Składniki:
- 100 g zielonej fasolki szparagowej,
- 1 duży strąk czerwonej papryki,
- 1/2 małej żółtej papryki,
- 1/2 małej zielonej papryki,
- 2 łyżki pędów bambusa,
- kilka grzybków mun,
- ząbek czosnku,
- 350 g wieprzowiny: karkówki lub szynki bez kości,
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru brązowego,
- łyżeczka startego imbiru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki ciepłej wody,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka,
- olej do smażenia,
- do podawania: ryż lub makaron ryżowy.
Przygotowanie:
Wieprzowina po chińsku w sosie słodko-kwaśnym to danie, które przygotujesz szybko i to na jednej patelni! Jeśli chcesz pogłębić smak potrawy, dodaj również chili. Zamiast kupować osobno wszystkie warzywa, możesz skorzystać z mrożonej mieszanki.
- Wieprzowinę oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Jeśli masz na to czas, odstaw ją na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Kolorowe papryki i fasolkę umyj, pokrój na kawałki.
- Imbir i czosnek obierz, zetrzyj na tarce.
- Grzyby mun namaczaj przez 20 minut, potem pokrój na kawałki.
- Pędy bambusa odsącz z zalewy, pokrój.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną wieprzowinę.
- Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojone warzywa, pędy bambusa, grzybki mun, czosnek i imbir, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- W miseczce przygotuj sos. Zmieszaj sok z cytryny, sos sojowy, cukier brązowy i ciepłą wodę.
- Zawartość patelni zalej sosem. Nie nakładaj pokrywki - zwiększ za to ogień i duś, aż sos się nieco skarmelizuje i nabierze trochę gęstszej konsystencji.
- Wieprzowinę po chińsku podawaj z ryżem albo makaronem ryżowym.
Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata:
Klopsiki z cebulą w chińskim sosie
Jak zrobić sajgonki?
Wołowina po seczuańsku
Azjatycki kociołek
Danie z woka z krewetkami
Kurczak w sosie teriyaki