na farsz znajduje się jedynie w górnej części.
- Cukinie podgotuj na parze przez ok. 10 minut.
- Wymieszaj ricottę z jogurtem, świeżą miętą i sokiem z cytryny.
- Dopraw serek pieprzem i solą.
- Cukinie ustaw w naczyniu żaroodpornym dnem do dołu. Wypełni je serkiem. Polej oliwą.
- Posyp papryką o dowolnej ostrości.
- Piecz przez 5-9 minut w temp 180 stopni. Możesz też pominąć etap pieczenia.
fot. Cukinia faszerowana serkiem fit/ Adobe Stock, CorinaDanielaObertas
Czytaj także:
Makaron z cukinii to prawdziwy dietetyczny hit na odchudzanie. 5 przepisów na pyszny cukiniowy makaron
Fit zupa krem z cukinii – 4 najlepsze przepisy na dietetyczną cukiniową zupę
Placki z cukinii FIT. 5 najlepszych przepisów na zdrowe i dietetyczne cukiniowe placki