Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 1/2 średniej cebuli,
- 500 g makaronu (opcjonalnie: ryż),
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- curry,
- olej albo masło do smażenia,
- 400 ml śmietanki 30% (ewentualnie może być też 18%),
- opcjonalnie: 200 g pieczarek.
Przygotowanie:
Kurczak w sosie curry ze śmietana to idealna opcja, gdy nie masz czasu na spędzenie całego popołudnia czy wieczoru w kuchni. Wstawiasz wodę na ryż lub makaron, a w tym czasie twój szybki obiad robi się niemal sam!
Jeśli dysponujesz kilkoma dodatkowymi minutami, do dania dodaj również oczyszczone i pokrojone pieczarki. Podkręcisz dodatkowo jego smak.
- Ryż lub makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka opłucz, oczyść i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, aby się zeszkliła.
- Obsyp mięso pieprzem, solą, papryką i curry. Dodaj na patelnię.
- Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy kurczak będzie zrumieniony, zalej całość śmietaną.
- Duś, aż śmietanka zacznie bulgotać i sos lekko zgęstnieje.
- Kurczaka w sosie curry podawaj z ryżem lub makaronem.
Czytaj także:
Kurczak w sosie śmietanowym
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym
Czerwone curry z kurczakiem