Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad

Wieprzowina po chińsku to danie, które kusi bogactwem warzyw: użyj zielonej fasolki szparagowej, a także różnokolorowej papryki. Wykorzystaj karkówkę albo szynkę bez kości.
Weronika Kwaśniak / 13.01.2020 14:02
DRUKUJ PRZEPIS
Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 duży strąk czerwonej papryki,
  • 1/2 małej żółtej papryki,
  • 1/2 małej zielonej papryki,
  • 2 łyżki pędów bambusa,
  • kilka grzybków mun,
  • ząbek czosnku,
  • 350 g wieprzowiny: karkówki lub szynki bez kości,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 4 łyżki cukru brązowego,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki ciepłej wody,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • olej do smażenia,
  • do podawania: ryż lub makaron ryżowy.
Przygotowanie:

Wieprzowina po chińsku w sosie słodko-kwaśnym to danie, które przygotujesz szybko i to na jednej patelni! Jeśli chcesz pogłębić smak potrawy, dodaj również chili. Zamiast kupować osobno wszystkie warzywa, możesz skorzystać z mrożonej mieszanki.

  1. Wieprzowinę oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Jeśli masz na to czas, odstaw ją na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Kolorowe papryki i fasolkę umyj, pokrój na kawałki.
  3. Imbir i czosnek obierz, zetrzyj na tarce.
  4. Grzyby mun namaczaj przez 20 minut, potem pokrój na kawałki.
  5. Pędy bambusa odsącz z zalewy, pokrój.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną wieprzowinę.
  7. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojone warzywa, pędy bambusa, grzybki mun, czosnek i imbir, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  8. W miseczce przygotuj sos. Zmieszaj sok z cytryny, sos sojowy, cukier brązowy i ciepłą wodę. 
  9. Zawartość patelni zalej sosem. Nie nakładaj pokrywki - zwiększ za to ogień i duś, aż sos się nieco skarmelizuje i nabierze trochę gęstszej konsystencji.
  10. Wieprzowinę po chińsku podawaj z ryżem albo makaronem ryżowym.

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata:
Klopsiki z cebulą w chińskim sosie
Jak zrobić sajgonki?
Wołowina po seczuańsku
Azjatycki kociołek
Danie z woka z krewetkami
Kurczak w sosie teriyaki

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)