Składniki:
- 8 pałek z kurczaka,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka plastrów cytryny,
- kilka gałązek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Pieczone pałki z kurczaka z dużą ilością ziół, przypraw, a także z dodatkiem czosnku i soku z cytryny do doskonały pomysł na sobotni obiad. Ich przygotowanie zajmuje jedynie 10 minut – następnych 30 powinny spędzić w piekarniku. Smakują tak, że już nie będziesz chciała przygotowywać kurczaka inaczej!
Pałki z kurczaka będą doskonale smakować ze świeżą surówką z młodej kapusty, selera naciowego lub z pora. Podaj też do niej ziemniaki – najlepiej w formie pieczonych frytek lub łódeczek. Możesz do nich też podać dip: na przykład sos czosnkowy lub pomidorową salsę. Jak przygotować idealne pałki z kurczaka?
- Pałki z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i włóż do dużej miski. Dodaj przyprawy, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do miski wlej oliwę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki, by kurczak przeszedł smakiem marynaty.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Mięso włóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj kilka plastrów cytryny.
- Piecz pałki przez około 15 minut, po czym przewróć je na drugą stronę i zostaw jeszcze na kolejnych 15 minut. Powinny mieć apetyczny, brązowy kolor.
- Po upieczeniu posyp kurczaka posiekaną natką pietruszki. Podawaj, póki kurczak jest ciepły. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z kurczakiem:
Smażone polędwiczki z kurczaka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Kurczak w sosie śmietanowym
Pieczone skrzydełka z kurczaka